Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
JE LI RIJEČ O ZLATNIM DUKATIMA: Lorenz Marović otkrio sef na potopljenom admiralskom brodu talijanske mornarice

JE LI RIJEČ O ZLATNIM DUKATIMA: Lorenz Marović otkrio sef na potopljenom admiralskom brodu talijanske mornarice

Ne znam što je unutra, vidjet će se kada se predmet izvadi i otvori. Pretpostavka je da je bilo ukrcano 250 tisuća lira u američkim zlatnim dukatima - kaže Marović

Čini se kako je poznati viški ronilac Lorenz Marović otkrio najveću tajnu koju krije Re d'Italia, zapovjedni brod talijanske ratne mornarice potopljen tijekom viškog boja 1866. godine. Radi se o sefu u kojem bi trebali biti zlatni dukati koje su Talijani ponijeli za potrebe okupacije Visa i Dalmacije. 

Re d'Italiu otkrio je prije 13 godina upravo Marović 7 milja od Visa na dubini između 110 i 117 metara. Zbog prava pronalaska na sudu je završio s bivšim HDZ-ovim ministrom kulture Jasenom Mesićem, koji je u to doba bio voditelj Konzervatorskog odjela. Spor je Marović izgubio, ali tvrdi da još nije gotovo. 

- Još uvijek je to na međunarodnom sudu. Nakon 13 godina dobili smo odobrenje za četiri zarona na brodu. Re d'Italia i također potopljeni Palestro dogodine bi se otvorili za ronjenje, ali s tim da bi se mali predmeti, koji su u potencijalnoj opasnosti da se mogu iznijeti van, izvadili, konzervirali i izložili u nekom muzeju. Na zadnjem zaronu smo na brodu našli predmet koji je definitivno sef. Tražim još dva zarona, dubina je ogromna, vidljivost je loša. Treba predmet premjeriti, vidjeti koja je težina jer mora definitivno ići van - kaže Marović. 


Sef je pronašao na krmenoj palubi broda. 

- Radi se o predmetu dva metra s metar i dubine 60, 70 centimetara. Ne znam što je unutra, vidjet će se kada se izvadi. Zlatne dukate Talijani su ponijeli sa sobom kako bi uspostavili bankarski sustav u Dalmaciji kada je okupiraju. Pretpostavka je da je ukrcano 250 tisuća talijanskih lira u američkim zlatnim dukatima. Sef se nalazi na dubini 111 metara, sedam i po milja od Barjaka put Maslinice - otkrio nam je Marović.   

Vaša reakcija na temu