Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Puljak: Baldasar i Ćurković su manirima najbeskrupuloznijih manipulatora napravili još jedan skandal oko Turističke palače!

Puljak: Baldasar i Ćurković su manirima najbeskrupuloznijih manipulatora napravili još jedan skandal oko Turističke palače!

Hvatajuću vijećnike HGS-a po hodnicima, gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća su isforsirali glasovanje o prijedlogu koji uopće nije bio na dnevnom redu

Nakon što su s HDZ-ovcima i Tonćem Blaževićem iz HSLS-a vijećnici Inicijative Za pametne ljude i pametan grad, nositeljice Marijane Puljak, pokušali srušiti kvorum na sjednici Gradskog vijeća u četvrtak popodne, kako se ne bi glasalo o prijedlogu gradonačelnika Ive Baldasara, iz Inicijative su danas poslali priopćenje naziva 'Novi skandal oko Turističke palače'.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

U Splitu ponovo skandal oko Turističke palače. I to opet u režiji gradonačelnika Ive Baldasara. Manipulirajući svojim poslušnicima u Gradskom vijeću, zajedno s predsjednikom Vijeća Borisom Ćurkovićem, izveo je jednu od najsramotnijih scena u povijesti demokracije u Splitu. I to da bi progurao svoj famozni model rekonstrukcije obnove Turističke palače, takozvano 'plodouživanje', a koji je prije samo mjesec dana njegov najvjerniji koalicijski partner Hrvatska građanska stranka Željka Keruma pokopala kao traljav i neuspio pokušaj manipulacije gradskim sredstvima i budućnošću jednog od najvrijednijih gradskih prostora, splitske Rive.

Evo kako su gospoda Baldasar i Ćurković, uz pomoć vijećnika SDP-a, HNS-a, HSU-a, HGS-a, Ivice Grubišića Gire, Igora Boraske, Tomislava Alujevića Grgasa, Damira Vidoševića i Damira Ćosića Rode (koje se inače deklarira kao oporbeni vijećnik!) uspjeli u svom sramotnom naumu. Na početku sjednice, u srijedu, dnevni red je nadopunjen točkom – informacija o Turističkoj palači. Kada je točka došla na red (u četvrtak, oko 15 sati) uslijedio je monolog gradonačelnika o zločestim poduzetnicima i novinarima koji ga ne vole, o velikoj cijeni obnove Turističke palače na nedavnom natječaju, o tome kako njega nitko ne razumije i kako bi vijećnici trebali prihvatiti model plodouživanja, zaboravljajući da su i njegovi vijećnici taj model odbacili, prije mjesec dana.

I sada slijedi sramotni dio! Manirama najbeskrupuloznijih manipulatora, hvatajuću vijećnike HGS-a po hodnicima, gradonačelnik Baldasar i predsjednik Gradskog vijeća Ćurković su isforsirali glasovanje o prijedlogu koji uopće nije bio na dnevnom redu, niti je bio pripremljen, niti je obrazložen, a možemo slobodno dodati niti ima veze sa zdravim razumom.

Da podsjetimo: od samog početka smo ukazivali, a to radimo i sada, da je cijeli ovaj projekt obnove Turističke palače primjer krivog vođenja grada. Naš je stav kako odluku o Turističkoj palači treba donijeti kada se završi Plan upravljanja starom gradskom jezgrom, jer će njena funkcija u budućnosti biti obuhvaćena tim strateškim dokumentom, što se predviđa u ožujku. Kad se donese taj dokument, Grad i Gradsko vijeće bi trebali u skladu s njim odlučiti treba li uopće obnova ovog objekta, a ako treba onda kojim tempom krenuti u obnovu i na koji način. I sve to na temelju stručnih analiza, a ne analiza koje rade stranački prijatelji da bi opravdali već unaprijed donesene odluke.

Treba li uopće napominjati da računica i logika o (ne)isplativosti, s kojom gradonačelnik zadnjih dana 'maše' i 'prijeti', ne može izdržati ni najosnovniju provjeru jednostavnih matematičkih operacija zbrajanja i oduzimanja, odnosno usporedbe što je veće, a što manje.

Vjerujemo kako su građani svjesni ozbiljnosti i težine ovakvog postupanja gradske vlasti i lošeg upravljanja gradskom imovinom. Način na koji je Gradonačelnik došao do realizacije svog nauma o plodoživanju, rezultat je političke trgovine, otvorenih i tajnih koalicija, čemu se oštro protivimo.

Mislimo da ovaj grad treba voditi otvoreno, vodeći računa o svim građanima, a ne samo svojim stranačkim poslušnicima, prijateljima i prijateljima svojih prijatelja, te brinući o sadašnjosti, nikad ne gubeći iz vida razvoj i budućnost grada. Ova vlast to očito, nažalost, ne zna ili ne želi.

Vaša reakcija na temu