Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Sabatina 2016: Pogledajte tko su dobitnici osobnih i kolektivnih priznanja

Sabatina 2016: Pogledajte tko su dobitnici osobnih i kolektivnih priznanja

U Neumu je otvoren 26. međunarodni susret vinogradara i vinara

Svečano je otvoren 26. međunarodni susret vinogradara i vinara 'Sabatina 2016.' Evo tko su dobitnici nagrada...

Kolektivna i osobna priznanja:

1. Priznanje 'Stanko Ožanić' - za životno djelo, doprinos unaprjeđenju vinogradarstva

Ivo Kiriđija dipl. ing. iz Potomja

Potječe iz stare vinogradarske obitelji iz Potomja na Pelješcu, pa nije čudno da je diplomirao agronomiju i posvetio se vinogradarstvu. Najveći dio svog radnog staža proveo je radeći u Poljoprivrednoj savjetodavnoj službi i bio najčešće na terenu u vinogradima i podrumima, uvijek na usluzi težacima za stručne savjete. Iako je umirovljen još piše stručne članke, daje stručne savjete te drži  edukativna predavanja.

2. Priznanje 'Stjepan Bulić' - za doprinos unaprjeđenju vinarstva

Prof. dr. sc. Marko Ivanković iz Mostara

Diplomirao i magistrirao na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, a doktorirao na Agronomskom fakultetu u Mostaru. Direktor je Federalnog agronomskog zavoda, a istodobno se bavi i nastavnim radom na Agronomskom i prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Mostaru. Član je i predstojnik nekoliko strukovnih društava, povjerenstva i zavoda, a voditelj je i više značajnih projekata. Do sada je objavio 38 znanstvenih i stručnih radova. 

2015. je izabran za suradnika Hrvatske akademije za znanost i umjetnost BIH.

3. Priznanje 'Mate Bobanović' - za višegodišnji samoprijegorni rad u vinogradarstvu i vinarstvu

Jure Mikulić iz Čitluka

Cijeli svoj život posvetio je vinarstvu Hercegovine obavljajući razne poslove u neposrednoj proizvodnji ali i u prometovanju vina. Posebno je doprinio afirmaciji i plasmanu žilavke i blatine na zahtjevnim europskim tržištima. 

Sada u svojim zrelim radnim godinama djeluje u vinariji Čitluk i svoje iskustvo i znanje prenosi na mlađe.

4. Priznanje uzornim individualnim vinogradarima - dodjeljuje Udruga vinogradara i vinara Dalmacije, a dobivaju ga:

Mile Ražov iz Biograda na Moru

Prihvaća vinogradarstvo i maslinarstvo, u prvom redu, kao ljubav i hobi, a manje kao gospodarsku djelatnost. U obradi vinograda daje potpuno sebe. U umirovljeničkim danima posvetio se potpuno poljoprivredi održavajući uzorno vinograd i maslinik koji su za primjer mnogima. Prati nova znanstvena saznanja i trendove u vinarstvu i maslinarstvu, pa je jedan od najredovitijih i najaktivnijih sudionika Sabatine i Noćnjaka već dugi niz godina.                                          

Ante Ivčević Cobo iz Komiže

Svoj posao poljoprivrednika pretvorio je u pravu ljubav prema lozi i vinu, pa se ne zadovoljava standardnim vinogradarstvom, već istražuje stare vinske sorte loze s otoka Visa. Tako je od sorte grožđa palagružanke podigao vlastiti vinograd sa sadnicama ove sorte koje je sam pripremio u suradnji s znanstvenim ustanovama. Na taj način spasio je ovu jednu od najstarijih naših autohtonih sorti od potpunog izumiranja. Isto tako formirao je i malu povijesno etnografsko-vinarsku zbirku  u Podhumlju kod Komiže. Za kvalitetu svojih vina dobio je priznanja na mnogim ocjenjivanjima, od kojih posebno ističemo Veliku zlatnu medalju za vino Vugava na Sabatini održanoj u Zadru. 

5. Zlatno pero za afirmaciju vinogradarstva, vinarstva, zadrugarstva i Sabatine kroz medije:

Arif Sitnica iz Zadra

Fotograf i član grafičke redakcije Zadarskog lista. Samozatajan ali svugdje prisutan, zna izabrati pravo vrijeme i mjesto za snimiti životnu fotografiju. Njegove slike o poljoprivredi posebno vinogradarstva krasile su mnoga izdanja Zadarskog lista koji na svojim stranicama daje dosta prostora tekstovima i slikama o poljoprivredi.  Sitnica svojim fotografijama sa Sabatine i Noćnjaka zna prenijeti atmosferu s ovih manifestacija bolje nego 'tisuće riječi'. Njegove slike o poljoprivredi objavljene su i u nekoliko knjiga.

6. Priznanje Hrvatskoj vinarskoj zadruzi za 2016. - dodjeljuje Hrvatski centar za zadružno poduzetništvo

PZ KOMIŽA

Prvi pravni prednik PZ Komiže osnovan je davne 1902. godine i od tada je zadruga nositelj poljoprivredne proizvodnje južnog dijela otoka Visa. 

Danas se zadruga bavi preradom grožđa i rogača, ima trgovinu poljoprivrednih potrepština, buteljira vina i druge proizvode od grožđa i vina od kojih posebno treba istaći i prvi liker od rogača na našim prostorima. 

Unatoč problemima zbog nedostatka aktivnih proizvođača na našim otocima PZ Komiža je opstala i prilagođava se novim tržišnim situacijama.

7. Zlatna amfora za doprinos izuzetnom razvoju vinogradarstva na svom području  - dodjeljuje Hrvatska udruga vinarskih gradova Hercegovina vino - Čitluk

Jedna je od najvećih vinarija u BiH s prerađivačkim i smještajnim kapacitetom od 110 000 hl. 

Vinarija posjeduje najsuvremeniju opremu te hrastove i barrique bačve za odležavanje vina. 

Također ima i najveće površine pod vinogradima koji se prostiru na oko 300 ha na pet vinogradarskih položaja, gdje su posađeni uglavnom autohtoni i udomaćeni kultivari Žilavka, Blatina, Trnjak, Plavac mali i Vranac. 

Posebno su osebujni tzv. Kameni vinogradi na površini od 100 ha koji predstavljaju jedinstvenu lokaciju gdje je kamena pustinja pretvorena u zelenu oazu. Objekt je nastao kao logičan slijed razvoja kompanija Hercegovinavino / Vinarija Čitluk.

Vinarija također pruža usluge u sklopu turističkog projekta 'vinska cesta Hercegovine'.

             

Vaša reakcija na temu