Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Hoće li nakon pola godine plaćenog nerada Zlatko Ževrnja ugrabiti kakvu fotelju?
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Hoće li nakon pola godine plaćenog nerada Zlatko Ževrnja ugrabiti kakvu fotelju?

Očekivali smo da će kapitalac poput njega suvereno plivati poduzetničkim vodama i realnim sektorom, no slutili da HDZ svoje ljude ipak ne ostavlja na cjedilu

PONEDJELJAK Kerumov SDP

Dogovor su postigli Željko Kerum i Petar Škorić, potpisat će ga Andro Krstulović Opara, a u Nadzorni odbor 'Čistoće' zasjest će SDP-ovac Veljan Radojković. Mašala.

Eto kako je završila žestoka predizborna bitka i eto kako izgleda podjela kvota, odnosno izbornog plijena: svatko je dobio svoje leno u kojemu će ubuduće moći raditi što god hoće, pa i nagrađivati vjerne i zaslužne suradnike. Naravno da se nitko ne tuče za gubitaše i naravno da je trgovac sebi ugrabio najunosniji dio kolača - poput spomenute Čistoće, Splitske obale, Sportskih objekata i Eko-kaštelanskog zaljeva.

Zašto je baš bivši SDP-ov kandidat za župana i vječni vlasnik mnoštva unosnih fotelja Veljan Radojković toliko važan Kerumu, možemo samo naslućivati. Ali sada nam je barem službeno potvrđeno da je dio SDP-ovaca godinama bušio vlastitu stranku, najmanje od 2009. godine i onih prvih 'Kerumovih izbora'. Da ne govorimo o ovim posljednjima, kada su za njega otvoreno agitirali.
Je li današnji SDP Kerumova stranka, ili je Kerum SDP-ov igrač, potpuno je nevažno kad svi zajedno ionako igraju s HDZ-om i jedni s drugima u svim mogućim kombinacijama. Kad zatreba.

UTORAK Lešina

Sami splitski SDP, pak, još uvijek ne pokazuje znakove života. Tek se povremeno oglase kakvim nemuštim priopćenjem, u pravilu nepotpisanim jer na Bačvicama nemaju ni predsjednika, ni predsjedništva, niti bilo kakvu smislenu strukturu.

Baš na dan kada se otkrio zgodan Radojkovićev formalni prelazak pod Kerumove skute, iz partije je stigla još jedna objava u kojoj, pazi sad, mantraju o 'čudnovatom spoju Željka Keruma i Andre Krstulovića Opare' i činjenici da ih 'vežu privatni, a ne javni interesi'. Zgodan tajming.

Anonimni autor koji trenutno drži stranački pečat nije se ni oglasio o slučaju vlastitog člana koji se savršeno uklopio u tezu o gaženju političkih principa radi osobne koristi. Pokušaj objašnjavanja ili opravdavanja neminovno vodi do blažeg moždanog udara.

SRIJEDA Spretni Jure

Proces protiv predsjednika Gradskog vijeća Jure Šundova, osumnjičenog lažnog invalida i ratnog profitera, otišao je korak dalje: Državno odvjetništvo otvorilo je istragu i zasad došlo do iznosa od 268 tisuća kuna, za koliko je navodno oštetio državu i grad u zadnjih desetak godina. Kažu da je krivotvorio potpise psihologa i psihijatra i tako dobio rješenje o 30-postotnom invaliditetu zbog PTSP-a.

Traju i postupci koje su protiv Šundova pokrenule gradske tvrtke jer je nezakonito uzeo par stotina tisuća kuna za članstvo u nadzornim odborima i sada ih odbija vratiti.

Taj očito zna baratati s (našim) parama i nije čudo da ga se nitko ne želi odreći - ni Kerum, ni HDZ, ni SDP, ni HNS. Na prošloj sjednici Gradskog vijeća brzinski su odbili njegovu smjenu i aferu pokušali pomesti pod tepih, a na idućoj i idućima jednostavno će se praviti blesavi.

Sjetit ćemo se toga svaki put kada nam krenu pametovati o moralu i političkoj odgovornosti.

ČETVRTAK Manevar

Sedam ilegalaca sa Žnjana očito se ne miri s najavljenim rušenjem i uvođenjem reda, pa su angažirali dobre odvjetnike i sada prijete serijom tužbi kaznenih prijava. One naočigled nemaju nikakvog smisla i svode se na objašnjenje da će bespravni graditelji tužiti jer im je nezakonito dopušteno da nezakonito rade na nezakonitom platou, pa im je onda njihov nezakoniti rad još i nezakonito naplaćen.
Nema ovdje neke velike zakonske, pa čak ni zdrave logike, ali  nije naodmet napomenuti da su čudni putovi hrvatskog pravosuđa. Tko zna, možda i njima uspije kakav Horvatinčićev manevar...

