Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Emil Škare Zašto gradonačelniku smeta Poljud kao kulturno dobro?
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Zašto gradonačelniku smeta Poljud kao kulturno dobro?

Umjesto da zasuče rukave i krene musti europske pare za obnovu najnovijeg spomenika, on grinta da mu se 'otima suverenitet'

PONEDJELJAK Pošteno okićeni

Ako nas početkom prosinca nešto sasvim sigurno neće iznenaditi, to je blagdansko kićenje Splita: uvijek je isto, monotono i predvidivo, pitanje je samo kako će se 'zarotirati' ukrasi i hoće li oni prošlogodišnji s Pjace završiti na Rivi ili u Bosanskoj. I, naravno, hoće li na onom otužnom boru ispred kazališta zasvijetliti četiri ili pet kugli.

To možda ne bi bio problem jer para nema, samo da ne znamo da ih ipak - ima. Dekoriranjem grada, naime, već desetljećima bavi se uvijek jedna te ista privatna tvrtka koja čudesno pobjeđuje na svim javnim natječajima. Evo, baš ove godine osvojila je novi četverogodišnji mandat za ciglih 407.800 kuna, bez PDV-a.

Bilo je i drugih ponuda - dapače i jeftinijih - ali eto, gospodin Katić dobio je više bodova na račun svojih referenci, ugleda i sposobnosti...

UTORAK Kuuuće

S druge strane, Adventski sajam također izgleda slično prošlogodišnjem - samo je još malo nabujao i proširio se na Prokurative - no u tome nema velikih problema jer stvar dobro funkcionira. Ni ugostitelji se ne bune jer je valjda svaki od njih dobio po jednu svoju kućicu, a za svaki slučaj muzika na otvorenom gasi se točno u ponoć.

Natječaja nije bilo i očito ćemo se morati pomiriti s činjenicom da u gradu postoji cijela jedna paralelna linija zapovijedanja preko Turističke zajednice, koja se ne treba previše zamarati s tričarijama poput zakona i propisa.

A tek na kraju, kad dođe vrijeme za svođenje računa, vidjet ćemo je li ostalo nešto para u gradskoj blagajni, ili su kao prošle godine potrošene na čudnovato angažiranje PR firmi bliskih jednoj stranci, odnosno točno jednoj struji u njoj. SDP-u, naravno.

Zasad samo znamo da se opet plaćalo reklamiranje - i to, zanimljivo, najviše u zagrebačkim medijima...

SRIJEDA Mrmljanje

Stadion Poljud proglašen je zaštićenim kulturnim dobrom i to je informacija koja bi svakom normalnom dobro legla, barem na simboličkoj razini. Arhitektonsko čudo svog doba, koliko god je danas pomalo oronulo i zapušteno, nešto je čime se Split može ponositi.

Svi su bili zadovoljni osim - gradonačelnika. On se zabezeknuo jer nije znao da se priprema zaštita, pa je u prvoj reakciji mrmljao nešto da mu se oduzimaju ovlasti i da mu se 'ukida suverenitet'. Mašala.

Mali prijedlog: umjesto kuknjave bilo bi mu pametnije barem pokušati pokrenuti malo širu akciju i pokušati izmusti kakvu europsku lovu za obnovu stadiona. Sada je to vrlo moguće i realno - ali opet, sve ovisi o sposobnosti, volji, ambicijama...

ČETVRTAK Central

Kino Central otišlo je u povijest, a zajedno s njim i ova već pomalo nepodnošljiva kuknjava i naricanje nad izgubljenim djeličkom splitske povijesti.

Stvar je jednostavna: da smo zbilja kupovali ulaznice i odlazili u (privatno) kino, nikome ne bi palo na pamet zatvoriti ga. Točka.

PETAK Deal

Kako stvari stoje, nešto slično moglo bi se dogoditi i s ‘Prometom’. U toj tvrtki pripremili su genijalan projekt unajmljivanja deset novih autobusa, koji bi se gradskim ulicama trebali vozikati po cijeni od 5,5 tisuća eura mjesečno, plus PDV. Po komadu, naravno.

I bez prava na prvokup, što bi u ovakvim poslovima bilo logično.

A povrh svega, tu je još i podatak da u samom Prometu i dalje ne znaju tko će platiti tih skoro milijun eura. Nemaju pojma, što očito znači da lova ide iz našeg džepa. I da je deal napravljen u Banovini.

SUBOTA Amerikanska jahta

Američki nosač aviona doteglio nam je pet tisuća mornara u grad. Usprkos tradicionalnom grintanju, zanovijetanju i pretjerivanju, pokazalo se da nikakvih problema nema - nego dapače, da se radi otprilike o spektakularnom završetku turističke sezone.

Naši gosti, mulci i djevojke koji su se razmilili po svakom kutku Splita, u prosjeku su pristojniji i ljubazniji od nas samih.

NEDJELJA Peripetije

Željko Kerum nam se diže iz mrtvih. Makar još uvijek za sobom vuče gomilu računa koje nije i vjerojatno nikada neće podmiriti.

Ovog tjedna objavio je početak obnove ‘Centrala’ na Pjaci, hotela oko kojega je toliko peripetija da više ne znaš je li njegov, njegove bivše žene, ili su i ovaj splitski simbol ugrabile banke.

Kako god, nek se konačno sredi prije nego što se uruši sam od sebe...

Vaša reakcija na temu