Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Joško Šupić 75 GODINA SLOBODNE DALMACIJE: Frani Vulasu nagrada 'Miljenko Smoje' za novinarstvo, Inoslavu Beškeru za životno djelo

75 GODINA SLOBODNE DALMACIJE: Frani Vulasu nagrada 'Miljenko Smoje' za novinarstvo, Inoslavu Beškeru za životno djelo

Priznanja su zaslužili Damir Magaš, Sandro Nižetić, Dinko Kovačić i Edvin Dragičević

Dodjelom nagrada za godišnja i životna ostvarenja ovogodišnjim laureatima u Vili Dalmaciji proslavljen je 75. rođendan Slobodne Dalmacije. Iz prigodnih svečarskih govora izdvojimo riječi predsjednika Uprave Miroslava Ivića da Slobodna nije projektirana samo da bude informativni servis te da je od samih početaka ne samo stožerna informativna institucija nego i intelektualni, duhovni i kulturni orijentir za cijelu Dalmaciju.

- Možemo bez pretjerivanja reći da je najvažniji dokument o posljednjih 75 godina Dalmacije. Ona je ta memorija, to pamćenje i svako pisanje bez nje bilo bi šuplje i prazno - poručio je predsjednik Uprave.

Povodom velike obljetnice, podsjetio je još, završena je i digitalizacija arhivske građe. Ponos, kako je rekla, na vaših i naših 75 godina, naglasila je vlasnica Hanza medije i predsjednica Nadzornog odbora Slobodne Dalmacije Ana Hanžeković.

- Kako bismo bili još bolji, rasli i razvijali se, nužno je pružiti vam podršku - najavila je.

Podsjetila je i da su kompaniju preuzeli u teškoćama te da se s tim uspješno nose i izvršavaju zadane obaveze, ali to nije dovoljno.

- Novu energiju i novi zamah u ostvarenju naših ciljeva donijet će nam dodatno povezivanje Slobodne s Hanza medijom. Želimo utjecaj u cijeloj Hrvatskoj kroz sva naša izdanja i platforme - kazala je među ostalim vlasnica dodavši da za to  treba sinergija Zagreba i Splita.

Kao izaslanik premijera uzvanicima se obratio i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara koji je ustvrdio da je Slobodna puno više od same novine.

- Bila je i bit će stožerna institucija ne samo novinstva, nego prije svega intelektualnog kadra na hrvatskom jugu, u Dalmaciji, ali i pokretač brojnih procesa - drži gradonačelnik.

Prisjetio se za mikrofonom i da je bio kolumnist Slobodne pred 14 godina. 

- To je jedno krasno iskustvo jednog čovjeka koji je imao priliku iznijeti svoja razmišljanja. Zbog pisanja te kolumne brusio sam svoj rječnik, ali i standard javnog djelovanja. To mi je pomoglo biti ovo što jesam. Da postignem u javnom djelovanju ovo što pokušavam i, nadam se, uspješno radim - opisao je.

Zaželio je da Slobodna i dalje bude puno više od novine, ali da ostane ono što zvuči staromodno, nešto s čim se započinje dan što je ilustrirao primjerom kako se djecu slalo po 'kruh, mliko i Slobodnu'. Posebno je pohvalio novinu što dodjeljuje nagrade ljudima koji su zadužili Split.

Na koncu nabrojimo glavne aktere na svečanosti povodom dijamantne obljetnice, dobitnike nagrada Slobodne Dalmacije.

Nagradu 'Frane Bulić' za životno djelo je dobio prof. dr.sc. Damir Magaš, geograf, znanstvenik i profesor. Uručio mu je, izdvojimo, zagrebački rektor Damir Boras. Godišnju nagradu za znanost 'Kruno Prijatelj' zaslužio je prof.dr.sc. Sandro Nižetić

Splitski arhitekt, akademik i profesor Dinko Kovačić dobio je nagradu za životno djelo 'Emanuel Vidović', dok je prof.dr.sc. Edvin Dragičević, grafičar i profesor na splitskom UMAS-u, primio godišnju nagradu 'Jure Kaštelan' za umjetnost.

Sportski novinar Frane Vulas okićen je godišnjom nagradom 'Miljenko Smoje' za novinarstvo. 

Nagradu za životno djelo koja nosi ime 'Joško Kulušić' primio je novinar, publicist i sveučilišni profesor u Hrvatskoj i Italiji Inoslav Bešker.

Tekst završimo upravo riječima uglednog novinara koji je prvo nasmijao 'zločestim obećanjem' da neće prestati pisati iako je dobio nagradu za životno djelo. Potom je ozbiljnijeg tona istaknuo da glavni junak nije nitko od nagrađenih, nego Slobodna Dalmacija.

- Slobodna Dalmacija ima dvije od triju najljepših riječi za nas. Jedan je naziv naše domovine, Dalmacije, drugi je sloboda. Nešto na čemu treba vazda raditi i čega nije nikada dosta: Dalmacije, a osobito slobode - znakovit je Bešker.

Vaša reakcija na temu