Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Rat priopćenjima se nastavlja: 'Reagirali smo i na oštećenja braniteljskih spomenika, a ne samo partizanskih'

Rat priopćenjima se nastavlja: 'Reagirali smo i na oštećenja braniteljskih spomenika, a ne samo partizanskih'

Vi nikada niste reagirali na oštećenja nekoliko stotina spomen obilježja antifašističim borcima

Udruga antifašista i antifašističkih boraca Splita i Zajednica udruga antifašista Splitsko-dalmatinske županije reagirali su na priopćenje Odbora za branitelje HDZ-a Split. Već smo ovu prepisku nazvali 'ratom priopćenjima', a izgleda da još nema obustave 'paljbe'. U cijelosti prenosimo novi tekst predsjedništva UAAB-a grada Splita i ZUABA Splitsko-dalmatinske županije...

Na naše priopćenje kojim izražavamo ogorčenje u povodu još jednog u nizu vandalskih razbijanja spomen obilježja sjećanja na borce Prvog splitskog partizanskog odreda, od kojega je njih 24 strijeljano po nalogu ustaškog prijekog suda 26. kolovoza 1941., - gradska organizacija Hrvatske demokratske zajednice Split - točnije Odbor za branitelje grada Splita dostavila je medijima reagiranje u kojem ističu da su 'zgroženi priopćenjem udruga tzv. antifašista koje ih neodoljivo prisjeća na vrijeme totalitarnog komunističkog sustava traženja vanjskih i unutarnjih neprijatelja…'

Tema našeg priopćenja je bila vandalsko oskvrnuće jednog od još malobrojnih preostalih spomen obilježja antifašizmu u Splitu. Citirali smo istup vijećnika i predsjednika splitskog HDZ-a Petra Škorića zato što se već treći put, upravo nakon njegovog javnog istupa na Gradskom vijeću i stalnog iskazivanja mržnje prema samom spomenu antifašizma i partizanskih boraca Drugog svjetskog rata, atakira na spomen ploču Prvom splitskom partizanskom odredu. Je li taj vandalizam baš puka koincidencija? Tko to izaziva podjele, tko negira povijesne činjenice, tko i koga vraća u povijest i konačno tko vrijeđa Ustav Republike Hrvatske?

Gospodo, mi u priopćenju o brutalnom razbijanju spomen ploče borcima protiv fašistima, koji su strijeljani samo zato što su ustali za slobodu od fašističkih okupatora, a vi u vašem reagiranju o tome niti slova. Vi o totalitarizmu, jugoslavenstvu, pionirima, UDB-i kardinalu Stepincu i koječega još! O bivšem sustavu detaljnije se možete informirati kod brojnih članova tog totalitarističkog režima koji su danas članovi HDZ-a.

Kažete da mi nismo reagirali na oskvrnuće ploče prvom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Gospodo, mi smo reagirali na svako oštećenje spomen obilježja Domovinskom ratu! I na ono s bojom oštećenom spomeniku IX. bojnoj HOS-a i na ono za ploču dr. Franji Tuđmanu i za oštećenje spomen obilježja imotskom junaku u Vukovaru, ali nažalost Slobodna Dalmacija je objavila samo ono o IX. bojnoj. Vi nikada niste reagirali na oštećenja nekoliko stotina spomen obilježja antifašističkim borcima, koji se stalno i još uvijek, oštećuju. To se ne uklapa u vaše ideološko opredjeljenje.

Kažete da vam je 'žao što pri tome (mi za) svoje prizemne političke interese… zloupotrebljavamo žrtvu poginulih pripadnika Prvog splitskog odreda, pravih hrvatskih antifašista, s kojima isti (tj. mi) nemaju apsolutno ništa.' Bravo! Nije nam jasno kako se (s pravom) ponosite spomen obilježjima na pravog antifašističkog borca, partizanskog generala predsjednika dr. Franju Tuđmana, a istodobno vam je 'žao' pravih hrvatskih antifašista boraca Prvog splitskog partizanskog odreda, po kojima uporno odbijate dati ime jednom mikro-lokalitetu u gradu? Je li vam žao što je tim istim pravim antifašističkim borcima eksplozivom srušen njima u sjećanje spomenik u Košutama? Je li vam žao što je tim pravim hrvatskim antifašistima, više puta oštećen spomenik u Ruduši gdje su ih ustaše strijeljali i je li vam žao brojnih razbijanja ploče na Sućidru? I još nešto, mi nismo tzv. nego uvjereni antifašisti koji, za razliku od vas, prihvaćamo svaku civilizacijsku i humanističku vrijednost uključivo i riječi Svetog Oca i objektivne povijesne činjenice, mi osuđujemo svaki oblik diskriminacije i svaki zločin, a vi samo neke. Gospodo, tko je ovdje licemjer? Dajte, molim vas!

Polemiziranje s vama je, nažalost, uistinu gubitak vremena.

Vaša reakcija na temu