Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Promocija knjige 'Mali iznajmljivači - veliki posao': Odličan vodič za uspješno poslovanje!

Promocija knjige 'Mali iznajmljivači - veliki posao': Odličan vodič za uspješno poslovanje!

Ove sezone očekujemo veliki bum privatnog smještaja, ali ne znamo još kako će biti popunjeni

Voditeljica Savjetovališta za obiteljski smještaj Anamarija Cicarelli promovirala je knjigu 'Mali iznajmljivači - veliki posao' na Danima male brodogradnje u okviru Sajma turističkih atrakcija, koji se održava u hotelu Le Meridien Lav.

U punoj sali knjigu je, uz autoricu, promovirao i Joško Stella, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, a nakon promocije, ministar turizma Darko Lorencin je i odgovarao na pitanja okupljenih iznajmljivača.

Odgovori na pitanja kako odabrati portale na kojima se uspješno oglašavati, kako najbolje popuniti obiteljski smještaj, koje knjige voditi, kako pisati račune, što inspektor može naplatiti i niz drugih koja tište male iznajmljivače mogu se pronaći u knjizi. Kako je rečeno, riječ je o jednom odličnom vodiču za uspješno poslovanje.

- Malih iznajmljivača ima sve više, a proteklo vrijeme imali smo veliki broj savjetovanja i edukacija. Bilo je puno aktivnosti prije ove knjige i kroz sve te aktivnosti bila su brojna pitanja, na osnovu najčešćih i najbrojnijih pitanja napravili knjigu - kazala je Cicarelli te dodala da su u posljednje vrijeme brojna i pitanja kako najbolje za goste urediti obiteljski smještaj.


Direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella je naveo da su htjeli biti glavni sponzori knjige jer im je iznimno važno podupirati privatne iznajmljivače koji čine 76 posto kapaciteta županije.

- Mi to kontinuirano radimo, već tri godine organiziramo brojne edukacije, otvorili smo kutak za iznajmljivače na našoj stranici, sufinanciramo savjetovalište Anamarije Cicarelli i poduzimamo niz akcija kako bismo pomogli malim iznajmljivačima koji nas 'guraju' - rekao je Stella.

Odgovarajući na upite, ministar je pohvalio knjigu, ali i kazao kako je Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti na prvom čitanju u Saboru, te da bi uskoro mogao ugledati svjetlo dana. Najavio je brojne novine, od kojih izdvojimo izjednačavanje nekih prava fizičkih i pravnih osoba, ukidanje sanitarnih knjižica..

- Ne treba vam liječnička potvrda za male iznajmljivače i inspektori ih neće i ne smiju pitati. Dok se ne usvoji Zakon, uređeno je Pravilnikom. Osim toga, naputak je inspektorima koji provjeravaju je li sve kako treba, da na prvom izlasku upozore da se otklone nedostatci. Ako se ne otklone ili se krši zakon, primjerice da od četiri apartmana dva posluju legalno, svi će biti zapečaćeni - najavio je ministar.

Pojasnio je i odredbu kojom će se na gradove prebaciti radno vrijeme ugostiteljskih objekata. Jedinice lokalne samouprave će donijeti odluku o radnom vremenu kafića, restorana, barova, klubova..., a drugim pravilnicima će se regulirati buka. Ako je, primjerice, restoranu dopušteno raditi do tri sata ujutro, može se odrediti da se glazba na štekatu gasi u 23 sukladno pravilniku o buci.

Voditelj Kluba privatnih iznajmljivača Josip Sedlar smatra da će se novim zakonom lakše poslovati, jer će se i jedan dio pravnih okvira promijeniti, a do tada se nada da će se inspektori pridržavati naputaka ministarstva.

- Ove sezone očekujemo veliki bum privatnog smještaja, ali ne znamo još kako će biti popunjeni. Za očekivati je da će biti puni u srpnju i kolovozu, a pred i post sezona ovisi o brojnim drugim stvarima, poput cijene, konkurentnosti i slično - ustvrdio je Sedlar.

Vaša reakcija na temu