Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com PRIJEVARA: Direktor banke starici ukrao životnu ušteđevinu

PRIJEVARA: Direktor banke starici ukrao životnu ušteđevinu

Šteta je procijenjena na više stotina tisuća kuna

Zadarska policija traži prevaranta koji je 78-godišnjakinji oteo životnu ušteđevinu.  

U ponedjeljak prijepodne u Kalima, na kućni telefon 78-godišnjakinju je nazvao muškarac koji se predstavio kao direktor banke i pitao za ušteđevinu koju posjeduje. Potom je ponovno nazvao  i savjetovao da podigne novac kako bi ga mogli provjeriti. Poslušala ga je i u četvrtak podignula novac sa svog računa. Prevarant ju je ponovno nazvao i rekao da novac preda navodnom policijskom službeniku, koji će doći po novac, što je ona i učinila te nepoznatoj muškoj osobi predala jučer poslijepodne veći novčani iznos. Materijalna šteta iznosi nekoliko stotina tisuća kuna, a protiv nepoznatog počinitelja Državnom odvjetništvu podnijeta kaznena prijava zbog prijevare.

Policija upozorava da su starije osobe česta meta raznih prevaranata koji iskorištavaju njihovo povjerenje i nepažnju ili ih dovode u zabludu. 

- Uglavnom rade u paru te se predstavljaju kao službenici mirovinskog ili socijalnog osiguranja, porezne uprave, policije, medicinski djelatnici i slično. Oštećeni ih nerijetko puštaju u svoje domove ne provjeravajući o kome se zaista radi. Kako bi smanjili mogućnost ovakvih kaznenih djela, ali i drugih kaznenih djela imovinskog karaktera, svim građanima, a posebice onima starije životne dobi, savjetujemo: zaključavajte vrata bez obzira koliko dugo ćete biti odsutni iz svoga doma, ne zaboravite na otvorene prozore ili balkonska vrata, ne otvarajte vrata i ne puštajte u svoje domove nepoznate osobe sve dok niste sigurni o kome se zaista radi i što želi,provjerite tko vam se nalazi ispred vrata kroz ''špijunku'' ili koristite sigurnosni lanac na vratima, kada ste sami u stanu ili kući, ne stavljajte to do znanja sumnjivim osobama - pozovite nekoga od obitelji ili susjeda da vam se pridruži, od osoba koje se predstavljaju kao djelatnici različitih ustanova ili tvrtki zatražite službene dokumente ili odgovarajuće iskaznice - službene osobe dužne su ih imati i dati ih na uvid, ako vam je osoba i dalje sumnjiva, prije puštanja u svoj dom telefonom provjerite je li ju služba koju navodno predstavlja uputila k vama, ako je nepozvana osoba uporna u namjeri da uđe u vaš dom, žurno obavijestite policiju, obitelj ili susjede posebno budite oprezni ako netko traži vaše osobne podatke - osobni podaci su zakonom zaštićeni i može ih prikupljati samo ovlaštena osoba uz vaš pristanak, upamtite izgled osoba, karakteristike govora, kao i podatke o vozilu kojim su se sumnjive osobe dovezle - savjetuju iz zadarske policije te napominju da ako posumnjaju u nekoga da odmah nazovu 192.

Vaša reakcija na temu