Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Uhljebi su nam se počeli i otvoreno rugati
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Uhljebi su nam se počeli i otvoreno rugati

Gradski vijećnik Damir Vidošević bez prestanka se hvali svojom poduzetničkom karijerom, a s druge strane koristi svaku priliku za spojiti se na gradsku sisu

PONEDJELJAK Muke

Tamo gdje ne trebaju, gradski oci kao da se trude ukinuti što više mjesta za parkiranje. Tamo gdje bi valjalo samo prosuti nešto asfalta i upristojiti površine koje su sasvim pristojne za tu namjenu - kao recimo u Sukoišanskoj ulici - lakše im je staviti stupiće i samo izazvati još veću gužvu.

A s druge strane na Šperunu, gdje pauk ne može ni pristupiti, dozvoljava se bahatost i krkanluk vozača koji uspijevaju jednimjedinim  potezom blokirati cijeli kvart.

Zbog kaosa pred Podrumima već otvoreno negoduju čak i turisti zajedno s njihovim vodičima, a o torturi koju prolaze motociklisti da i ne govorimo: samo na području grada Splita registrirano je točno 8.777 motora, dok je legalnih mjesta za njihovo parkiranje ne više od stotinu. Ljeto dolazi, čini se da će se i oni morati organizirati pa pomalo u akcije...

UTORAK Ideje njihove, benzin naš

A Damir Vidošević, gradski vijećnik s liste Ivana Grubišića kojega pamtimo samo po formalnoj kandidaturi za gradonačelnika i kasnijem čuvanju leđa Ivi Baldasaru, zbilja je jedinstven: čovjek se na sva usta hvali da je 'privatnik', da 'posluje na tržištu' i 'zarađuje dovoljno da se ne mora grebati' - a s druge strane koristi valjda svaku priliku da bi se na neki način ipak spojio na gradsku sisu.

Najprije ga je gradonačelnik bio ugurao u Spaladium arenu, a ovih dana doznalo se da je svoju suprugu uspio smjestiti u gradsku tvrtku Stanouprava. Zašto baš nju?

'Pa zato što je puno lipa, vridna i pametna', otvoreno se ruga Vidošević.

Novinari nisu bili puno bolje sreće ni kad su se za pitanja obratili direktoru Marku Šundovu, SDP-ovcu koji je po dobrom starom običaju svog prethodnika - kerumovca, naravno - velikodušno zbrinuo na mjestu pomoćnika direktora. 'Vaša pitanja su bezobrazno sranje', kazat će čovjek koji se zahvaljujući svoja tri fakulteta našao i na čelu Nadzornog odbora Jadroplova. Fino.

Kao što ni njegov parnjak iz tvrtke Splitska obala, još jednog poligona za političko zapošljavanje i zbrinjavanje, punih pedeset dana odbija odgovoriti na pitanja koga je sve zaposlio i koliko iznose plaće uhljeba pod njegovom komandom. Gospodine Perislave Bonačiću, zapamtili smo i vas.

SRIJEDA Lekcija 

Gradonačelnik Baldasar i ovog tjedna je nastavio sa svojom čudnovatom opsesijom ideološkim pitanjima: i na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u kazalištu cijeli govor opet je potrošio na ustaše i partizane.

Čovjek vjerojatno ima dobru namjeru i živi u uvjerenju da će baš on uspjeti pomiriti crvene i crne, makar mu to ne spada u opis posla. Efektno ga je ponizio dragovoljac Ivica Balić, koji je 24 godine ranije pdigao hrvatsku zastavu na Banovinu: 'I ja sam jedan od dužnika u francima i ne znam kolika će mi sutra biti rata, a političari nas zamaraju s ustašama i partizanima. Mi smo danas u 2015. godini, izvucimo domovinu iz krize’, kazao je Balić.

Našim riječima: Ivo, mani se ideologije i krpaj rupe na cestama.

ČETVRTAK Nekad bilo...

Sveti Duje prošao je uz uobičajenu gužvu i bez mirisa ćevapa, koje su čistunci uspjeli protjerati s Rive jer su smetali njihovoj viziji Dalmacije i Mediterana.

A večernji koncert? Tako - tako: Massimo je sjajan za nešto intimniji ambijent i nešto manje poticajan za masu od dvadesetak tisuća veselih ljudi. Nije to bio debakl, ali bogme ni senzacija.

Gradonačelnika poput Zvone Puljića i doba kada smo na Rivi slušali Stereo MC's, Gotan Project ili Cesariu Evoru, nažalost, teško ćemo opet doživjeti...

PETAK Građanin Kerum

Za stoti rođendan Orsona Wellesa Split se svome dragom gostu odužio izložbom u Fotoklubu, dok je njegov spomenik ispred Jokera - i dalje jedini u Europi - ugušen štekatima, suncobranima i općim kaosom.

Spomenik je spomenik, a lova je lova. Pogotovo za Keruma.

SUBOTA Negrađanin nadbiskup

A nadbiskup Marin Barišić može se pohvaliti da uživa u zbilja posebnom statusu: dok se obične građane privodi nakon jednog ili dva neodazivanja na sudske pozive, njemu se hrvatsko pravosuđe gotovo pa ispričava iako mu se ovaj otvoreno ruga.

Barišić se jednostavno oglušio na pozive sa Županijskog suda, nakon čega su oni jednostavno prestali dolaziti, a isto je ovog tjedna napravio i s Trgovačkim sudom. Iako upravo Crkva tim postupkom pokušava vratiti desetak milijuna kuna koje im je maznuo svećenik fra Šime Nimac.

Kad treba, pozivat će se na zakone, a kad im odgovara - priznaju samo sud svoje partije. 

NEDJELJA Batine za tovare

Sramota od Zoološkog vrta na Marjanu polako postaje završena priča jer se za divlje životinje pronalazi bolji i udobniji dom, ali čini se da su u Banovini odlučili iz park šume protjerati kompletnu faunu - pa čak, eto, i tovare. Iako već postoji sjajan projekt kojim bi se skandalozni ZOO zamijenio pristojnim i primjerenim tematskim parkom.

Naravno. Lakše je raditi bez plana i sve ugasiti, nego se barem malo potruditi.

Vaša reakcija na temu