Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com SDP komentirao presudu Pavičiću u sporu s Mucalom, smatraju da Plenković treba predložiti pravni okvir koji će spriječiti autocenzuru

SDP komentirao presudu Pavičiću u sporu s Mucalom, smatraju da Plenković treba predložiti pravni okvir koji će spriječiti autocenzuru

Masovno tjeranje novinara da idu linijom manjeg otpora uz ugrožavanje egzistencije najhrabrijih i najupornijih, dovodi do toga da je javnost nedovoljno informirana i senzibilizirana za goruće društvene probleme - rekao je Goran Kotur

Na vijest da je sud odredio da kolumnist Jurica Pavičić plati bivšem intendantu HNK Split Dušku Mucalu 50.000 kuna, te kamate i parnične troškove, zbog povrede prava osobnosti, reagirao je predsjednik SDP-a Split Goran Kotur.

- Sasvim je jasno da je namjera Jurice Pavičića bila kritika političkog utjecaja na stanje u HNK Split i splitsku kulturnu scenu općenito, a ne napad na Duška Mucala. Jurica Pavičić je kolumnist koji otvoreno, bez fige u džepu, piše o brojnim važnim društvenim problemima u Splitu i Hrvatskoj. Presuda ga sasvim sigurno neće ušutkati, ali će sigurno utjecati na mnoge druge novinare - drži Kotur.

Dodao je da stotine, navodno i tisuće, sudskih tužbi protiv medija i novinara, te zakonska rješenja i sudska praksa postaju sredstvo tjeranja novinara na autocenzuru, te stvaraju društvenu klimu u kojoj se guši kritičko razmišljanje i javno istupanje.

- Masovno tjeranje novinara da idu linijom manjeg otpora uz ugrožavanje egzistencije najhrabrijih i najupornijih, dovodi do toga da je javnost nedovoljno informirana i senzibilizirana za goruće društvene probleme. Jedno je zaštita pojedinca od neargumentiranog i malicioznog napada od strane novinara, a nešto sasvim drugo je zatvaranje usta novinarima uvođenjem atmosfere straha među novinare i izdavače. Ako se kritika društvenih anomalija kažnjava, onda će veliki broj novinara više puta promisliti prije nego iznese činjenice, a kamoli svoj kritički stav. Isto se odnosi i na izdavače - rekao je predsjednik SDP-a Split, te zaključio:

- Kad je u prvim redovima na sudovima protiv novinara HRT, koji se financira javnim novcem, jasno je iz kojeg pravca vjetar puše. Naravno, premijer Andrej Plenković naizgled nema nikakve veze s tim. Uostalom, i Poncije Pilat je smatrao da su mu ruke čiste nakon što ih je oprao. Međutim, predlaganje uravnoteženog zakonskog okvira koji bi štitio pojedinca, a ne bi tjerao novinare na autocenzuru, upravo je njegova odgovornost.

Vaša reakcija na temu