Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Milan Šabić SIRNICE U KIRIGINA: Tradicionalna uskrsna priča i ove je godine mirisom okupirala Bosansku ulicu

SIRNICE U KIRIGINA: Tradicionalna uskrsna priča i ove je godine mirisom okupirala Bosansku ulicu

U deset sati rada izbacio sam na nekoliko stotina sirnica, otkrio nam je Dražen Kirigin, vlasnik slastičare 'Tradicija'

U Hrvatskoj je zovemo uskrsni kruh, pogača, pinca ili po dalmatinski sirnica, ali naziv je manje važan koliko je bitno imati je na uskrsnom stolu. Peče se od davnina, postoji na desetke različitih receptura, dok oko samog pripravljanja nema neke velike filozofije. No za većinu Splićana Uskrs nema ni mirisa ni okusa ako nije zaslađen upravo sirnicom iz Kirigina. Već više od osam desetljeća svake Velike Subote stvaraju se redovi ispred male slastičarnice 'Tradicija'. Jutros, kao i ostalih dana pred Uskrs, Bosanska ulica bila je 'okupirana' ljudima koji su u redu čekali i po sat vremena kako bi ugrabili svoju sirnicu.

- Zaista su posebne i vrijedi čekati - dobacila nam je jedna gospođa koja je stajala u redu, a sreli smo i Mirjanu Čagalj, potpredsjednicu HGK, kojoj je ovo ritual već desetljećima.

- Sigurno već 30 godina za Veliku Subotu kupujem sirnicu u Kirigina. Nema premca među konkurencijom, miris i okus je poseban. Cijela ulica miriše po njoj - otkrila nam je. 

Dva brata Bartul i Vinko Kirigin osnivači su ove obiteljske tradicije koja traje od davne 1937.godine, a posao su naslijedili njihovi sinovi Miro i Dražen kojeg smo na kraju današnje smjene zamolili za razgovor. 

- Negdje oko tri sata ujutro krenuo sam s poslom, popeo sam se u prostoriju na katu i ondje mijesio i pekao tijesto. Završio sam deset sati nakon i sada ću na zasluženi odmor. Više ne brojim koliko sam sirnica napravio u danu, ali znam da ih je bilo više stotina. Velika Subota zasigurno je najteži dan u godini jer je malo vremena koliko se sirnica traži. Međutim, ovaj posao radim oduvijek, otkako sam ga naslijedio od oca Vinka i za mene je on nešto više - kazuje nam Dražen pa otkriva tajnu njihovih sirnica.

- Prvenstveno su posebne jer su manufakturni rad i pravljene su s puno ljubavi. Nisam stroj, što idem stariji to je manje snage za velike količine, ali mi je važno da svi koji na Veliku Subotu stoje u redu dobiju svoju sirnicu. Znam da je Splićanima ona tradicija i ne želim ih razočarati. Posebnost je i u načinu pečenja, naša peć je starinska zidana peć i mislim da je jedini takav primjerak u Dalmaciji, ako ne i u Hrvatskoj. Uz sve recepturu, važno je znati dobro odnjegovati sirnicu, a to su pak godine rada i iskustva - priča nam Kirigin koji se nada da će njegova kćer nastaviti obiteljsku tradiciju.

- Kćer je u nekim drugim vodama, neću joj ništa nametati, ali se nadam da će nastaviti obiteljsku tradiciju.

Vaša reakcija na temu