PETAK Opara plus

Gradonačelnik nam se poprilično naživcirao jer novinari imaju nezgodnu naviku postavljati mu neugodna pitanja - poput onih o Žnjanu, na koje ima ispravan odgovor, ali i o osumnjičenom ratnom profiteru Juri Šundovu, o kojemu odgovara vrlo nježno i diplomatski. Odnosno, trudi se izbjeći rečenice koje je tako lako izgovarao u kampanju - da čovjek pod istragom policije i DORH-a naprosto MORA podnijeti ostavku.

'Dosta je toga, ajmo o pozitivnim vijestima!', zavapio je Opara ovog tjedna. Da mu duša bude na mjestu, registrirajmo stoga nešto pozitive.

Da, potpisan je ugovor o sanaciji Karepovca i da, to zaista jest jedna od najpozitivnijih vijesti u novijoj splitskoj povijesti. Da, Sveučilište (i gradonačelnikov savjetnik Krešimir Budiša) izvukli su dvadeset milijuna europskih kuna za novi poduzetnički inkubator, u kojemu će dati infrastrukturu mladim i ambicioznim budućim poduzetnicima, a još su uspjeli dovući i čuvenog Matu Rimca koji će ovdje otvoriti svoj ured. Da, konačno započinje gradnja prve garaže na Sućidru i da, obnovljen je poligon na Turskoj kuli, i da, izgleda da se nova gradska vlast zbilja trudi uvesti komunalni red, makar ponekad imamo dojam da bi najefikasnije sredstvo djelovanja bio napalm.

Eto, ne bismo se potužili da nas svakog tjedna zapuhne ovoliko pozitive.

SUBOTA Vila

Službeno je potvrđeno da su turski investitori zainteresirani za Banovinu i Vilu Dalmacija, koje bi dakako pretvorili u hotele.
I dok za prvom zgradom nemamo previše sentimenta - jer je očito da je odavno postala premala, a ni lokacija ni pogled definitivno ne potiču učinkovitost službenika smještenih u njoj, pa carstvo uhljeba zaslužuje još veće i još blještavije sjedište - dotle vijesti koje sporadično stižu o Vili Dalmacija ne izgledaju nimalo veselo.

Zbilja, tko je i kada odlučio da bi ona trebala ići u ruke privatnicima? Zašto bi se to uopće dogodilo? Zar ćemo baš cijeli grad predati u ruke turistima?

Istina je da vila danas nije najsretnije iskorištena, ali svatko tko je barem jednom provirio u nju i osjetio taj čarobni ambijent zna da bi svaka javna svrha bila korisnija za zajednicu od ugošćavanja stranaca za kojima bismo mijenjali lancune i čistili zahode. Svaka, pa makar ovu zgradu prenamijenili u salu za pireve. A da ne govorimo o spektakularnoj ideji da se ovdje udomi ostavština velikog Vaska Lipovca, koja danas sramotno čami i trune u stanovima, skladištima i onom malom ateljeu. Za to bi, doduše, trebalo imati hrabrosti i vizije.
Najlakše je posegnuti za plodouživanjem, taj film smo već gledali u prethodnom  mandatu.

NEDJELJA Foteljica

Punih šest mjeseci strepili smo oko sudbine Zlatka Ževrnje, bivšeg župana koji je zbog afere oko Zlatnog rata gurnut u prikrajak. Brinuli smo se oko toga hoće li se čovjek snaći, kako će teći potraga za novim poslom, kako će podnijeti skidanje s javnih jasli i izbacivanje na surovo tržište na kojemu bi se, kao dokazan menadžer, barem teoretski mogao solidno snaći.

Očekivali smo da će poduzetnička zvijezda zaplivati u bespućima realnog sektora, gdje pojmovi poput PDV-a, poreza i rokova naplate nisu tek misaona imenica, ali duboko u sebi ipak smo bili svjesni da HDZ ne ostavlja svoje ljude tako lako i da će se za Ževrnju pronaći kakva foteljica, taman kad mu prođe onih pola godine u kojima je primao plaću od skoro dvadeset tisuća kuna ne radeći ništa.

I evo ga, čudesno: baš sada nedostaje kadar koji bi popunio jedno direktorsko mjesto u Hrvatskim vodama, baš sada sprema se formalni javni natječaj i baš sada nekako se već može naslutiti da će najbolji kadar biti odabran. Čestitamo.

Vaša reakcija na temu