Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Gradonačelniče, čestitamo: Sada ćete kusati HDZ-ovu i HGS-ovu kašu
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Gradonačelniče, čestitamo: Sada ćete kusati HDZ-ovu i HGS-ovu kašu

Nije bio na famoznom ručku kod Keruma u Rogoznici, gdje je koalicija odavno dogovorena, ali zato će sada preuzeti odgovornost za sve njene posljedice. Za početak, tu je skandalozna podjela fotelja za koje će se samo formalno raspisivati natječaji

PONEDJELJAK Ćaća i prijatelji

'Ćaća', premda taj nadimak više nije nimalo zabavan, vratio se u rodni Split s nekakvom svojom zatvorskom knjigom, pa je bilo zgodno provjeriti tko je imao muda javno ga podržati na promociji.

Zgodno društvance: od njegovog vjernog 'wingmana' Jerka Rošina, preko cijele niske poduzetnika i kvazipoduzetnika koji se sa sjetom prisjećaju vremena kada su haračili zahvaljujući svojim dobrim vezama, do likova poput Siniše Poljaka - koji kao da je od Sanadera naslijedio zavidnu dozu bahatosti, pa na javnom mjestu sočno psuje novinare.

A ako ste pomislili da su zatvorski dani utjecali na Ćaću i donijeli mu neku smirenost i poniznost, varate se: nadmeniji je i bahatiji nego ikad.

UTORAK Podjela

Puna dva mjeseca trebalo je Ministarstvu mora da izmetiljaju zaključak koji poništava dodjelu koncesije na plažu Bene članovima Kerumove obitelji. Puna dva mjeseca činili su nas budalama prije nego što su počeli raditi svoj posao, no to je i dalje neusporedivo s onim što radi predsjednik Županijske skupštine Petroslav Sapunar.

On nas, naime, čini budalama na dnevnoj bazi.

Prilikom dodjele koncesije, koja je otišla stanovitoj firmi iz 'Jokera' da bi doslovno već sutradan i formalno bila prebačena na sina Igora, Sapunar nas je uvjeravao da nema pojma čime mu se sin uopće bavi. Ovog tjedna niski bisera pridodao je i rečenicu 'Uostalom, Igor je postao vlasnikom firme tek nakon što je dodijeljena koncesija'.

Samo jedan dan kasnije, rekli smo. Mašala.

A s druge strane, što bi čovjek uopće mogao reći? Za ovaj slučaj nema drugog doli glupog objašnjenja. Eventualno je jedino mogao reći punu istinu, recimo: 'Naša obitelj s HDZ-om dijeli vlast u županiji, pa je logično da dijelimo plaže i ostali plijen'. 

SRIJEDA Mokri snovi

Kad smo kod plijena, hit tjedna je nervozna reakcija šefa HDZ-a Petra Škorića i izjava da u pregovorima oko formiranja vlasti 'nema nikakvih razgovora oko podjele resora', nego se s Kerumom navodno cjenkaju oko programskih postavki, organizacije rada gradske uprave i bla-bla, truć-truć.

Da bi već sutradan bilo objavljen vrlo precizan popis resora koje su mu predali, između ostalog i njegovih mokrih snova zvanih urbanizam, kao i gradskih poduzeća u kojima će nas otvoreno namagarčiti i raspisati natječaje za direktorska mjesta samo reda radi.

Jer, već se zna koje će pripasti.

Odavno nismo vidjeli da nas netko ovako otvoreno zajebava i odavno nismo u ovako kratkom roku dobili dokaz da u predizbornoj kampanju svjesno i bezobrazno lažu i muljaju.

A ionako su, sva je prilika, pravi dogovor postigli još mjesecima ranije, na ovom famoznom ručku kod Keruma u Rogoznici.

ČETVRTAK Predatori

Urbanizam ovamo, komunala onamo; 'Promet', 'Vodovod' i 'Čistoća' na jednu, a 'Stanouprava', 'Splitska obala' i 'Sportski objekti' na drugu stranu. Bogme, trgovalo se čak i mjestom ravnatelja Opere.

Sad će biti zanimljivo gledati kako će gradonačelnik Andro Krstulović Opara - koji, uzgred, u Rogoznici nije bio niti je za susret znao - žonglirati između apetita vlastite stranke, predatorskih sklonosti HGS-a i vlastitih obećanja da će grad voditi isključivo po načelima struke, sposobnosti i 'uključivosti', koju je spomenuo valjda stotinu puta.

Neće mu biti lako jer će na njegova leđa pasti sva odgovornost za Škorićevo i Kerumovo haračenje u pozadini - ali tko mu je kriv što je u HDZ-u...

PETAK Izmišljotina

Koliko god neki, pa i sam gradonačelnik, javno ili potiho grintali protiv koncerata na Sustipanu, San sustipanske noći pokazao se kao jedna od gradskih manifestacija s najviše stila. Tako je bilo i ove godine.

Titula proljeva tjedna zasluženo ide Slobodnoj Dalmaciji, koja je potpuno izmislila vijest da se u srijedu navečer grupa od nekoliko stotina krvoždernih huligana pripremala na prekid Bajaginog koncerta i krvoproliće usred grada. 

I kad nema problema, u Splitu ih se nastoji stvoriti.

SUBOTA Spašena stvar

Ultra je ponovno protutnjala kroz grad. Treba biti iskren pa kazati da je u petom izdanju bila manja nego ikada, da je broj gostiju podbacio i da nismo vidjeli onaj uobičajeni šušur, gužvu i raskalašenost na ulicama.

S druge strane, s obzirom da je prije samo mjesec dana cijeli festival visio na tankoj niti, pravo je čudo da je uopće održan i da je Poljud svejedno bio vrlo pristojno popunjen.

Organizatori su barem na riječima pokazali respekt prema Splitu i Hajduku, pa je odmah postignut dogovor o ostanku Ultre sve do 2022. godine. Sada je red da se okrenu djelima - recimo, da angažiraju domaće tvrtke i domaći svijet. Zbilja je sramotno da se na ulazima, na štandovima, na kućicama i na šankovima gotovo i ne može vidjeti ili susresti Splićane i Dalmatince.

Nismo ni glupi ni nesposobni, a bogme nije da ne znamo raditi.

NEDJELJA Slučajnost

Na Marjanu je ove nedjelje izbio požar. Prigodno, pokraj jedne novogradnje na rubu park šume i još prigodnije, na mjestu na kojemu se također planira graditi.

Davno je jedan veliki splitski mislilac zaključio: ništa nije slučajno, samo se mačka slučajno okoti.

Vaša reakcija na temu