Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović 'Commodore' vizija grada i Kolindina splitska elita
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

'Commodore' vizija grada i Kolindina splitska elita

Samo u Splitu se može mjesecima raditi na dugoročnoj strategiji, da bi od nje na kraju ispao tek 'radni materijal'

PONEDJELJAK Ukleti Holandezi

Tri nasukana broda 'Splitske plovidbe' već skoro mjesec dana krase plaže na Marjanu i Čiovu. I, kako sada stvari stoje ostat će tamo još mjesecima, možda i godinama - osim ako ne zapuše kakva precizna lebićada i spontano ih vrati natrag na mrtvi vez u Kaštelima.

Vrijeme prolazi, a njihov vlasnik zajedno s lučkim vlastima valjda broji valove i nada se da će se problem riješiti sam od sebe. Problem koji je, ako ćemo iskreno, osim elementarnom nepogodom izazvan i tradicionalnom hrvatskom aljkavošću. Tko je kriv što je vez jednog broda popustio, pa su sva tri zaplovila u nepoznato? Je li netko (koncesionar veza ili Splitska plovidba) kažnjen zbog ugrožavanja sigurnosti prometa i izazivanja moguće ekološke katastrofe? Imaju li 'Krka', 'Orebić' i 'Vranjic' sve papire? Jesu li osigurani? Gdje su bili lučki inspektori dok su tri olupine mjesecima i godinama čekale svoju konačnu smrt?

Ukratko, tko je kriv i tko će platiti štetu, u koju bi trebalo uključiti i sada već izvjesnu devastaciju plaže usred zaštićene park šume i ugrožavanje turizma?

Pitanja se množe sama od sebe, a dok čekamo odgovore zabavljat ćemo se novim reality showom zvanim 'Tražimo recept za odsukati brod'. Izgleda jednostavno, ali čekajte ljeto, kada ćete s plaža na Marjanu vjerojatno gledati limare u akciji. Bit će uzbudljivo i groteskno u isto vrijeme...

UTORAK Najlakših 50 tisuća kuna

U međuvremenu Split još uvijek živi u iluziji da će dobiti titulu Europske prijestolnice kulture 2020. godine. Čak je, evo, i ta famozna kulturna strategija ugledala svjetlo dana, pa će očito biti usvojena u cajtnotu, dan ili dva prije slanja službene kandidature. To što je naknadno shvaćeno da u njoj nema previše ni 'vizije', ni 'misije', ni 'strateških ciljeva' ni 'kulturnih prioriteta' manje je bitno: pečat će biti, tu, to je jedino što se valjda računa.

Mjesecima se radi na temeljnom dokumentu za iduće desetljeće, a onda i njegovi tvorci priznaju da smo dobili tek 'radni materijal'; to više nije obična kultura, već prava pravcata umjetnost. Sad kažite da Split nije jedinstven, spektakularno histeričan...

Uglavnom, u priču se uključio sveprisutni dizajner Boris Ljubičić, koji se omastio s 50 tisuća gradskih kuna i onda predstavio vizualni identitet same kandidature - koji izgleda kao da je izvučen s dna ladice zatvorene još od doba Mediteranskih igara, eventualno tek dorađen na kakvom 'commodore 64' kompjuteru. Toliko je zastario da ga se čak ne može svrstati u kategoriju 'retro', doslovno bole oči.

Zbilja, 'Split veći od Splita', rastezljiva slova i muzika iz 'Super Mario' igrice? 

Eto što dobiješ kad izbjegavaš natječaj.

SRIJEDA Menadžer od formata

Sa splitskog suda periodično nas sustignu vijesti o kakvom suđenju za marčapije u Hajduku krajem devedesetih godina prošlog stoljeća. Jest da se radi o prapovijesti, ali uvijek je zanimljiva ta forenzička aktivnost pravosuđa, koji će sve slučajeve raspetljati valjda kad svi glavni akteri pomru. Na dobrom su putu.

Uglavnom, ovog tjedna nekoliko bivših igrača posvjedočilo je kako je klub plaćao na crno i varao državu, a posebno dirljiv bio je nastup svjedoka Stipe Bradarić, nogometnog menadžera kojemu je ovakvo muljanje očito prirodno i posve normalno. Teško je drugačije protumačiti njegove riječi, jer nakon što je dokazano da su baš njegovi igrači primali lovu na crno, i to pred njegovim očima, Bradarić kaže da je 'današnji Hajduk došao na ove grane jer se ne posluje kako treba'. Mašala. 

Valjda je i Marin Brbić trebao nastaviti s tom razbojničkom praksom neplaćanja poreza i poslovanja debelo u crnoj zoni. Ili je možda, poput Bradarića za svoju tvrtku i restoran Šumica, trebao zatražiti predstečajnu nagodbu i natjerati vjerovnike da mu otpišu dugove?

ČETVRTAK I Debeljak može biti u pravu

Škveranin Andrija Rogošić nakon petnaest godina rada dobio je otkaz: novi gazda Tomislav Debeljak vidio je kako ga ovaj olajava na Dnevniku, pa mu po hitnom postupku zabranio prelazak kapije.

Kakav god bio i koliko god istine ima u tvrdnjama da 'nema kune u džepu' - a sa zatvaranjem rijeke love koja u škver se prelijeva iz državnog proračuna u to ćemo se vrlo brzo uvjeriti - Debeljaku se ovaj put mora priznati da je ipak postupio sasvim očekivano, pa čak i logično.

Danas je, naime, debelo prekasno kukati za Brodosplitom. Ne postoji normalna privatna tvrtka u kojoj ćeš se vlasniku doslovno posrati po glavi, pa očekivati da nema sankcija. Rogošić je valjda to očekivao, po svemu sudeći je cijelom njegovom škverskom odjelu ionako dano do znanja da počnu razmišljati o alternativnoj budućnosti.

Ako je zbilja bio u pravu, onda ionako nije puno izgubio.

PETAK Smjena elite

Predsjednica nam je navratila do Splita, tek toliko da popije kavu s devet uglednih građana - odnosno, demonstrira da u gradu postoji i neka intelektualna elita koja nju podržava. Nije bilo neugodno ili smiješno, čak dapače: zanimljivo je za promjenu vidjeti kako se oko predsjednika Hrvatske motaju neki sasvim novi Splićani. Stare face su, iskreno, već pomalo dosadile... 

SUBOTA Hitri majstori

A gradski komunalci su nam u zadnje vrijeme silno osjetljivi na kritiku i javna prozivanja, pa su doslovno jedan dan nakon što je u novinama objavljena fotografija prastarog divljeg parkinga na Skalicama krenuli u akciju. Postavili su ograde i mrtvi-hladni ukinuli još dvadesetak mjesta za parkiranje.

Jednog dana, ako nam živci prežive, možda dočekamo da ih istom tom brzinom stvaraju.

NEDJELJA Protokolarna panda

Za početak su u Banovini pojačali vozni park. Istina, ne limuzinama - jer su im iz Kerumovog doba ostala dva nova novcata passata - već malim fiatima vrijednima po desetak tisuća eura komad. Jedan za kurire, jedan za protokol (?) i treći za safari između bespravnih gradnji.

Eto, nekada i skromnost postane vijest.

Vaša reakcija na temu