Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Ajmo malo o Županiji, hoće li napokon zaštititi naše plaže?
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Ajmo malo o Županiji, hoće li napokon zaštititi naše plaže?

Pritisak Pametnog i Mosta urodio je plodom...

PONEDJELJAK Trauma

Bila je to definicija pravog, iskonskog, građanskog prosvjeda: na Zapadnoj obali Split je ustao protiv nesposobne i neorganizirane države, protiv kaotičnog i nespremnog grada, protiv traljavih institucija koje su dovele do toga da smo počeli strahovati od svake jače vode, vatre, potresa ili gužve.

S govornice smo slušali mlade, stručne i argumentirane ljude, miljama udaljene od svake politike, koji su prirodni nedostatak iskustva na bini nadoknadili iskrenošću i srčanošću. Tisuće i tisuće ljudi podržale su konkretne i jasne zahtjeve s vrlo preciznim rokovima: na nama je sada da pratimo ostvarivanje.

Ne, onu kolektivnu traumu otprije dva tjedna nećemo tako lako zaboraviti.

UTORAK Medeni mjesec

Izbori su još uvijek friško iza nas, pa u gradu vlada prava pravcata idila - sve pršti od konstruktivnosti i razumijevanja. Čak je, eto, i šef HDZ-a Petar Škorić pohvalio prošlotjedni prosvjed i iskazani građanski aktivizam, te najavio da namjerava 'pojačati utjecaj šire javnosti na donošenje strateških gradskih odluka'. Mašala.

U prijevodu, Škorić nam obećava da će on i njegova stranka biti potpuno drugačiji, suprotni od svega onoga što jesu. I svega onoga što su nam servirali prethodni gradonačelnici.

Medeni mjesec, rekli smo, još uvijek traje - pa evo i njemu palac gore. Jedva čekamo da na dnevni red dođu konkretne (i unosne) teme.

SRIJEDA Figa

Županija je proteklih godina, a bogme i desetljeća, bivala skoro pa potpuno zanemarena jer su se ondje uvijek i nanova stvari odvijale po jednakom obrascu: HDZ-ovci i dežurni priljepci podijelili bi plijen, a mlohava i nezainteresirana oporba to bio promatrala manje-više nezainteresirano. Sve dok ih ove godine nije uzdrmala afera oko Zlatnog rata, pa se javnost napokon zainteresirala za taj protočni bojler našeg novca.

Ulaskom Mosta i Pametnog u igru, pa makar i u opozicijskoj ulozi, karte su malo promiješane. Odjednom smo doznali da se o pravilniku o plažama ipak može raspravljati i prije jeseni, što je donedavno zvučalo kao nemoguća misija, a tek ćemo po reakciji na amandmane - ovaj put zbilja logične i konstruktivne - vidjeti drži li vlast figu u džepu.

Žele li nam samo zamazati oči, ili zbilja zaštititi naše plaže?

ČETVRTAK Terorizam

U metastazirajućem splitskom kaosu svakog dana iznova otkrivamo zaprepašćujuće razmjere; kad mislimo da smo dosegli dno, uvijek netko pokuca odozdo.

Slobodna Dalmacija prošlog tjedna pročešljala je ugovore o korištenju javnih površina u staroj jezgri, i to prvenstveno onih za koje su konzervatori dali preporuku kako bi ih se trebalo osloboditi od štekata.  Nećemo vas zamarati detaljima, nego tek osnovnom  informacijom: na ugostiteljskoj okupaciji Peristila dnevno zarađujemo 68 kuna, u Željeznim vratima otprilike slično - a ondje se nekima još uvijek toleriraju potpuno bespravni stolovi i stolice - dok ništa bolje nije ni na Pjaci.

Dokad?

I nije stvar u lovi, nego u činjenici da nam je pored povremeno zatrovane vode, pored povremeno onečišćenog zraka i pored prometne blokade, sve očitije uskraćeno i osnovno ljudsko pravo na kretanje vlastitim gradom. Čisti terorizam, no izdržat ćemo još ovog ljeta.

A dogodine, gospodo, izvolite uvesti red, da ga i ovdje građani ne bi sami uvodili.

PETAK Spašavanje

Kad smo kod reda, lijepo je vidjeti kako se neki vrag događa na onom parkingu nasuprot Općine, razrovanoj i prašnjavoj parceli koja se izrodila u jednu od većih gradskih sramota. Nešto se događa, makar je očito da Banovina intervenira na svoju ruku jer propali Agrokor i njegovi sumnjivi lokalni partneri nisu bili u stanju - ili možda nisu htjeli - barem popraviti tih nesretnih pedesetak metara trotoara. Uglavnom, bageri nešto čačkaju, a ironijom sudbine došli smo do toga da građani plaćaju štetu koju je na gradskom zemljištu usred grada napravio - privatnik.
Tek ćemo vidjeti je li nas prethodni gradonačelnik svojim ugovorom oko 'Small Malla' usosio do kraja, ili ćemo uspjeti spasiti imovinu i obraz.

SUBOTA Osmijeh

Direktorica Turističke zajednice grada Alijana Vukšić probudila se iz četverogodišnjeg dubokog sna, u kojemu je s osmijehom broj šesnaest odobravala nekontrolirani turistički tsunami koji je nemilice gazio grad i za sobom ostavljao mahom otpatke u obliku monstruoznih štandova, pultova, banaka, kioska i štekata.

Sada se, eto, dosjetila da bi trebalo 'ograničiti broj privatnih apartmana'.
Ona sama sasvim sigurno nema pojma kako bi se to moglo ostvariti, niti vjerojatno planira bilo što drugo osim u medijima plasirati svoje diplomatski sročene i beskrajno blagoglagoljive, uvijek iste izjave. Iz dosadašnjeg iskustva znamo samo da je, kad netko iz TZ-a progovori o kakvoj bitnoj temi, voz obično odavno prohujao.

Splitski turizam treba regulaciju i sustavniji pristup, ali privatni iznajmljivači zbilja bi zadnji trebali doći na tapet.

NEDJELJA Most

A naše sveučilište, koje već desetljećima doslovno pliva u parama, skoro devet godina nije bilo u stanju ispuniti svoje obaveze prema Gradu i uplatiti nekih petnaestak milijuna kuna dugovanja za precizno dogovorenu gradnju mosta prema Splitu 3. Pa ih se moralo čak i sudski goniti.

Sad kad smo napokon dobili famoznu 'vertikalu' - jer osim vlade i grada jedan HDZ-ovac upravlja i ovom institucijom - nestrpljivo ćemo čekati hoće li se spor staviti pod tepih ili riješiti kakvom novom formalnom darovnicom.

Kojom, zna se, u pravilu baš Split na kraju bude jebena stranka.

Vaša reakcija na temu