Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Tko će prije puknuti, Kerum ili Opara?
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Tko će prije puknuti, Kerum ili Opara?

Kampanja u kojoj je 'kicoš' dosad najveća uvreda ipak je za svaku pohvalu

PONEDJELJAK Kampanja

Njih dvojica, Kerum i Opara, u stvari jedva čekaju da ova gnjavaža od kampanje napokon završi. Ne zato što im se ne da kombinirati, mudrovati i potezati građane i novinare za rukav, nego zato što su u paničnom strahu da ne naprave nekakvu glupu grešku.

Opara računa da će se pristojni glasovi automatski preliti na njegovu stranu i samo pazi da ne uprska stvar, dok se nesretni Kerum teškom mukom suzdržava od ispada i nastoji ostaviti dojam da se potpuno civilizirao i naučio iz svojih ranijih grešaka.

Pa obojica drve o komunalnim temama poput Karepovca, cesta ili čak ugradnje liftova u višim zgradama, što djeluje dosta osvježavajuće u odnosu na splitske standarde. Tako to izgleda kad se boriš za glasove kulturnog svijeta: najveća uvreda u cijeloj kampanji jest nazvati nekoga 'kicošem'. Mašala.

UTORAK Savjetnik

Kad smo kod Karepovca, moramo priznati da je na toj temi Opara ipak trijumfirao: njegovo zalaganje za sanaciju koja se ionako počela provoditi izgleda višestruko razumnije i realnije od Kerumovih fantazija o raskopavanju i premještanju šezdeset godina starog brda smeća, pa makar ga u tome podržavao 91-godišnji bivši gradonačelnik Jakša Miličić.

Njegov bivši i dobro plaćeni savjetnik gradonačelnika, i to upravo na temu Karepovca. Kako vidimo na terenu, pošteno su se naradili i jedan i drugi.

SRIJEDA Dug

Ne zna se točno s koje strane je stigao udarac u obliku godinu dana stare presude protiv Keruma i kako je točno do javnosti dospjela informacija da je skladatelju Neni Ninčeviću dužan platiti 600 tisuća kuna za pjesmu kojom nas je uveseljavao u kampanji prije osam godina. Ninčević kaže da nije od njega i zvuči uvjerljivo, makar nećemo zaboraviti i da je prije osam godina u samom finišu kampanje njegovim imenom i njegovim SMS porukama mahao Ranko Ostojić.

Ovaj čovjek ili ima nekakve supermoći, ili nevjerojatnu pegulu da na redovnoj bazi postaje kolateralna žrtva.
Kako bilo, dug od 600 tisuća kuna još nije pravomoćan, ali nije ni da ne postoji. No Žele će skandal neutralizirati s par koncerata po raznim kvartovima; njegovoj publici to je očito dovoljno.  

ČETVRTAK Oproštaj

Politički gigant imena Ivo Baldasar ovog tjedna objavio je da se povlači iz politike. Nevjerojatna odluka nakon osvojenih 0,8 posto glasova na izborima.

'Ne mora značiti da je većina u pravu', podučio nas je u svom vedrom i optimističnom tonu, uvijek spreman za šalu i pošalicu.

Znajući tradiciju po kojoj nam uvijek, kad pomislimo da smo dosegli dno, netko pokuca odozdo - nije isključeno da ćemo za koju godinu plakati čak i za njim...

PETAK Mrtvaci

Splitski SDP klinički je mrtav, ali to ne znači da i dalje ne mogu raditi na vlastitu štetu: Aida Batarelo je, recimo, nakon izbornog poniženja otišla još jedan korak dalje i objavila da navija za Keruma.

Znali smo da je neprijatelj njihovog neprijatelja SDP-ov prijatelj, a bogme i da ovu stranku s ovim kandidatom veže višedesetljetna romansa. Koja se gotovo može mjeriti s onom između istog tog Keruma i županijskog HDZ-a.

Samo nam nije jasno komu je uopće stav splitskog SDP-a u relevantan i jesu li, možda, svom favoritu učinili medvjeđu uslugu...

SUBOTA Okupacija

U međuvremenu, u stvarnom životu još uvijek traje suludi rat oko jedne prostorije usred Dioklecijanove palače: nju je godinama koristila jedna umjetnička udruga, u posljednje vrijeme doduše bez ugovora, a onda se pojavio Darko Miladin i očito naumio okupirati prostor za potrebe svog obližnjeg hotela.

Gotovo na dnevnoj bazi lete uvrede i šake, rade pikameri i aparati za varenje, a bogme i živci pristojnih građana. Ako smo u početku imali nedoumica, stvar se u međuvremenu iskristalizirala: Je li Miladin dobio nalog iz Banovine da u roku od osam dana preda prostoriju natrag? Jest. Je li to učinio? Nije. Pa što čeka?

Gospodin ima vratiti što nije njegovo i baš nas briga tko mu je što obećao ispod stola.

NEDJELJA Lijenčine

Izbori su nam, dakle, iduće nedjelje i najmanje što  bi trebalo učiniti jest protegnuti noge i pokazati taj minimum građanske odgovornosti, za koga god glasali. U prvom krugu izašlo je bijednih 45 posto Splićana, u drugom će ih po svemu sudeći izaći još manje.
A kad treba kukati i zgražati se pune četiri godine, svi su u prvom redu.

Vaša reakcija na temu