Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
U stranci neposluh, a Ževrnja pozira pod maslinama
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

U stranci neposluh, a Ževrnja pozira pod maslinama

Župan ne odlazi u maslinik ako u pratnji nema koja kamera. A njegovi savjetnici i dalje maltretiraju Hajduk, makar im je Karamarko lijepo sve objasnio. Valjda su skužili da je fora u izborima

PONEDJELJAK Novi harač

Samo smo ga čekali: gradonačelnik Ivo Baldasar najavio je da će uskoro povećati 'neke poreze', preciznije - komunalnu naknadu. Logičan i očekivan potez nakon što je utrpao desetke svojih ljudi na gradske jasle i povećao troškove za milijune i milijune kuna.

Tada je obećavao da će akvizicije u Banovini 'provoditi gradske projekte' i da on osobno snosi političku odgovornost za njihovo zapošljavanje - ali zbilja, zar ste očekivali ostavku nakon što se to nije dogodilo?

Ne, naravno da je najlakše udariti novi harač.

A pored toga, evo, namjerava i prodavati gradske poslovne prostore, stanove i zemljišta kako bi skupio nešto para i sklepao tri montažne garaže, valjda da bismo dobili iluziju kako se prometni kaos u gradu barem pokušava riješiti.

Zanimljivo je to: punih godinu dana Baldasar trubi da potiče privatnu inicijativu i investicije, grozi se ideje da bi Grad mogao nešto ulagati i stvarati, a sada je spreman prodati i ono nešto malo zajedničke imovine kako bi - ziđao. Gdje je nestalo plodouživanje?

Da je kakvog natječaja, i još k tome poštenog, možda bismo nešto ušparali?

UTORAK Konzerviranje malih ambicija

Kad smo kod plodouživanja, vrijedi zabilježiti da se projekt Turističke palače na Rivi očekivao izrodio u katastrofu. Gradonačelnikov sponzor i plodouživatelj Stipe Mađor naumio sve srušiti i graditi iznova, a konzervatori - koji su već prije dali ruke i blagoslovili 'rekonstrukciju' koja ne podrazumijeva arheološka čeprkanja - bili su prisiljeni zabraniti radove.

I nastala je panika, organizirani su krizni sastanci, sve kako bi se sanirala šteta i Mađor ostao sit, a javnost na broju.

Povlačenja više nema, pa će biti zanimljivo vidjeti kako će gospoda pomiriti prilično jasne uvjete građenja s još jasnijim problemima kamufliranja nove zgrade u staro ruho.

Još gore, kako će uspjeti održati zadane rokove. Jer ako nas na Svetog Duju dočeka gradilište na samoj Rivi, bit će to valjda najbolji dokaz da ni pune tri godine nisu bile dovoljne Baldasaru da ostvari barem jedan, mali i neambiciozni gradski projekt.

A ne tako davno mahao je nekakvim knjižicama i investicijama u milijardama i milijardama kuna...

SRIJEDA Fredi i frediji

Nikad prežaljeni direktor Hajduka i doktor nogometa Fredi Fiorentini pravomoćno je osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu jer je 2005. i 2008. godine utajio porez od otprilike milijun eura. Istina, kažu da se nije osobno okoristio već je radio u interesu kluba, što bi valjda trebalo biti olakotna okolnost.

Nama, recimo, nije. Jednako kao što nije opravdanje da su 'svi drugi klubovi radili istu stvar'.

Znamo, još je puno fredija u hrvatskom nogometu.

ČETVRTAK Neposluh u HDZ-u

A gospoda iz županijskog HDZ-a, preciznije bliski suradnici župana Zlatka Ževrnje, po svemu sudeći potpuno su se otela kontroli vlastite stranke.

Lijepo im je Karamarko poručio da 'svaki član HDZ-a iz Dalmacije mora raditi u korist Hajduka', a još ljepše Damir Krstičević objasnio da sport pripada sportašima, da se igra zbog publike i da 'politika tu nema šta tražiti'.

Džabe: jedan županov savjetnik Alojzije Šupraha uhvatio se fotelje u Županijskom nogometnom savezu i ne pušta je usprkos naredbi da konačno oslobodi mjesto Hajduku, a drugi savjetnik Tomislav Opačak serijski piše prijave i suspenzije desecima nogometnih sudaca koji su digli glavu i suprotstavili se okupaciji po Mamićevom principu, samo na lokalnoj razini.

Župan se ustrajno pravi blesav, a njegova ekipa očito procjenjuje da će se nakon izbora ionako sve vratiti na staro.

PETAK Neželjeni gradonačelnik

HDZ i Velo misto u naslijeđe su nam ostavili novu Rivu, preskupu i s repovima sumnje u pogodovanje i namještanje poslova.

Iza Keruma je ostala Zapadna obala, koja je progutala lovu namijenjenu za Karepovac i usput podigla vrijednost privatnog hotela Marjan. Samo što mu ga je u međuvremenu maznula banka.

A njegov nasljednik sve je to skupa povezao s onih stotinjak metara obale ispred Ambasadora. Nesretnik, valjda se pred šefom Zoranom Milanovićem htio pohvaliti projektom, pa je čak najavio da će novu rivu otvoriti premijer.

A on došao, bacio oko i pobjegao nazad u grad. Valjda kako ga uoči izbora ne bi povezivali s Baldasarom.

SUBOTA Paradiranje

Izbori, dakle: lijepo je kad se spoji ugodno s korisnim, službeno sa stranačkim, protokolarno s predizbornim.

Rekorder je, naravno, Zlatko Ževrnja: dok se mi svi skupa zgražamo nad ministrima koji službenim autima pohađaju stranačke skupove, župan nam radi navlaš istu stvar - samo što se obično ukazuje u zabitima pa to malo koga uzbuđuje.

Ali zna on što radi: što je veća zabit, to je veći postotak glasova za HDZ.

Pedantni novinari ovog petka zabilježili su da je u jednom danu prošpartao cijelih 320 kilometara, a mi naglasimo da je još jednom - treći put ove sezone! - pred kamerama paradirao berući masline. 

NEDJELJA Sretan put

Grad nam je konačno i službeno ostao bez zoološkog vrta na Marjanu. Bolje nikakav, nego onakav.

Trinaest životinjskih vrsta - od gusaka i pataka do jelena i dikobraza - otpravili smo u Osijek, a još pet u Slavonski Brod. Gradove koji nekim čudom uspijevaju održati sadržaj koji je prije skoro sto godina i za Split bio logičan i razumljiv. Samo smo, eto, u međuvremenu ponešto snizili standarde.

Tigru Dimitriju divit će se Englezi, majmunu Totu Nizozemci. Sretan im put.

A mi bismo trebali krenuti ispočetka, recimo barem kakvim pristojnim azilom za životinje. Za ekstravaganciju nema žurbe, ionako odavno imamo osjećaj da živimo u Zoo-u otvorenog tipa.

Vaša reakcija na temu