Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Škorić na Katalinića brigu: Totalitarni režimi donijeli su veliko zlo hrvatskom narodu

Škorić na Katalinića brigu: Totalitarni režimi donijeli su veliko zlo hrvatskom narodu

Hrvatska je žrtva velikih povijesnih zala, a svoje su žrtve iza sebe ostavljali fašistički, nacistički i komunistički totalitarni režimi

Obilježavanjem Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, splitski HDZ, župan Zlatko Ževrnja i kandidati za X. izbornu jedinicu Petar Škorić, Andro Krstulović Opara, Ante Bačić i nositelj liste Damir Krstičević pozvali su na suočavanje s prošlošću i promišljanje osjetljivih i kompleksnih pitanja zajedničke povijesti, kao i njezina očuvanja kako bi sljedeće generacije mogle iz nje učiti i graditi suživot na temeljima demokracije i uvažavanja temeljnih prava. Poruku su poslali s Katalinića briga, gdje je u vrijeme komunizma bio zatvor, a Gradsko vijeće je odlučilo da staza na tom mjestu dobije naziv Prilaz žrtava komunizma.

- S ovog mjesta, ovim činom odajemo počast i iskazujemo naše sjećanje na sve one žrtve koje su nevine, zbog svojeg rodoljublja, čovjekoljublja i bogoljublja čamile zatvorene, ispaštale podvrgnute neljudskim i najrazličitijim metodama iznuđivanja, zlostavljanja, mučenja. Nebrojeno je bilo onih koji su lišeni slobode i ikakvih prava, osim prava na patnju i muku, nasilno oduzetog svakog ljudskog dostojanstva, a mnoge i mnoge  od njih, i fizičkog i duhovnog zdravlja. Neke čak i života, poput svećenika don Rade Jerkovića, su žrtve zloglasnog zatvora - mučilišta ovdje na Katalinića brigu. Istina o tim zločinima mora izići na vidjelo i ti ljudi nikada ne smiju biti zaboravljeni.  Katalinića brig je najbolji spomenik sustava koji je gazio ljudsko lice u svim njegovim dimenzijama - on je brig patnje i zločina, totalitarnog jednoumlja – započeo je Škorić na samom početku obilježavanja.

- Hrvatska je žrtva velikih povijesnih zala, a svoje su žrtve iza sebe ostavljali fašistički, nacistički i komunistički totalitarni režimi. O fašističkim i nacističkim zločinima, koji su počinjeni za vrijeme rata, uglavnom je sve istraženo i šira javnost je o tome jako dobro upoznata. Međutim, o komunističkim zločinima koji su trajali sve do 1990. godine i njihovim žrtvama nije se smjelo govoriti, jer o tome je 50-ak godina vladao zavjet šutnje - nastavio je Škorić.

Na žalost, istaknuo je Škorić pred okupljenima, u Hrvatskoj se i dalje prikriveno revitaliziraju i zataškavaju zvjerstva i zločini jugokomunističkog režima i to od stranke koja se proglasila sljednicom komunističke partije. Naveo je kako su ukinuli saborsku komisiju za utvrđivanje žrtava rata i poraća,  pokroviteljstvo nad komemoracijom u Bleiburgu, a koje je HDZ-ova vlast od ove godine ponovno vratila.

Tužno je, kazao je Škorić, što se još uvijek nema jednak odnos prema žrtvama svih totalitarnih režima nacizma, fašizma i komunizma. Dodaje kako SDP kao sljedbenica komunističke partije još uvijek dijeli žrtve na naše i vaše, čak i negira žrtve, te na taj način produbljuje i potiče ideološke podjele koju su hrvatskom narodu najmanje potrebne.

- Normalno bi bilo da preispitaju vlastitu prošlost, te se jasno distanciraju od zločina totalitarnog komunističkog režima, pod čijim je simbolima 90-ih razaran Vukovar, Dubrovnik, Zadar, i cijela Hrvatska. Isto tako da ih potpuno nedvosmisleno politički osude i pripomognu u utvrđivanju razlike između žrtve i zločinca, što će u budućnosti biti dobar temelj za utvrđivanje objektivne znanstvene istine i međusobnog pomirenja Ovogodišnje obilježavanje Dana sjećanja na žrtve totalitarnih sustava, nakon izricanja prvostupanjske presude u Münchenu, ima posebnu simboliku jer je nekadašnji jugoslavenski komunistički sustav i pravosudno okarakteriziran kao provoditelj državnog terora nad političkim neistomišljenicima - kazao je Škorić.

Dodao je kako slobodna Hrvatska u slobodnoj Europi mora znati istinu o sebi samoj  i ne smije dopustiti da ijedan zločin i ijedna nepravda ostane nekažnjen, skriven i zaboravljen.

- I zato svaki naš pogled na Katalinića brig trebao bi biti pogled i sjećanje na sve to zajedno. Nikada se ne smije zaboraviti što se ovdje desetljećima događalo, kako je upravo na ovom mjestu hrvatska sloboda i dostojanstvo bilo brutalno zatirano, kako se ovdje, nad našim morem, umnažalo more muka, i kako je ovdje nepravda i mržnja bjesnila nad tijelima i dušama brojnih naših sugrađana – rekao je Škorić.

Za kraj je rekao kako je poruka današnjeg dana poruka nade ali i ohrabrenja da je definitivno prošlo vrijeme straha i strahovanja i da Hrvatska, konačno, mora prodisati punim plućima svoje slobode, obračunavši sa svakim ostatkom bilo kakvog, bilo čijeg i u bilo kojem smislu, totalitarnog djelovanja i mišljenja. 

Vaša reakcija na temu