Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Portal grada Kaštela REAKCIJA IZ KAŠTELA 'Ne želimo ostati samo ružna tranzitna rupetina!'

REAKCIJA IZ KAŠTELA 'Ne želimo ostati samo ružna tranzitna rupetina!'

Donosimo dopis članice Građanske inicijative 'Spasimo Kozjak i Kaštela'

Ivana Tadin, članica Građanske inicijative 'Spasimo Kozjak i Kaštela', reagirala je na današnji Pregled tjedna Damira Petranovića, a dopis prenosimo u cijelosti.

'Htjela bih dati reakciju na jutros izašlu kolumnu, ali i brojne članke u posljednje vrijeme o Kaštelima. U suštini nemam puno za reći kad se upire prstom u vlast svakog grada naše regije, ali kao seljanka Kaštela moram izraziti izuzetnu tugu da se uopće o nama priča na način na koji se priča. Želim uputiti nekoliko važnih kritika, pa ih primite kako želite.

Kaštela su, istina, grad u koji se zaista ne ulaže po pitanju školstva, kulture, sporta, zdravstva, itd. Ali kao i u nijedan grad u regiji, pa zbog toga svi parazitiramo Splitu. I to je isključivo problem vlasti naše regije, koja bi mogla uložiti i rasporediti i nešto lipo po regiji, pa možda bar da učenici i studenti ne moraju svakodnevno u Split ili plaćati prevelike cijene za studentski smještaj di ih se izbaci vanka prije 15.06.

Split ovisi o aerodromu u Kaštelima, koji je trebao samo privremeno biti tu, i nesnosan je bukom, govorim vam iz prve ruke, a o zagađenju bolje da ne govorim. No, onda se proširio, a na pomorski i željeznički, tj. putnički prijevoz se i dalje ne ulaže nikako. I Kaštelani, kao i drugi u regiji mole da se to riješi. Međutim nikoga nije briga. Kaštelani nemaju ništa protiv mosta prije Širine, dapače, iako smatramo da to samo po sebi neće riješiti već prometno zakrčen Split. Ali isto tako smatramo i da je užasno ružno da se štedjelo na izvođenju i magistrale kroz Kaštela, kao i na Širinu, koje se zbog lopova nisu nikad izvele po projektima. Plano i ulaz na Prgomet je također zanemareno, makar je dobar spoj sa aerodromom. Uz njegovu rekonstrukciju, uz ulaz sa Dugopolja, dobro izvedenu Širinu, most i po projektu izvedenu magistralu kroz Kaštela ne bi bilo potrebe za dodatnim spojem iz Vučevice. 

pobuna tokom gradnje magistrale, za koju nas se lažno proziva, nije bila jer nismo htjeli rušiti kuće, nego određeni ljudi kumuju sa vlasti i vlast odabire smjer djelovanja, izvođenja i zakidanja di ne bi smjela. Žalbe se 'uvažavaju' kumovima nauštrb sigurnosti, dok se ne uvažavaju žalbe da se napravi nešto za pješake, da se naprave kružni tokovi umjesto semafora i slično. 20 godina se žalimo da je spoj tunela sa Vučevicom notorna glupost i nikome ne donosi apsolutno ništa. Bar ne ovako osmišljena, što nije odabir nikakve struke, već politički pritisak. Nikad nije uvažena ni jedna primjedba, a proziva nas se također da kasnimo. Ne kasnimo, samo smo sustavno omalovažavani i ušutkavani. Kad bi ljudi iz Splita došli vidjeti uopće gdje će to izaći, možda ne bi govorili gluposti i prozivali Kaštelane u borbi protiv razaranja našeg gospodarstva koje je naša autentičnost i samodostatnost, tj. naš potencijal da ne parazitiramo Splitu, ali i potencijal cijele regije, da ne ostanemo samo ružna tranzitna rupetina SDŽ svi zajedno od Trogira do Splita. Isto tako, Split je, kao glavni grad naše regije, umjesto prozivanja Kaštelana, moga stati uz nas i tražiti da se ne ulaže u skupe i glupe projekte, naročito dok se nije sve dovelo u nulto stanje i uložilo u putnički prijevoz. 

No, Split nije briga, on želi poveznicu sa aerodromom, a druge tko šiša. E pa dragi naš Splite, mogli bi i mi isto biti tako egocentrični i drski, mogli bi reći da si napravite aerodrom preko Marjana ili svojih Slatina. Imate i tamo kavu, jednako devastiranu kao i Kaštela, pa spojite mostom sa svoga na svoje i ne ovisite o Kaštelima. Splite, budi beg i ne prozivaj nas da dajemo svoju imovinu za tvoje potrebe, dok istovremeno ne želiš stati u obranu da se ne devastira nešto šta nam može svima biti od koristi. Kaštelima se ne da više biti žrtveno janje cijele regije.

Split je donedavno ima Karepovac, a Kaštela svo drugo smeće, no sad smo i taj CGO dobili nad glavu nama, baš u naše zaleđe. Hvala regiji još jednom za industriju, radioaktivnu šljaku, aerodrom, 'zelenu' energiju, a evo napokon i škovace. Kao da vam je smetalo da ne parazitiramo i da smo samodostatni dok radimo naša polja pa ste se pobrinuli to devastirati da bi nam sada mogli spočitavati. Stanite na balun i ne cmoljite da vam je spiza skupa.

Preružno od vas je reći da Kaštela nose smeće u Split, kao da smo jedini koristili Karepovac. Kaštela za razliku od Splita već donekle i odvajaju otpad. To šta se sve ponovo spoji, nije naš problem, nego stvar lešinara na vlasti. No to nije tema, nadam se da ćemo svi doći na razinu odvajanja otpada i zaista pravilnog gospodarenja njime.

Da se vratim na tunel i pristupne ceste, one su potpuna bezobrazna glupost i žalimo se sa razlogom.

Ni sama Vučevica nikad nije trebala biti čvor na autocesti. Ne bi da je Kozjak dug 500 km. Nema smisla da se dovodi dodatno opterećenje prije nesređene Širine i prije mosta, na magistralu u Kaštelima i da se uopće to vucara po južnim padinama Kozjaka koje su em naša polja, em zaštićene šume, em planinarske staze, em kulturna baština i potencijal cile naše regije. Razara se toliko toga za spoj sa Vučevicom koja nikome neće biti ni brža ni bliža. Jedino će se postići razaranje Kozjaka, nakon obale Kaštelanskog zaljeva, jedino što nam dosad nije devastirano i što čuvamo nakon šta nam je upropaštena obala. Zanima me tko će iz Splita ić živit u Dugobabe? Jasno je da se taj projekat gura pored svih prometnih problema koje je nužno riješiti i dok Split stoji prekriženih ruku i ne stane protiv ulaganja 100 milijuna eura u nešto što ne rješava problem, imamo ovo šta imamo.

Građani Kaštela žele riješiti probleme koje imamo u regiji, ali političke igrice svih naših vladajućih su potpuna glupost i gadit jedni druge horizontalno, umjesto vertikalno, nam ne pomaže riješiti problem. 70 godina strpljivo čekamo sanaciju nagomilanih užasa i iz smjera Kaštela su dolazila dobra rješenja za regionalne probleme, ali briga ikoga za Kaštela, tamo neku ionako već devastirana selendru, nek se guše u devastaciji, svima vama odgovara lijep spoj sa Dugobabama preko mrtvih Kaštela. Kaštela vam nisu Toscana, a možda su mogla bit da ih se već predugo sustavno ne prepušta raznim politikama umjesto razumu.

Budite korektni pa se dignite uz nas protiv toga, zaustavite s nama daljnje razaranje jer samo mi, mali ljudi, svojim gnjevom, možemo prekinuti ovu pošast koja itekako odgovara i puni džepove vladajućima dok nijedan problem nije riješen.'

Vaša reakcija na temu