Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Prosvjed na Trsteniku: Građani na igralištu tijelima formirali oznaku R 1

Prosvjed na Trsteniku: Građani na igralištu tijelima formirali oznaku R 1

Mogao bi se napraviti jedan lijepi sportski centar u Splitu. Busamo se da smo najsportskiji grad, a nemamo osim jednog centra na Brdima niti jedan javni za građane

Na igralištu na Trsteniku gdje se planiraju izmjene Generalnog urbanističkog plana oko 200 stanovnika je formiralo tijelima oznaku R 1 čime su mirnim prosvjedom poslali poruku što žele u svom kvartu, a ne ono što se planira izmjenama GUP-a.

Na Trsteniku je, podsjetimo, vijećnik Hrvoje Marušić podnio zahtjev za izmjenama, gradio bi, među ostalim školu, kako je rekao manje stanova i kaže, poklonio bi gradu sportsko igralište. Preko puta, vlasnik trgovačkog lanca Tommy je podnio zahtjev za gradnju svog centra s 200 mjesta u javnoj garaži.

Želimo interes za sve građane, ne za pojedince, želimo igralište da nam se djeca imaju gdje igrati, neke su od poruka koje su nam iznijeli stanovnici uz neizbježan dodatak da je sramota što se radi nauštrb javnog prostora.

- Neki bi rekli da smo dosadni i uporni, ali nastavljamo s našim aktivnostima. Imamo vodilje koje su bitne za stanovnike, igralište koje nemamo već 20 godina, parking mjesta kojih fali preko 800. Za dva glavna dijela su najavljene dvije gradnje, na igralištu investitor Marušić namjerava graditi navodno školu, kaže nešto poslovnih prostora i stanova. Preko puta Tommy namjerava svoju poslovnu zgradu sa svojim šoping centrom i garažnim mjestima - govorio je predsjednik Gradskog kotara Saša Varmuža.

Upozorio je i da što se tiče igrališta da je ova čestica jedina od još dvije preostale u gradu koje su u zoni R1 - sport i rekreacija.

- Mogao bi se napraviti jedan lijepi sportski centar u Splitu. Busamo se da smo najsportskiji grad, a nemamo osim jednog centra na Brdima niti jedan javni za građane. Borimo se da ostane u ovoj zoni i da grad prepozna vrijednost i privede ga svrsi. Od 70-ih godina je namijenjeno da bude igralište - podvukao je.

Što se tiče Tommyjeve investicije, pojasnio je da sada na prašnjavom parkingu parkira 173 automobila, a kad bi se sagradila zgrada po novom GUP-u, Tommy bi trebao sagraditi 200 parking mjesta za javnu upotrebu.

- To je povećanje od 17 mjesta i smatramo da ta investicija nema dobrobit za građane, nego za privatni interes i krupni kapital - ustvrdio je.

Naveo je kako nije napravljena ni prometna studija, a kako kaže, već sada imaju čepove radnim danom.

- Ovdje je glavni izlaz iz bolnice Križine, zamislite još dvije zgrade, bio bi pravi kaos - poručio je.

Stanovnicima nije jasno zašto se kada se govori o Marušićevoj investiciji govori o pet tisuća kvadrata, a riječ je oko 3 tisuće metara četvornih površine.

- Stalno se barata s pet i nešto, da bi se ispostavilo da gospodin vijećnik pridodaje toj kvadraturi i ovaj dio zemljišta zgrade gradskog kotara. Nije mi pravno jasno kako se računa kao pridodana kvadratura investicije - obrazložila je Diana Magdić.

Dodajmo na kraju da su na igralištu i grafiti 'Hoćemo igrališta, a ne novu zgradu', 'GUP ne služi za silovanje', kao i ispisana oznaka R1...

Vaša reakcija na temu