Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Šahovski festival 'Adriatic' u Splitu: 'Nadamo se da će Gari Kasparov predavati na našem Sveučilištu'

Šahovski festival 'Adriatic' u Splitu: 'Nadamo se da će Gari Kasparov predavati na našem Sveučilištu'

Želim ovaj grad pretvoriti i u centar novog načina sveučilišnog obrazovanja - rekao je slavni šahist

U Multifunkcionalnoj dvorani Sveučilišne knjižnice u Splitu danas je održana tiskovna konferencija kojom je predstavljen 'Međunarodni šahovski festival za mlade - Adriatic 2016'. Šahovski festival za mlade šahiste (do 20 godina) održat će se u Sveučilišnoj knjižnici krajem kolovoza, a pod pokroviteljstvom je zaklade Kasparov Chess Foundation. Upravo je legendarni Gari Kasparov jedan od onih koji je predstavio ovaj projekt...

- Sretan sam što sam ovdje, najvažnije je da će se ova manifestacija događati u Splitu i Hrvatskoj. Idealno je ovo mjesto za ovakvu, nadam se, lijepu priču. Nije riječ o prvom turniru, već o drugom, tradicija će se sigurno nastaviti. Želim ovaj grad pretvoriti i u centar novog načina sveučilišnog obrazovanja - rekao je Kasparov.

Festival 'Adriatic 2016.' posebice promiče i projekt Šah uz školu koji podupire Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, a koji omogućava učenicima besplatno učenje šaha po modelu koji je razvila njegova Fondacija.

- Istina, Fondacija je osnovana u SAD-u, uveli smo šah u osnovnoškolsko obrazovanje, a sada smo se proširili praktički na sve kontinente. Reakcija i iskustva su odlična - kazao je Kasparov.

Idejni pokretač cijele priče je prof. dr. sc. Dragan Primorac, koji je kazao:

- Ovim turnirom na još jedan način okrećemo naše Sveučilište prema najboljim europskim asocijacijama. Šah ima nevjerojatan impakt na inteligenciju, posebice kod djece i zbog toga se često ističe važnost cijele priče. Uz to, radi se o najznačajnijem europskom šahovskom turniru do 20 godina.

Rektor Sveučilišta Šimun Anđelinović nije krio zadovoljstvo što na ovaj način Split i splitsko Sveučilište ulazi na šahovsku mapu svijeta...

- U vrijeme kada sam ja studirao govorili su mi kako formiranje mozga traje pet godina. Međutim, znanost je dokazala drukčije. Šah pokreće asocijativne mreže u mozgu i stoga postoji direktna veza između šaha i učenja. Ne možemo zanemariti ni društvenu komponentu, pa naši studenti znaju po 15 dana ne izaći iz sobe za vrijeme ispita. Bilo bi idealno kad bi studenti barem pola sata tjedno posvetili šahu - kazao je rektor.

Osim njega, na predstavljanju projekta su bili prorektori Boris Maleš i Zlatko Klarić, za kojeg je Anđelinović kazao kako iz sjene vuče one najvažnije poteze, ne želeći se pretjerano eksponirati...

- Naša Kineziologija bi još dan danas ostala na razini nekakvog malog Zavoda da nije bilo Dragana Primorca. Želimo unutar našeg fakulteta pokrenuti šahovske aktivnosti, pa i stručni studij šaha, a nadamo se kako bi Kasparov mogao doći i predavati - kazao je Maleš, na što je ruski velikan potvrdno klimnuo glavom.

Na turniru 'Adriatica' se očekuje oko 150 natjecatelja iz desetak država, mahom onih susjednih, te jugoistočnih europskih zemalja. Dodajmo kako se već godinama održavaju šahovska međufakultetska natjecanja u Splitu, prva mjesto tradicionalno osvajaju studenti PMF-a.

Vaša reakcija na temu