Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Prije sto godina strijeljan je Mate Brničević, jedan od vođa Pobune bokeljskih mornara

Prije sto godina strijeljan je Mate Brničević, jedan od vođa Pobune bokeljskih mornara

Na groblju Sustipan u Sumpetru okupili su Jeseničani i obilježili obljetnicu smrti svog sumještanina

Jeseničani su se danas prisjetili svog junaka Mate Brničevića koji je na današnji dan prije točno sto godina, kada je imao 27 godina, strijeljan u Škaljarima u Boki kotorskoj. Služio je na torpednom brodu 'Gea' Austrougarske mornarice, bio je topnik i vodnik I. klase i jedan od četvorice vođa Pobune bokeljskih mornara koja će ostati zapamćena kao najveća pobuna u povijesti pomorstva s obzirom na broj mornara i broj plovnih jedinica koje su sudjelovale u pobuni. 

Jesenice su danas ponosne na svog junaka, kazala je Ana Brničević, predsjednica udruge Tvornica iz Dugog Rata koja je s udrugom Jesenice organizirala obilježavanje stote godišnjice pogibije jeseničkog junaka, na groblju Sustipan iznad Sumpetra.

- On je svoj mladi život 1918. položio za naš boljitak, za bolje sutra. Danas obilježavamo njegovo junačko djelo, hrabrost i odvažnost koja je bila potrebna da se ti mornari, koji su bili pripadnici Austrougarske flote, pobune zbog neljudskih uvjeta u kojima su živjeli i lošeg odnosa njihovih nadređenih. U sustavu Austrougarske flote tada je bilo 11 nacija, govorili su različitim jezicima i pokazali su da se ovako nešto može pokrenuti, ako se hoće. Nažalost, povijesne činjenice pokazuju kako je pobuna završila. Njihova neodlučnost, neorganiziranost i neprihvaćanje savjeta našeg Mate Brnićevića da napuste Boku kotorsku, dovela je do sloma i kraha pobude mornara, ali njegovo djelo i junaštvo se već desetljećima obilježava u Jesenicama - kazala je Ana Brničević.

Osim Mate, na smrt strijeljanjem su osuđena i ostala trojica vođa pobune: Antun Grabar, Jerko Šižgorić i František Raš. Don Niko Luković koji je ispovjedio i pripremio mornare osuđene na smrt rekao je da mu je Mate Brničević u ispovjedi kazao: 'Ja ne žalim što sam sudjelovao u pobuni, ja ne žalim što sam osuđen na smrt, jer smatram da će naša smrt donijeti bolji život našem narodu'.

- Osuđeni su u jednom montiranom procesu koji je trajao tek 72 sata jer bi u protivnom imali pravično suđenje vojnog suda. Ubijeni su u Škaljarima u rano jutro, a sam čim egzekucije je vrlo simboličan jer su ih morali strijeljati njihove kolege, a ti mornari nisu mogli izvršiti naredbu nadređenih. Sama zapovijed je tri puta ponavljana, a jedan od onih koji ih je morao ubiti pao je u nesvijest - dodaje Ana Brničević.

Zahvaljujući don Frani Ivaniševiću posmrtni ostaci jeseničkog junaka preneseni su iz Škaljara na groblje u Sumpetru šest godina nakon ubojstva. 

- Znakovit je i način i s kojim su se pijetetom, ne samo Jesenice i Poljica, nego čitav Split, odnosili prilikom pokapanja njegovih posmrtnih ostataka. U splitskoj luci su ga čekali mornari i gusari, 30 brodova iz Jesenica  i ovdje je prenesen uz najveće vojne počasti - opisuje Ana Brničević.

Na Matinoj rodnoj kući kasnije je osvanula ploča sa zvijezdom petokrakom koju su Jeseničani razbili nekoliko desetljeća nakon. Načelnik Općine Dugi Rat Jerko Roglić kaže kako povezivanje Brničevića s komunizmom nije bilo istinito.

- To je bio jedan mladi čovjek koji je svoj život dao za budućnost i boljitak naše domovine i to se na kraju stvarno pokazalo kao istinito. Ono što je bilo prikazano kroz prošlu povijest nije bilo uredu jer u to vrijeme nije ni bilo komunizma. On je prikazivan kao sljedbenik komunizma što nije bilo točno, on je bio čovjek iz naroda, želio je slobodnu Hrvatsku i želio je da njegov narod živi slobodno - rekao je Roglić.

Stogodišnjica smrti jeseničkog junaka obilježena je uz prigodni program učenika OŠ Krilo Jesenice, a na obilježavanje je došao i redatelj rodom iz Jesenica Stipe Ercegović koji je snimio i dokumentarni film o tome tko je bio Mate Brničević.

- Moji roditelji su iz Jesenica, a rođen sam u Beogradu. Cijeli život živim na relaciji Beograd - Jesenice.  Htio sam nešto učiniti i dati doprinos svome mjestu i odlučio sam napraviti dokumentarni film o jednom znamenitom seljaninu koji je rođen ovdje i koji je obilježio jednu epohu, koji je ušao u sve enciklopedije svijeta jer je bio jedan od glavnih vođa najveće pobune mornara u povijesti pomorstva. Film je snimljen prije osam godina i to je jedan moj izravan doprinos afirmaciji znamenitih Jeseničana - zaključio je Ercegović.

Vaša reakcija na temu