Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Škorić pisao prosvjedna pisma Šaškoru jer Gradska knjižnica nije obilježila Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje

Škorić pisao prosvjedna pisma Šaškoru jer Gradska knjižnica nije obilježila Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje

Čime to večer uoči obljetnice prostor i pažnju Gradske knjižnice Marka Marulića zaslužuje udruga Kurs više od braniteljskih udruga, čime jedan 'master menadžer u kulturi' više od Blage Zadre, pitao ga je Škorić

Saborski zastupnik i splitski gradski vijećnik HDZ-a, Petar Škorić, napisao je prosvjedno pismo Draženu Šaškoru, ravnatelju Gradske knjižnice Marka Marulića, jer 18. studenog nisu obilježili Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje. Od njega je, kaže Škorić, očekivao ispriku i obećanje da se takvo što više neće dogoditi, ali je umjesto toga ostao šokiran tehničkim odgovorom u kojem su se tražili izgovori zašto to nije učinjeno.

- Koja i čija je to politika, tko je sastavio program? Vukovar tu nije mogao biti zaboravljen slučajno, nego samo namjerno. A zašto? Obilježavanje vukovarske tragedije nije politika nego povijest. Obilježava se tragedija, junaštvo pogibija mnogo ljudi a ne vojna ili politička pobjeda. Zar je moguće da glavna splitska knjižnica, grada koji se toliko ponosi svojim poštovanjem Vukovara i koji tu obljetnicu svake godine dostojno obilježava ničim ne zna, ne želi ili ne može obilježiti? Čime to večer uoči obljetnice prostor i pažnju Gradske knjižnice Marka Marulića zaslužuje udruga Kurs više od braniteljskih udruga, čime jedan 'master menadžer u kulturi' više od Blage Zadre? To je sramota sigurno, provokacija vrlo vjerojatno, a nepažnja vrlo teško - napisao je Škorić u svom prvom pismu Šaškoru.

Na to mu je ravnatelj GKMM odgovorio da je osnovna misija knjižnice kao javne ustanove osigurati svim građanima slobodan pristup razmjeni informacija te da su prostor dobili i branitelji, i humanitarne udruge, i udruga Kurs koja u Gradskoj knjižnici Marka Marulića održava dio svog rezidencijalnog programa 'Marko Marulić'.

- Program ima za cilj omogućiti suvremenim stranim autorima i prevoditeljima bolje upoznavanje literarnih, kulturoloških i socijalnih prilika u Hrvatskoj, a posebno u Splitu, dok se istodobno domaća publika upoznaje s odabranom stranom književnom scenom. U sklopu tog programa u Splitu je dva tjedna boravio i Srđan Miljević, pripadnik mlađe generacije srpskih pisaca koji živi i radi u Njemačkoj. Dobitnik je nagrade na zagrebačkom Festivalu kratke priče 2017. godine. Uključen je u rad pacifističke organizacije 'Forum Ziviler Friedensdienst' i na sve načine se bori protiv zla koje nosi rat - napisao mu je u odgovoru Šaškor te naglasio kako je GKMM u suradnji s Književnim krugom iz Splita i splitskom HVIDRA-om Vukovaru posvetila Mjesec hrvatske knjige koji traje od 15. listopada do 15. studenog.

- Uz pomoć naših sugrađana organizirali smo prikupljanje knjiga za Gradsku knjižnicu Vukovar. Naši djelatnici zaprimili su i zapakirali gotovo 3000 knjiga koje su građani Splita donosili u naše knjižnice i darovali za Vukovar i Slavoniju.  Radi se o preko 400 kutija knjiga konkretne pomoći Vukovaru. Žao nam je što je ovaj program kod vas izazvao sumnju ove vrste. To nam nikako nije bila namjera i takve namjere nije bilo - zaključio je Šaškor u svom odgovoru.

Petar Škorić nije bio zadovoljan pa mu je napisao i drugo pismo. Smatra da nije dobio odgovore na pitanja koja mu je postavio.

- Prikupljanje knjiga za vukovarsku knjižnicu pokrenulo je Društvo hrvatskih književnika s udrugama hrvatskih branitelja, a Gradska knjižnica Marko Marulić bila je tek mjesto na koje su hrvatski književnici, i drugi dobri ljudi, knjige donosili. Što se tiče podudarnosti nastupa srpskoga pisca u Knjižnici u predvečerje Dana sjećanja na tragediju Vukovara i Škabrnje, za to hrvatskoj javnosti ne treba nikakvo objašnjenje, a napose ne da je on član neke mirovne inicijative. Nema te demokracije i slobode misli i govora na koju se itko može pozvati da objasni taj postupak. Tu se ne radi o piscu, niti o njegovoj dobroti i kvaliteti, nego o obilježavanju Dana sjećanja koji je u Gradskoj knjižnici izostao, a eto, poklopio se s nastupom toga časnoga gospodina uz potporu Društva hrvatskih pisaca i jedne udruge koja može biti najmirotvornija na svijetu, a da za nju u Splitu nikad nitko nije čuo, niti je ona ikad bila aktivna u mirotvorstvu i pomirenju u našoj sredini - naveo je Škorić u drugom pismu Šaškoru i još mu jednom predložio da se ispriča javnosti zbog propusta. 

Vaša reakcija na temu