Foto: Joško Šupić Samo osam vijećnika glasalo za Deklaraciju o proglašenju gospodarskog pojasa, a Bulj poručio: 'Skinite šalove i zaštitite nacionalne interese!'

Samo osam vijećnika glasalo za Deklaraciju o proglašenju gospodarskog pojasa, a Bulj poručio: 'Skinite šalove i zaštitite nacionalne interese!'

Protiv je bilo 25 vijećnika, a 10 ih je bilo suzdržano

Županijski vijećnici Splitsko-dalmatinske županije nisu prihvatili Deklaraciju kojom se utvrđuje osobito značajan interes naše županije u proglašenju isključivog gospodarskog pojasa RH na Jadranskom moru sa svim sadržajima iz V. dijela Konvencije UN-a o pravu mora iz 1982. godine. Za je glasalo tek osam vijećnika, 25 ih je bilo protiv, a 10 suzdržanih. Rasprava je održana na prijedlog Mosta, a Miro Bulj je rekao da se proglašenjem IGP-a štite nacionalni interesi Hrvatske po pitanju ekologije, kulturnih dobara i ribljeg fonda, te da bi Deklaracija u Saboru otvorila raspravu o ovoj temi.

Andrea Metelko Zgombić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, kazala je da je Hrvatska proglasila ZERP i da je to gotovo jednako kao i da je proglašen IGP jer se radi o malim razlikama, a svi važni instrumenti kontrole iz IGP-a sadržani su i u ZERP-u.

- Hrvatska ima proglašen ZERP i da u ovom trenutku proglasimo IGP, apsolutno se ništa ne bi promijenilo. Naime, jedna od mogućnosti koju pruža IGP u odnosu na ZERP je gradnja umjetnih otoka, što Hrvatskoj baš i nije potrebno te iskorištavanje energije mora i vjetra na tom području. U našim su rukama svi mehanizmi zaštite kada je u pitanju očuvanje ribljeg fonda, ali drago mi je da o ovim stvarima razgovaramo – kazala je Andrea Metelko Zgombić.

Tonči Tadić, bivši saborski zastupnik koji radi u Institutu Ruđer Bošković, na samom je početku naglasio kako je on politički mrtav i da govori u ime struke. 

- Činjenica je da su sve Mediteranske zemlje proglasile IGP, osim Grčke i Italije, a sasvim je jasno zbog čega Italija ne želi proglasiti IGP. U njihovom dijelu Jadrana je tek 25 posto ribljeg fonda, a 75 posto ribljeg fonda je u hrvatskom dijelu Jadrana. Imaju jaku ribarsku flotu koja dere Jadran! Mogu razumjeti da Hrvatska nije proglasila IGP kada je ulazila u EU jer su se političari bojali da će im to zakomplicirati odnose s EU i produžiti ulazak, ali ne mogu razumjeti zbog čega to ne naprave sada. Bio bi ponosan da županija u kojoj sam rođen prva povuče to pitanje – rekao je Tadić.

Tonči Božanić u ime Odbora za pomorstvo, promet i ribarstvo i Ante Baran u ime Odbora za  prostorno uređenje i zaštitu okoliša najavili su odmah da ne mogu podržati Deklaraciju jer su zaključili da razlike između ZERP-a i IGP-a nisu relevantne za RH, a imali su i primjedbe na samu Deklaraciju za koju su zaključili da je nedorečena i nerazumljiva. Miro Bulj im je zamjerio što ga kao predlagatelja nisu pozvali na sastanak. Smatra da su to morali napraviti i uvjeren je da bi im razjasnio nejasnoće. 

Natalija Rajčić je u ime Kluba vijećnika stranke Pametno poručila kako bi više računa trebali povesti o zaštiti okoliša na području županije, pa se tek onda baviti nacionalnim pitanjima, a Mate Martinić u ime Kluba vijećnika SDP-a naveo je kako oni ne mogu glasati ni za ni protiv, kao što ne mogu biti ni suzdržani jer smatraju da bi o ovakvim stvarima trebali raspravljati stručnjaci, a ne političari.

- Smatram da je ovaj akt detaljan i predan sa svim potpisima. Činjenica je da RH nije proglasila IGP iako su ga proglasile sve Mediteranske zemlje osim Italije što je sasvim razumljivo. Pa je li mi štitimo riblji fond Hrvatske ili štitimo interese Talijana?! Svi stručnjaci su jednoglasni da treba proglasiti IGP, zašto mi nemamo ista prava kao Francuska, kao Velika Britanija dok je bila u EU, zašto nemamo ista prava unutar EU kao druge članice? – rekao je u raspravi Miro Bulj, a njegov stranački kolega Ljubomir Erceg pitao je državnu tajnicu da mu pojasni zbog čega je problem proglasiti IGP ako je to zapravo isto što i ZERP. Odgovorila mu je protupitanjem.

- A zašto IGP, a ne ZERP kada nismo čuli niti jedan segment koji bi mu dao dodatnu vrijednost?! – kazala je Andrea Metelko Zgombić.

Ante Renić iz stranke Pametno istaknuo je da je proglašenje IGP-a isključivo stvar vanjske politike u kojoj se očito ne snalazimo baš najbolje i prozvao Most zbog traženja da se održi ova tematska sjednica. 

- Po meni je upitno da se Županijska sjednica koristi kao sredstvo promocije, to nije dobro. Nije nam dovoljno to što imamo gradonačelnike i župane koji troše javni novac za promociju. Ova sjednica košta 150.000 kuna i toliko je Most uzeo javnog novca za svoju promociju. Ne možemo dobiti ništa drugo osim troška i pozivam kolege iz vlasti i oporbe da prestanu koristiti javni novac za vlastitu promociju – rekao je Renić.

- Vi ste prvi došli i potpisali! Evo ovdje vaši vlastoručni potpisi i kazali ste da je to odlična ideja. Žao mi je što ova sjednica košta 150.000 kuna, a vi provjerite jesam li uzeo i jedne kune putnog troška, a koliko ste vi uzeli?! Po meni, ne bi trebalo biti ni Županijske skupštine jer je ionako sama sebi svrha. Nemamo našu suverenu nacionalnu politiku. Hrvatska će do 2020. godine EU uplatiti 30 milijardi, a vratila je tek 900 milijuna. Jasno je da naši političari ne žele proglasiti IGP jer štite interese Italije. Skinite šalove, a zaštitite nacionalne interese! – poručio je Bulj.

Budući da je on bio predlagatelj, na kraju se osvrnuo na tijek rasprave.

- ZERP nije isto što i IGP! ZERP je prema IGP-u kao auto bez vrata! Mi o ovome moramo razgovarati zbog naše djece jer smo mi od njih posudili Jadransko more. Ne možemo dozvoliti da nam budu crne mrlje od balastnih voda, a na satelitu se vide da su neke površinom veličine grada Splita. Žao mi je što su Odbori izmanipulirani, nevjerojatno je i da smo čuli da plima, oseka i vjetar nisu naši interesi. Nemojmo se dodvoravati, žao mi je što niste podnijeli niti jedan amandman. Ako ne poduzmemo nešto i ne zaštitimo naše nacionalne interese ostat će nam samo himna i zastava – rekao je Bulj.

Župan Blaženko Boban bio je prisutan na sjednici, ali nije sudjelovao u raspravi. Tek je na kraju kratko poručio da bi trebalo razmisliti o promjeni poslovnika da se ne dogodi ponovno da se raspravlja o temama koje nisu u nadležnosti Županije.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare