Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Smart City: S pametnim parkiranjem ići će se na cijeli grad

Smart City: S pametnim parkiranjem ići će se na cijeli grad

Županijska komora Split organizirala je okrugli stol na temu 'vizija grada budućnosti kroz inovacije'

Potrebno je definirati strategiju za budući pametni grad te stvoriti platformu na kojoj će se u realizaciji takvoga grada povezati svi koji rade na pametnim inovativnim rješenjima. U konačnici to će značiti, kako podizanje kvalitete života građana, tako i dodatnu vrijednost gradu na turističkoj karti svijeta, koju će mu donijeti pridjev 'smart'.

Poruka je to s okruglog stola Split 2020: Vizija grada budućnosti kroz Smart City inovacije održanog u Županijskoj komori Split, u organizaciji komorske Strukovne grupacije za informacijske tehnologije i splitske tvrtke Innovatio Proficit d.o.o. Jednu od važnijih vijesti za grad je iznio Marko Bartulić, direktor tvrtke Split parking. Naime, nakon 'pametnog parkiranja' sa senzorima u Ulici Domovinskog rata ići će se na postavljanje senzora na cijeli grad i to bi se, ako sve bude po planu, moglo dogoditi do kraja godine.

- Uvjeravam vas da cijeli grad može u jednom kratkom periodu doći do zavidne razine i da budemo prvi grad u Europi koji će imati cijeli grad pod senzorima - najavio je Bartulić.

Inače, dvorana je bila dupkom popunjena predstavnicima dalmatinskih IT tvrtki, znanstvene zajednice, lokalne i regionalne samouprave... Viziju Splita kao 'smart cityja' nisu propustili ni gradonačelnički kandidati Aida Batarelo, Marijana Puljak, Robert Pauletić i Andro Krstulović Opara. Govornici su osim  Bartulića bili  Ante Matijaca i Mateo Perak pokretači projekta Split Smart City, direktori tvrtke Innovatio Proficit, Zoran Civadelić iz Ericsson Nikola Tesle te predstavnici Splitsko-dalmatinske županije, Anđelko Katavić i Vicencije Biuk.

Cilj okruglog stola je bio otvoriti raspravu na temu vizije budućeg razvoja Splita kroz Smart City rješenja te dati buduće smjernice implementacije. No, rasprava je i pokazala koliko Split zapravo zaostaje u pametnom upravljanju gradom. Svijetli primjer su 'pametna parkirališta' tvrtke Split parking. Osim toga, govoreći o važnosti širokopojasnog interneta na okruglom stolu je iznesen podatak da Split ima već deset godina 22 kilometra optičkog prstena, a da se praktički ni ne koristi. 

Predsjednica splitske Županijske komore i potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj je otvarajući okrugli stol istaknula kako je Hrvatska gospodarska komora prepoznala važnost IT sektora kao jednog od najperspektivnijih segmenata hrvatskog gospodarstva te je okupila IT tvrtke kroz Udruženje za informacijske tehnologije na nacionalnom i Strukovnu grupaciju na županijskom nivou.

- Sudjelujemo u niz IT projekata, organiziramo nastupe naših informatičkih tvrtki na inozemnim sajmovima kao i stručne skupove. Informacijske tehnologije prisutne su u svim djelatnostima i bez njih je nemoguće zamisliti današnji život i rad. Stoga je težnja modernog grada, kakav želimo da bude i Split, upravo realizacija ovakvih projekata - kazala je.

Naglasila je uvodno i kako se najbolje inovacije događaju kada se udružuju znanja koja se nikad prije nisu mogla udruživati.

-.Grad mora stvoriti okvir za razvoj ambicije i kreativnost koja u ovom Gradu sigurno postoji, ukloniti birokraciju i administraciju s puta i rezultat neće izostati - rekla je među ostalim.

Matijaca i Perak su naglasili važnost i mogućnost uključivanja svih IT tvrtki kako bi zajednički realizirali ovako velike i važne projekte za grad Split, a time, u konačnici, otvorili i nova radna mjesta.

Primjer dobre prakse pametnog parkinga prezentirao je, kao što rekosmo, Bartulić. Ovom prigodom je rekao da, iako je bio direktor Hvidre, koja je imala koncesiju nad većinom parkinga, mora priznati da se 25 godina kasni s osnivanjem jedne tvrtke kao Split parking koja će u svojoj nadležnosti imati sva parkirališta. 

Civadelić je predstavio nekoliko globalnih primjera Smart City rješenja u kojima je Ericsson sudjelovao.

- Ericsson Nikola Tesla želi biti uključen u razvoj Splita kao smart grada pri čemu smo otvoreni za suradnju s lokalnim i manjim tvrtkama - poručio je.

Predstavnici Splitsko-dalmatinske županije, Anđelko Katavić i Vicencije Biuk predstavili su aktivnosti i projekte u kojima sudjeluje Županija, poput Intermodala, Solutiona i AlterEnergy te su upoznali nazočne sa širokopojasnim internetom kao temeljem infrastrukture za Smart City inovacije i modelima poticanja istraživanja, razvoja i inovacija. 

Biuk je nasmijao lapsusom dvoranu dok je bila riječ o potencijalnim gradonačelnicima. 

- Čovjek ili žena - krenuo je je, a dvorana se nasmijala.

Za riječ su se javili i gradonačelnički kandidati, podržavajući ideju 'Smart Cityja' i iznoseći svoje viđenje. Kako je rekao Krstulović Opara, ne bi bilo u redu da kandidati naprave predizborni skup na ovom okruglom stolu, te je u kratkim crtama naglasio  važnost IT sektora i stvaranje klime da se razvija, a jedan od načina je aktiviranje državne imovine u tu svrhu. Bilo je i duhovitosti, primjerice kada je Puljak rekla da ovo nije skup stranke Pametno iako se čini jer se priča puno o pametnim rješenjima. Kao i kad je Pauletić, govoreći o tome da je Smart City strateško planiranje, za nas još znanstvena fantastika, pogotovo 2020. godina jer je jednom Beču 2050. godina cilj te kao primjer dodao da su potrebni suvremeni autobusi. Rekao je, naime, igrajući se riječima da prvo trebamo biti 'city' pa onda 'smart', a potom se složila Batarelo s dodatkom da Split mora prvo biti sit, onda 'city' pa 'smart'.

Vaša reakcija na temu