Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Prosvjed u Kaštelima zbog repetitora: 'Ako ga država ne ukloni, narod će ga srušiti'

Prosvjed u Kaštelima zbog repetitora: 'Ako ga država ne ukloni, narod će ga srušiti'

Ako službe ne rade ništa, radit ćemo mi kao i ovi preko puta - po noći! - čulo se na prosvjedu ogorčenih mještana

Stotinjak mještana okupilo se na prosvjedu zbog postavljanja repetitora na krov kuće u gusto naseljenom području Kaštel Lukšića, u neposrednoj blizini dječjeg vrtića.

- Ovo treba srušit! Ili narod ili država! Kao što smo tražili da se oslobodi država, tako sada tražimo da nas se oslobodi ovoga! Ne triba mi ubojica koji me svaki dan cilja! - govorio je Vinko Mamut, ispred čijeg restorana Mamut su se okupili njegovi susjedi.

Odmah preko ceste je sporna emisijska stanica kamuflirana u dimnjak kuće Ilije Samardžije, postavljena noću u tajnosti. Tijekom prosvjeda u dvorištu Samardžijine trokatnice bio je parkiran automobil zaštitarske tvrtke. 

- Nemojte se igrat glavom! Ja sam '91. uzeja oružje jer sam iša branit svoju dicu, nemojte da opet moram! - poručio je jedan od mještana Branimiru Matijaci iz Mjesnog odbora Kaštel Lukšić, koji je pozivao na razum i rješavanje problema pravnim putem.

- Ne smijemo od Kaštela napraviti grad slučaj. Ovo preko puta je nasilje, a mi ne smijemo odgovoriti nasiljem nego pravnim putem. Postoje legalni pritisci da se ovaj slučaj riješi, od najave prebacivanja na drugu mrežu, pa... - smirivao je strasti Matijaca, ali je bio prekidan...

- Blokirat ćemo cestu! Šta bi repetitor triba ovdje stajati dok nam dica ne obole, pa će tek onda nadležni donijeti rješenje o micanju?! - rekao je Matijaci jedan od mještana.

- Ako službe ne rade ništa, radit ćemo mi kao i ovi preko puta - po noći! Bit će nas pune Bilice - dodao je drugi Kaštelanin.

- Okupili smo se sada na prosvjedu, poslali smo našu poruku, potpisujemo i peticiju, dajmo šansu drugoj strani - smirivao ih je Matijaca.

- Njegovi žive u Njemačkoj, on samo kratko boravi ovdje. Kaže nam on: dođite u Europu i vidite da je to tamo normalno. Dođi u Europu?! On je iša u Europu, a šta nije bija '91. ovdje kad sam ja ratova? Bog mu da zdravlja, al ne se ne dira u mene i u zdravlje moje dice... - rekao nam je Ivica Delić.

Najuznemireniji je bio Vinko Mamut čiji su unuci na papirima nosili prosvjedne parole.

- Meni su nudili da stavim na svoju kuću repetitor, nisam tija uopće razgovarat! Mi ga srušit - moramo! Kakve institucije, narod je institucija - žustar je bio.

Marko Parčina iz Ureda gradonačelnika bio je među prosvjednicima.

- Kao građanin, prvi susjed, mogu reći da su ljudi s pravom uznemireni i zabrinuti zbog zdravlja svoje djece. Stanica je postavljena 100 metara od dječjeg vrtića, odmah do sportskog centra u kojem igra nogomet dvjestotinjak mladih, lokacija definitivno nije primjerena. Nadam se da će poslije ovoga skupa proraditi savjest vlasnika objekta, a ova situacija nije potrebna ni vlasniku mreže - rekao nam je Parčina.

- Nećemo stati na ovome. Idemo do kraja, koristit ćemo sva pravna sredstva, od privatnih tužbi, upozoravanja nadležnih ministarstava, pa nadalje... - dodao je.

Među okupljenim Kaštelanima koji se bore protiv repetitora u naselju sreli smo i dr. Mihovila Biočića, člana Povjerenstva za praćenje stanja u okolišu.

- Brojni radovi ukazuju da je to štetno u krugu 400-500 metara. Ako je sve po zakonu, zašto se repetitor kamuflira u dimnjak? Nešto očito nije u redu, treba sve preispitati - rekao je Biočić.

Podršku prosvjedu su svojim dolaskom dali i predsjednik Gradskog vijeća Kaštela Denis Ivanović, dogradonačelnik Mili Novak, predsjednik Mjesnog odbora Kaštel Lukšića Patrik Grgurić...

Vaša reakcija na temu