Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Joško Šupić PREGLED TJEDNA: Tko je ovdje G(L)UP?
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Tko je ovdje G(L)UP?

Koristiti Žnjan kao izliku za novu rundu bušenja Generalnog urbanističkog plana, odnosno 'individualiziranja' onih osamsto i kusur zahtjeva iz doba prošlog mandata, u najmanju ruku vrijeđa inteligenciju. Zbilja, može li se u ovom gradu jedan proces normalno provesti od početka do kraja?

PONEDJELJAK Političke babine

U prvom danu nove godine doživjeli smo proplamsaj razuma i od gradonačelnika AKO-a, i od župana Bobana: prvi je obavio da nema namjeru maltretirati friške rodilje i bebe stare tek nekoliko sati, koje su bile izložene maltretiranju i prigodnom fotografiranju usred noći za potrebe političke promocije, a onda mu se pridružio i drugi. Poslali su poklone i nisu prošli dalje od porte rodilišta.

Nadamo se da je jedna loša, besramna tradicija napokon zauvijek prekinuta.

UTORAK GUP

Splitska tradicija je i vječno metiljanje oko Generalnog urbanističkog plana, dokumenta koji predstavlja mokre snove svake vladajuće garniture i u praksi demonstrira odnos političkih snaga, ambicije i vrstu koalicijskog dogovora. Niti šest mjeseci od dolaska u Banovinu i nešto više od zvučnih obećanja da će se dokinuti praksa čerupanja najvažnijeg gradskog dokumenta, od nove gradske vlasti stigla je otvorenja najava nove runde bušenja GUP-a. I to, da bi stvar bila slađa, temeljene na zaostacima iz doba Ive Baldasara, kada je upravo HDZ-ova i Kerumova ekipa bila žestoko protiv i zapomagala zbog 'uništavanja grada' i 'pogodovanja podobnima'.

Sada su se, kako je protumačio šef HDZ-a Petar Škorić, 'okolnosti promijenile'. Mašala.

Splitskom GUP-u nedvojbeno više ne trebaju kozmetičke ispravke niti face-lifting, nego temeljita rekonstrukcija koja zahtijeva dvije do tri godine ozbiljnog rada i podrazumijeva odmak od kokošarskog načina razmišljanja. To nam je, na koncu, i obećano. A pokušaj 'individualiziranja korekcija' iz Baldasarovog doba upravo je to.

Pozivanje na Žnjan poprilično je drsko: niti je izvjesno da će zbog uređenja ove plaže Generalni urbanistički plan morati biti mijenjan, niti je gradonačelnik pozvan o tome javno govoriti - jer kao član ocjenjivačkog suda usred natječaja de facto šalje skrivenu poruku natjecateljima da će prednost imati radovi koji mu otvore vrata za intervencije u GUP-u. A čak i kada bi to bio slučaj, nema nikakvog suvislog razloga da bismo zbog Žnjana iznova češljali onih osamsto i kusur prošlogodišnjih primjedbi na plan.

Ako negdje gori i ako je zbog papirologije zakočen razvoj grada, izvolite konkretno reći o čemu se radi. To bismo mogli progutati.
Ako ne, izvolite se angažirati na strategiji razvoja grada i potom na novom suvislom GUP-u, da se barem jedan proces u ovom gradu provede kako bog zapovijeda. Vaše međusobno trgovanje nama ostalim građanima nije apsolutno nikakav prioritet.

SRIJEDA Parking

Prije nešto više od šest mjeseci obećano nam je i da ćemo 'u prvoj godini mandata' dobiti dvije ipo tisuće novih mjesta za parkiranje. Još uvijek čekamo.

Mimo dvije 'Baldasarove' i jedne garaže koja će dobiti dodatni kat, što se do ljeta doima kao izvjesno rješenje, ovog tjedna predstavljeni su planovi 'Split parkinga' o šest novih parkirališta u različitim gradskim kvartovima, koji bi također mogli biti uređeni u razumnom roku.
Da je išta.

Kad već nismo dovoljno bogati da gurnemo automobile pod zemlji, barem ih možemo slagati na hrpe. Čekamo nove vijesti.

ČETVRTAK Kataklizma

Marjan odumire. Ako je dosad bilo ikakvih dvojbi, uklonili su ih stručnjaci iz Hrvatskog šumarskog instituta koji su izračunali da je mrtvo ili pred odumiranjem točno dvadeset posto šume. I da će se, ako se ne trgnemo, već za koju godinu gradsko brdo pretvoriti u najobičniju golet.

Voda, vatra, zrak, smeće, plaže i šuma - posljednjih mjeseci kao da su se sve nevolje ovog svijeta sručile na Split. I očekujmo ih još, sve dok ne shvatimo da smo za većinu njih sami krivi.

Nakon desetljeća nonšalantnog odnosa prema vlastitoj sredini i ponašanja kao da sutra nikada neće doći, sada ubiremo plodove.

PETAK Sigurnost i povjerenje

Nije ovo bio dobar tjedan za splitsku policiju: em im je ispred nosa opljačkana pošta, em ih je samo četiri dana kasnije isti pljačkaš ispred iste pošte potpuno ponizio i utekao im doslovno ispred nišana, em su se nešto kasnije dodatno izblamirali jer su na ulici propisno izmaltretirali jednog nevinog šesnaestogodišnjaka i vjerojatno mu stvorili traume za ostatak života.

Govorilo se da su sposobni uhvatiti samo sitne ribe, sada se čini da nisu u stanju više ni za to.

SUBOTA Presuda

Dvadeset i pet milijuna kuna, toliko iznosi cijena koju ćemo - barem po pravomoćnoj presudi - kao građani platiti zbog jedne navodne svinjarije iz doba bivšeg gradonačelnika. Najprije su izdali dozvolu za hotel na Bačvicama, pa ju pokušali poništiti, pa je uskočilo ministarstvo koje je stalo na stranu investitora, ali u Banovini su iz nekog razloga upirali k'o sivonje...

'Sud smatra da je gradonačelnik zadirao u zakonske ovlasti Upravnog odjela za graditeljstvo', rečenica je iz presude koja nam daje na znanje na kojoj bismo adresi mogli tražiti krivca - a bogme i odštetu - za slučaj da postane pravomoćna.

Zvuči osvježavajuće.

NEDJELJA Protest

Inače, imenovanje privremenih pročelnika u Banovini prošlo je nezasluženo nezapaženo, pogotovo nakon što su bjesomučno radili telefoni pa je prepravljen originalni gradonačelnikov popis. Željko Kerum je, naime, barem zasad spasio neke svoje ljude.

Jedna od njih je dugogodišnja šefica gradske socijale Romana Škrabić, koja ondje sjedi skoro pa devet godina, a taj potez uspio je iziritirati čak i poslovično miroljubive i diplomatične udruge civilnog društva koje su javno zaključile da u svojim mandatima 'nije napravila nikakav pomak na svome polju djelovanja'. Kvragu, nije ih čak ni posjetila.

Ako nas pitate, kad se protiv tvog rada pobune organizacije poput Udruge osoba s cerebralnom paralizom 'Srce', Društva multiple skleroze, Udruge mladih 'Prijatelj', Udruge roditelja djece najtežih tjelesnih invalida i djece s teškoćama u razvoju 'Anđeli', Udruge osoba s invaliditetom Split, Plivačkog kluba 'Cipal' i Udruge 'Sindrom Down', rezultat može biti samo jedan.

Pristojna šefica gradske socijale ne bi čekala smjenu, nego bi sama objesila kopačke o klin i potražila neke nove izazove.

Vaša reakcija na temu