Foto: Joško Šupić Pustolovni turizam je alat za produljenje sezone, a ferata je novost u ponudi Omiša i Peruna

Pustolovni turizam je alat za produljenje sezone, a ferata je novost u ponudi Omiša i Peruna

Konferencija je u HGK privukla 60 predstavnika putničkih agencija, hotela, hostela i kampova s područja dalmatinskih županija

Konferencija pustolovnih oblika turizma srednje Dalmacije održana je u HGK Županijskoj komori Split. Na dinamičnoj konferenciji je predstavljen i novi oblik pustolovnog turizma, ferata, koja je u ponudi od ove godine na Perunu i u Omišu. Cilj je, inače, bio upoznati dionike; poslovnu zajednicu, agencije koje se bave posredovanjem u prodaji turističkih izleta te komercijalne smještajne kapacitete s atraktivnom ponudom srednje Dalmacije.

- U svrhu produženja sezone potrebno je niz aktivnosti i smatramo da je ovo jedini način da se svi u smještaju, posebice ljudi koji rade na recepciji upoznaju što je sve u ponudi i da gostu ponudi sve informacije odmah - kazala je Nataša Bušić, koordinatorica za turizam, trgovinu i financije splitske Županijske komore.

Naglasila je i kako se svake godine ponuda širi.

- Doživljaj destinacije ovisi o tome što ćemo gostu ponuditi - podvukla je.

Predsjednica Sekcije Zajednice pustolovnog turizma ŽK Split Iris Prebeg istaknula je kako ovaj segment turizma raste iz godine u godinu te da i obogaćuju aktivnosti na otvorenom. Održana je i prezentacije 'ferate', planinarskog puta koji se penjački prolazi uz potrebnu opremu. Perun i Omiš ponudit će 300 metara duge ferate.

U prvom dijelu konferencije koja je okupila 60 predstavnika putničkih agencija, hotela, hostela i kampova s područja dalmatinskih županija, predstavljene su postojeće aktivnosti, a u nastavku su održani individualni poslovni razgovori predstavnika pustolovnih agencija sa zainteresiranim sudionicima.

Uvodnu prezentaciju o ljepotama i prirodnim mogućnostima Splitsko-dalmatinske županije održala je proslavljena alpinistica Milena Šijan, vlasnica Nature&Adventurea.

Krajobraz, zapravo, pruža cijeli spektar pustolovnih mogućnosti za sve životne skupine. A koliko je narastao ovaj vid turizma završimo riječima Prebeg.

- Na početku mog bavljenja pustolovnim turizmom, održala sam ovakav sličan skup na kojem su bila samo dva sudionika. Istinski me raduje da je danas puna dvorana. Pustolovni turizam alat je produljenja sezone, i to u nekim aktivnostima i na cijelu godinu i sve više je onih koji to prepoznaju -  rekla je prva 'pustolovka' Županijske komore Split.

Na konferenciji su predstavljene razne pustolovne aktivnosti, od onih već poznatih, poput canyoninga i hikinga, penjanja, kayakinga, raftinga, river tubinga, ziplinea, quadova do ferate.

- Iako se to ne može reći za vodene aktivnosti, koje se najviše traže ljeti, sve ostale danas predstavljene pustolovne aktivnosti su cjelogodišnjeg karaktera, što našu destinaciju već čini cjelogodišnjom turističkom destinacijom - zaključila je Prebeg.

Direktorica splitske Turističke zajednice Alijana Vukšić medijima je kazala kako uz bogatu kulturno-povijesnu baštinu Split itekako ima ponuditi sve blagodati za aktivni turizam te da je sportski turizam veliki potencijal i da interes sve više raste.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare