Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
12 GODINA ZATVORA ZA UBOJSTVO TORCIDAŠA BLAŽEVIĆA 'Bio je smanjeno ubrojiv, pokojni je doprinio događaju'

12 GODINA ZATVORA ZA UBOJSTVO TORCIDAŠA BLAŽEVIĆA 'Bio je smanjeno ubrojiv, pokojni je doprinio događaju'

'Nije to malo. I mjesec dana je puno, a kamoli 12 godina. Cijela jedna mladost', kazao je sudac Vladimir Živaljić

Na kaznu od 12 godina zatvora osuđen je nepravomoćno u Splitu Nikola Gusić Janjić za ubojstvo Ivana Mate Blaževića u Stobreču. Sudsko vijeće splitskog Županijskog suda nije prihvatilo teze obrane kako se radilo o prekoračenju nužne obrane ili ubojstva na mah, već se priklonilo stavu optužbe da je ubojstvo počinjeno s namjerom. 

Gusić Janjić za ubojstvo je mogao dobiti kaznu do 20 godina zatvora. Sudac Vladimir Živaljić kazao je kako je prilikom odmjeravanja sankcije vijeće vodilo računa o dvije značajne okolnosti. 

'Vještaci su utvrdili da je optuženi bio bitno smanjeno ubrojiv. Pokojni je bitno doprinio događaju. Nije to mala kazna. Mjesec dana u zatvoru je puno, a kamoli 12 godina. Cijela jedna mladost. Gusić Janjić te je večeri u Stobreču imao nekoliko opcija. Užas je koju je odabrao', kazao je sudac Živaljić. 

Gusić Janjić ubo je nožem u srce Blaževića nakon izlaska iz kafića Reket u 4.10 sati 11. kolovoza 2017. Već prije su imali sukob na Veliki petak u kojem je Gusić Janjić izvukao deblji kraj. Te su se večeri sreli u Reketu, jedinom kafiću koji je radio nakon fešte Svetog Lovre. Blažević je tražio da mu djevojke koje su puštale glazbu ispune želju, s njima je za stolom bio i optuženi. Prigovorio mu je, a tada se Blažević sjetio da se odnekud poznaju. Tražio je da mu se ispriča, ovaj nije htio. Situacija je eskalirala kada se Gusić Janjić digao i krenuo ka izlazu. Blažević ga je slijedio. Završio je proboden na podu. Prebačen u bolnicu, no preminuo je nepun sat nakon ranjavanja. Gusić Janjić je pobjegao, predao se nakon mjesec i pol bijega. Pritvoren je u Šibeniku iz sigurnosnih razloga. 

Žestok momak 

Sudac Živaljić konstatirao je kako se Gusić Janjić te večeri pojavio u Reketu s nožem. 

'Irelevantno je je li ga donio iz kuće ili ga je kupio na proslavi. Blažević je došao s prijateljima. Bili su podnapiti, slobodnije su se ponašali. Gusić Janjić imao je nož za pasom i kontrolu nad glazbom. Blažević je inzistirao da mu se pusti pjesma 'Moja prva ljubav', djevojke koje su puštale glazbu rekle su da nije bilo prijetnji. Gusić Janjić rekao je Blaževiću da pusti cure na miru, a ovaj ga je prepoznao. Tražio je da se ispriča, ali to je bilo dobacivanje. Gusić Janjić bio je spreman na razgovor, ali ne te večeri. Obrana je tvrdila da je Blažević tražio da klekne, ali to su samo dva svjedoka rekla, i to na raspravi. Ne vjerujemo da je Blažević tako ponižavao Gusić Janjića. Njemu je moglo biti neprijatno, no imao je niz opcija. Mogao je reći: 'Brate, nema problema, pustit ćemo pjesmu' i ništa se ne bi dogodilo. Čim su izašli, zadao mu je ubod u srce. Nije bilo razloga za tako nešto', kazao je sudac Živaljić. 

Pohvalio je dojmljivu i profesionalnu obranu Tonija Vukičevića i Joška Čeha

'Problematizirali su sve sporne trenutke, no u Reketu nije bilo teškog vrijeđanja i zlostavljanja, nema elemenata za prihvatiti kazneno djelo usmrćenja. Nema prekoračenja nužne obrane jer ako je i bilo napada, njegov intenzitet je nesrazmjeran posljedici kao život i smrt. Optuženi je bio u posebno afektivnom stanju bitno smanjeno ubrojiv. On ima problem nakon operacije ciste na glavi. Vještaci su zaključili da je razvio psihopatske crte ličnosti. On želi biti žestok momak, nosi nož okolo, mrko gleda Torcidu, ne želi udovoljiti jednoj bezazlenoj želji. To nije strah', kazao je Živaljić. 

Vaša reakcija na temu