Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Puljak: Split već pet i pol godina nazaduje pod upravom koalicije SDP-HGS

Puljak: Split već pet i pol godina nazaduje pod upravom koalicije SDP-HGS

SDP nam je ponudio podršku u kotaru Žnjan u zamjenu za ruke kod glasovanja za gradski proračun

Proračun Splita za 2015. godinu je svojim sadržajem i perspektivom oprečan stavovima i načelima za koje se Inicijativa 'Za pametne ljude i pametan grad' zalaže, odnosno, stavovima i načelima suvremenog, sustavnog, održivog i transparentnog razvoja, na dobrobit svih građana.

Kazala je to na konferenciji za medije gradska vijećnica i nositeljica Inicijative Marijana Puljak nakon što su u četvrtak bili protiv najvažnijeg gradskog dokumenta.

- Nije istina da glasamo protiv samo da bismo bili protiv ili rušimo da bismo rušili. Možda smo jedina opcija koja detaljno prouči sve materijale i na temelju radionica s raznim stručnjacima definiramo stavove - odgovorila je Puljak na navode koji su se čuli u vijećnici na glasovanju o proračunu.

Glasovanje o proračunu nije samo glasovanje o brojkama, to je, dodala je, istovremeno glasovanje o gradonačelniku i njegovom timu. 

- I zato je Inicijativi praktički bilo nemoguće dati podršku ovakvom proračunu, a svojim glasom protiv iskazuju duboko nezadovoljstvo upravljanjem gradom gradonačelnika Baldasara i njegove ekipe, tim više što se radi o sada već pet i pol godina kontinuiranog nazadovanja grada Splita pod upravom koalicije SDP-a i HGS-a - ustvrdila je.

Osnovne značajke gradskog proračuna, kako ih Inicijativa vidi, trebale bi biti, istaknula je, usklađenost sa Zakonom i strateškim planovima, usmjerenost na razvoj i korištenje EU fondova, usmjerenost na proaktivne socijalne politike i mjere, ravnomjeran razvoj svih dijelova grada i jačanje gradskih kotareva, povećanje učinkovitosti, produktivnosti i racionalizacija troškova gradske uprave i javnih poduzeća.

- U prijedlogu proračuna niti jedna od ovih točaka nije u potpunosti ispunjena. Premda nismo podržali predloženi proračun, Inicijativa ga je amandmanima barem malo pokušala poboljšati. Gradonačelnik je, nažalost, odbio sve amandmane koje je Inicijativa predložila, i to po njegovim riječima iz osobnih razloga, jer su dolazili od strane Pametnog grada - navela je.

Bili su to prijedlozi da se više sredstava usmjeri ka pripremi projekata za EU fondove, rezervira iznos za izradu Strategije grada, da se u proračunu osigura više sredstava za udžbenike, uvedu asistenti u vrtiće za djecu s poteškoćama u razvoju, da se konačno formira savjet za osobe s invaliditetom kao i da se poveća kapacitet Poliklinike za djecu. Za prihvatiti navedene prijedloge, kazala je, gradonačelnik ponovo nije bio spreman rezati visoka proračunska sredstva vlastitog Ureda.

- Da gradonačelnik ne zna dalje od političke trgovine, govori i činjenica da nam je ponuđena podrška za predsjednika kotara Žnjan ukoliko se podrži gradski proračun. Trgovina na koju nismo pristali - iznijela je Puljak.

Predložio im je to kotarski vijećnik Ivan Čizmić u ime SDP-a.

- Ova gradska vlast na čelu s gradonačelnikom nije iskoristila povijesni trenutak da  okrene ploču, promijeni način funkcioniranja politike i digne ovaj grad s dna već se odlučila nastaviti istim putem. Koalicija SDP-a i HGS-a, potpomognuta manjih strankama i listama, nažalost nastavlja voditi grad u istom smjeru i po istim principima kako je to radila proteklih pet i pol godina, odnosno kako su to radili i svi prije njih - zaključila je.

Najavila je da će sljedeću godinu pokrenuti inicijativu za izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi, kako bi se između ostalog vratilo poglavarstvo. Odnosno, tim načinom 'poglavari' ne bi bili stalno zaposleni, nego bi odlazili s gradonačelnikom po isteku mandata.

Tako je, podsjetimo, bilo, do 2009. godine kada je promijenjen Zakon.

Zajedno s vijećnicom Danirom Matošić Matičević osvrnula se i na Turističku palaču. Podsjetimo, zajedno s HDZ-om i njihovim koalicijskim partnerom iz redova HSLS-a Tonćem Blaževićem napustili su sjednicu kako bi pokušali srušiti kvorum.

- Nismo htjeli sudjelovati u raspravi jer je točka dnevnog reda trebala biti samo informacija o Turističkoj palači, a gradonačelnik je iskoristio kao povratak na model plodouživanja. Izigrani smo, gradonačelnik kao da inzistira da je taj model jedini ispravan. Jedini argument je isplativost, a to ne stoji jednostavnom matematikom - kazala je vijećnica Matošić Matičević.

Dodala je da niti jednu brojku nisu dobili, a da se može i postaviti pitanje zašto je javna nabava skuplja od privatnog investiranja.

Puljak je kazala da je odluka o plodouživanju donesena na silu, i kako je to bila čista lakrdija i farsa.

- Ja bih rekla nedopustivo - ubacila se Matošić Matičević.

Medije je zanimalo zašto vijećnici Inicijative na sjednici Gradskog vijeća prije nego su napustili vijećnicu nisu iznijeli sve što ih muči, postavili sva pitanja nerazjašnjena oko prvog natječaja o plodouživanju, a koja misle da javnost zanima, ali sve je ostalo na odgovoru da su vidjeli kojim se smjerom ide.

Na koncu dodajmo da su kazali da neće sudjelovati u radu Povjerenstva s drugim izabranim vijećnicima koji bi sa stručnim službama trebali raditi na tekstu natječaja za Turističku palaču, ali na tematskoj sjednici hoće.

Vaša reakcija na temu