SDP Split: Usmjerimo našu pozornost na mlade

SDP Split: Usmjerimo našu pozornost na mlade

Sadašnjost za sutrašnjost moramo učiniti takvom da baš nitko u nju ne sumnja

SDP Splitt je danas odaslao sljedeće priopćenje:

'Međunarodni dan mladih obilježavamo 12. kolovoza, a nastao je na inicijativu Ujedinjenih naroda s ciljem podizanja svijesti o značenju mladih za današnje društvo.

SDP Split apelira na sve političke čimbenike da usmjere pozornost na mlade kao prioritet jer se mladi širom planete suočavaju s kulturološkim i pravnim problemima koji ih okružuju. Naša zemlja nije iznimka.  Split također. Spomenuti problemi su općeg karaktera i traže hitne odgovore i rješenja. Kakva je perspektiva mladih u Hrvatskoj? Čemu se nadaju? Što im društvo nudi? Tko su im uzori? Kakva je kvaliteta obrazovanja? Kako im je svakodnevno slušati o podjelama, prošlosti, ratovima, o odlasku njihovih vršnjaka iz zemlje  u nepoznato i  nesigurno, radije nego ostati ovdje? 

Suzana Kačić-Bartulović, prof., predsjednica Savjeta za obrazovanje SDP-a Split, smatra da su u vremenu okrutnog liberalnog kapitalizma, bujanja nacionalizma i šovinizma, nametanja iskrivljenih društvenih i kulturoloških vrijednosti, izostanka empatije i sve intezivnije sigurnosne ugroze i prava na izbor pojedinca  u okruženju i u svijetu, odgovori mladih na ovakva pitanja uglavnom 'tmurni' i  besperspektivni ... Split je povijesno dišpetan, ponosan i optimističan grad. No, i on nosi breme odgovornosti.  Bio je, kao što je pjevao naš pokojni Oliver:  '...rascvala grana, sunčani lipi cvit Mediterana...'! Imamo talente, Sveučilište, Kampus, poziciju i tradiciju pa ne bismo smjeli ostaviti  taj cvit bez prepoznatljivog identiteta, opterećen trkom za profitom, a ne zalijevan kulturnom baštinom i tradicijom kojom obiluje. Splitskih 'pupoljaka' je više nego dovoljno da bismo mogli svi zajedno, bez predrasuda i ograda, njegovati mediteranski urbani vrt stručnosti, znanja i ljepote, kakav ovaj grad 21.stoljeća i zaslužuje. 

Dr. Joško Markić, gradski vijećnik i član Komisije grada Splita za suradnju s mladima, ističe da se što prije treba krenuti u konkretno rješavanje problema mladih. Važno je potpomagati rješavanje njihovog stambenog pitanja jer je teško naći adekvatni smještaj za studente i mlade obitelji, a pogotovo nakon 1. lipnja kada su preskupi ili se isključivo iznajmljuju turistima. Dosta gradskih prostora zjapi prazno, a udruge koje se bave problemima mladih plaćaju skup najam. Oni se trebaju iskoristiti i za mlade poduzetnike koji započinju posao. Problem je i nedostatak besplatnih sportskih sadržaja. Važno je poticati rekreacijski sport mladih, ali i svih drugih generacija te stoga školske dvorane i sportski sadržaji moraju biti dostupniji. Trebalo bi zabraniti školama komercijalizaciju školskih dvorana i igrališta te financijski pomoći njihovo uređenje i obogaćivanje sadržaja. 

Mladi moraju imati utjecaj na rad institucija koje donose odluke o njima.  Ne dajmo da nam mlade grije sunce tuđeg neba, uključimo ih u društveno odlučivanje, dajmo im priliku za promjene na bolje. Oni mogu i znaju više od političkih 'vječnih bogova, careva i šerifa' kojima odgovara status quo!  Split je  grad  sporta, perspektive i razvoja. Iskoristimo potencijale koje imamo, spriječimo negativnu selekciju, zaustavimo val mržnje, podjela i nasilja. To je naša obaveza prema tisućama onih  koji su svoju mladost, svoje živote dali za bolji i kvalitetniji život svih, osobito mladih. Povišću pritrujeni, sadašnjost za sutrašnjost moramo učiniti takvom da baš nitko u nju ne sumnja - zaključuju splitski SDP-ovci. 

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare