Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Složili smo izvrsnu mrežu partnera na cijelom Jadranu i 50 istraživačkih grupa

Složili smo izvrsnu mrežu partnera na cijelom Jadranu i 50 istraživačkih grupa

Želimo stvoriti gospodarstvo da bismo imali s kime surađivati - kazao je prorektor prof.dr.sc. Alen Soldo

U Sveučilišnoj knjižnici na Kampusu danas su prezentirane publikacije Sveučilišta u Splitu, a u njima su predstavljeni znanstvenici i istraživačke grupe. Publikacije su jedan od rezultata projekta TTAdria - Jadranska mreža za transfer tehnologije, kojeg je u razdoblju do kolovoza 2015. provodio Ured za transfer tehnologije Sveučilišta u Splitu. Glavni cilj projekta bio je potaknuti prijenos znanja i rezultata znanstvenih istraživanja u gospodarstvo te komercijalizaciju znanstvenih istraživanja.

Cilj publikacije je pokazati kako Sveučilište u Splitu sebe želi pozicionirati kao sveučilište za društvo i u društvu i koje u svojim strateškim dokumentima kao važne odrednice ima interakciju sveučilišta i gospodarstva te dijeljenje i ugradnju znanja u lokalnu i širu društvenu zajednicu.

- Želimo pomoći našem društvu i gospodarstvu u cjelini. Ono što se cijelo vrijeme provlači je da sveučilišta ne funkcioniraju s gospodarstvom, ali moram reći da za to postoje određene prepreke i problemi. Vrlo je teško očekivati da splitsko Sveučilište surađuje s gospodarstvom kad u našem okruženju gospodarstvo praktički ni ne postoji. Ovo što mi radimo je samo jedan mali dio sustava i ono što mi želimo je stvoriti gospodarstvo da bismo imali s kime surađivati - kazao je prorektor prof.dr.sc. Alen Soldo.

Prezentacija je privukla velik broj zainteresiranih poduzetnika i istraživača, a evo što je, između ostalog, kazala voditeljica Ureda za transfer tehnologije izv.prof.dr.sc. Leandra Vranješ Markić:

- Jedno od najvažnijih pitanja na koje želimo odgovoriti je zašto ne uspijeva suradnja s poduzetnicima. Baš zbog toga mi je drago što ovdje vidimo predstavnike istraživačkog sektora, ali i ljude iz poduzetništva. Ovo je izvrsna prilika za ostvariti suradnju.

Vrijednost projekta je skoro pa 7 milijuna kuna, a to je ujedno i najveći iznos kojim je financiran neki projekt iz sredstava Europske unije, a kojim koordinira Sveučilište u Splitu.

- Željeli smo znanstvenicima pružiti priliku da svoje znanstvene radove i projekte predstave na popularniji i dostupniji način koji će biti zanimljiv i široj publici. Složili smo izvrsnu mrežu partnera na cijelom Jadranu, a stvoreno je i 50 istraživačkih grupa prema određenim kompetencijama i preferencijama - kazao je voditelj ovog projekta Nikola Balić, mag.ing.comp.

Svoje timove i istraživanja su danas predstavili mr.sc. Ivica Ružić (Odsjek za informacijske tehnologije), prof.dr.sc. Ivica Veža (Istraživačka grupa za industrijsko inženjerstvo), dr.sc. Frano Barbir (Laboratorij za nove termo-energetske tehnologije), Luka Mudronja (Grupa za istraživanje upravljanja brodom u nevremenu) i prof.dr.dr.h.c. Vlasta Bonačić-Koutecky (Centar izvrsnosti za znanost i tehnologiju).

Vaša reakcija na temu