Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Tunel čežnje
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Tunel čežnje

Zvuči gotovo nevjerojatno, ali netko se napokon sjetio aktivirati željeznicu od Kopilice do luke

PONEDJELJAK Iskrcavanje Babića

Prvi gradski komunalac Damir Babić odletio je s funkcije čak i prije nego što je ispred svoga imena uklonio prefiks 'vršitelj dužnosti', što svakako predstavlja raritet čak i u poslovično nestabilnim splitskim prilikama. Doduše, još uvijek nije razjašnjeno je li otišao sam, na čemu je navodno inzistirao, ili je gradonačelnik odbio njegovu ostavku samo kako bi ga mogao teatralno smijeniti i suspendirati.

Kako bilo, Babić je otišao zbog grijeha koji se u splitskim prilikama mogu tumačiti gotovo pa beznačajnim - nekakvom sitnom pogodovanju oko parking mjesta - ali istraga je pravomoćno pokrenuta i pohvalno je da se u Banovini trude voditi računa o političkoj higijeni.

A tek po imenu njegovog nasljednika i prvim potezima koje će povući vidjet ćemo je li zbilja riječ o iskrenoj namjeri, ili su 'ničijeg čovjeka' Babića iskrcali na prvoj krivini kako bi famozni koalicijski sporazum zaživio u svoj svojoj punini.

UTORAK Rektorijada

Nakon spomen ploče samome sebi u čast, na kojoj je čak i njegovo prezime bilo pogrešno napisano, dosadašnji rektor Sveučilišta Šimun Anđelinović u posljednjim danima mandata počastio nas je i monografijom u kojoj se veličaju njegovi uspjesi. Mašala.

A nasljednik Dragan Ljutić već prvog radnog dana demonstrirao je zahvalnost ljudima koji su ga birali, pa je na šest prorektorskih mjesta imenovao čak pet članova Senata koji je za njega glasovao. Što bi, valjda, trebalo sugerirati da su rektora Anđelinovića okruživali skoro sve sami beskičmenjaci.

U jednadžbu su se tradicionalno bizarno uvrstili i studenti, odnosno njihovi predstavnici u Studentskom zboru, koji su javno zavapili da 'u menzama nemaju voća, dok u isto vrijeme Studentski centar arči milijunske iznose'. Bilo bi u redu da su to primijetili nešto ranije, recimo u doba kada su isti ti studentski predstavnici dizali ruke za ama baš sve odluke SC-a, no valjda nije bio trenutak za dizanje frke. Sada jest, jer će nakon Rektorata i SC sasvim sigurno doći na Ljutićev dnevni red.

Eto, tako izgleda smjena i primopredaja vlasti na akademskoj razini.

SRIJEDA Molitva

Marijana Puljak napokon je dočekala pogodan trenutak i prikladnu temu da i na Gradskom vijeću dokumentira skok svoje stranke iz 'građanskog centra' na 'istinsku ljevicu': na samoj sjednici predložila je da se po uzoru na Frankfurt 'molitelji' koji uznemiravaju žene udalje najmanje 150 metara od bolnica i privatnih klinika.

Dakako, odbijena je jer se na drugoj strani vijećnice nalazi HDZ - stranka kojoj su građanske slobode, pravo na javno izražavanje i demokracija ideali iza kojih, jel'te, čvrsto stoje.

Bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi se postavili kada bi im pred vratima u Sinjskoj ulici danonoćno dežurali molitelji za spas duše.

ČETVRTAK Mala tajna

Napokon se netko u ovom gradu sjetio da postoji tunel koji vodi od Kopilice do luke, a kroz koji dnevno prođe najviše dva vlaka - dok se u isto vrijeme iznad njega autobusi i automobili gužvaju u nepreglednim kolonama i višesatnim čepovima. Pa se došlo do logičnog, a opet tako dugo iščekivanog zaključka da od Hrvatskih željeznica treba iskamčiti dvije kompozicije koje će bez prestanka zujati naprijed-nazad, u Kopilici urediti jedno veće parkiralište i bez velikog troška preusmjeriti dio prometa u podzemlje.

Nije revolucija, ali opet čestitamo na konkretnosti i jasnoj ambiciji da stvar profunkcionira već od idućeg ljeta. Ako se turisti i ne zakače od prve, nema veze: bit će to naša mala tajna kako se usred ljeta probiti do centra vlastitog grada.

PETAK Prkno

Zaista više ne znamo što napisati o Željku Kerumu i njegovim famoznim 'puknućima'.

Ovog tjedna gradski vijećnik Jakov Prkić zatražio je da se provjeri je li plaćeno privezivanje njegove jahte na Zapadnoj obali i konkretno pitanje je poslao tvrtki Splitska obala - u kojoj na mjestu direktora sjedi Dražen Delić, rođak Fani Kerum i direktor nekoliko obiteljskih tvrtki, dok su u nadzornom odboru Fanin brat Saša Horvat i sam Željko Kerum.

A umjesto odgovora, dobio je dvije rečenice s osobnim uvredama i izrazima poput 'nepoštovani', 'trećerazredni', 'sekta', 'gladna uš' i 'prkno' (više puta).

Takav čovjek jednom je bio, a drugi put skoro postao gradonačelnik drugog najvećeg grada u državi, no morao se zadovoljiti pozicijom glavnog koalicijskog partnera. Sudeći po tome, ali i broju ljudi kojima je ovakav način komuniciranja zabavan i pozitivan, nema druge nego zaključiti da sami o sebi ipak možda imamo previsoko mišljenje.

Kerum, to je pravi Split.

SUBOTA Heroji

Vjeko Santrić i Dalibor Popović, zapamtite ta dva imena.

Gospoda su članovi Građanske inicijative i upravo oni su ovog ljeta u crno obojali divlju mjenjačnicu u Marmontovoj, dan nakon što je bespravno probijena fasada u glavnoj gradskoj ulici i nakon što smo spoznali da konzervatori/inspekcije/gradske službe/tko god nisu sposobni adekvatno reagirati.

Naš naklon, gospodo. Slijedi nominacija za Nagradu grada.

NEDJELJA Dioba

A registrirajmo i da se u Splitu osnovala podružnica još jedne političke stranke, ovaj put GLAS-a.

U prijevodu: HNS nakon HNS-a.

Kako je ovoj stranci kompletno članstvo i dosad komotno moglo stati u jedan automobil, nestrpljivo čekamo vidjeti kako će se uspjeti raspodijeliti.

Vaša reakcija na temu