Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
SMJENA TURISTA: U splitskoj luci danas očekuju 35 tisuća putnika

SMJENA TURISTA: U splitskoj luci danas očekuju 35 tisuća putnika

Promet je pojačan, ali zastoja u luci nema. Jutros je u Splitu ostalo 20 vozila za Vis


Sredina je srpnja i Split je pun gostiju. Na potezu od Zapadne obale do gradske luke mnoštvo mladog svijeta, neki su tek došli, a neki s torbama napuštaju grad. Jedan je od udarnih vikenda, smjena je gostiju, gradsku luku okupirali su mali drveni kruzeri. Kolona vozila stvorila se na prilazu luci. Gužva jest, ali zastoja ipak nema. Odgovorni u Lučkoj upravi pripremili su nekoliko novih organizacijskih rješenja kako bi doskočili povećanom pritisku. 

- Sve je dobro s obzirom na povećanje prometa. Godišnje rastemo pet do šest posto ovisno o vrsti prometa. Ove godine smo uveli neke novine na operativnoj bazi. U suradnji s policijom i carinom koristimo carinski gat za slaganje dijela vozila za Stari Grad tako da je što manje vozila na prometnicama. S druge strane smo u ovim vršnim trenucima, vikendima, liniju za Vis prebacili na novoizgrađene vanjske vezove. Tako smo oslobodili centralni dio luke gdje se stvaraju najveći čepovi. Luka je zbog toga protočnija. Vozila za Vis idu na sami kraj luke, odnosno, na vanjske vezove - kaže Vice Mihanović, ravnatelj Lučke uprave. 

Najavljeno je kako će se gužve u Ulici kralja Zvonimira pokušati riješiti novom jednosmjernom prometnom regulacijom. 

- Grad traži intenzivna rješenja s pristupnim prometnicama. Tu će se vjerojatno uskoro dogoditi novi režim prometovanja i onda će biti veći pritisak na samu luku. Kao što vidite, linije su u luci prohodne, ali problem su pristupne ceste, Ulica Kralja Zvonimira i Zagrebačka. Radimo na operativnom dijelu svakodnevno, a strateški mogu najaviti izmještanje graničnog prijelaza iz centra luke s Gata Svetog Duje na vanjske vezove. Gat Svetog Duje ima ogromnu operativnu površinu i bio je neiskorišten zbog režima graničnog prijelaza', kazao je Mihanović. 


Promet u splitskoj luci raste kontinuirano. 

- Prije 20 godina imali smo milijun i pol putnika, a 2017. godine 5,2 milijuna. To je porast veći od tri i pol puta. Trend se nastavlja, mi smo na razini pet do šest posto porasta. S 300 tisuća vozila narasli smo na 780 tisuća, od toga 200 tisuća kamiona. 40 posto ukupnog godišnjeg prometa ostvarimo u srpnju i kolovozu i zbog toga su ovi vršni trenuci najgori. Danas je smjena gostiju. Imat ćemo imati 30 – 35 tisuća putnika u odlasku i dolasku. Tri tisuće vozila. Prema otocima imamo 32 trajektne linije i 11 brzobrodskih. U luci je 80 brodova na kružnim putovanjima pod RH zastavom, takozvani, trabakuli. Vezano ih je po osam jedan uz drugog. Brojke se vide i na terenu. I laiku je dosta da pogleda da vidi što se događa - zaključio je ravnatelj Lučke uprave. 

Unatoč svemu, motorizirani turisti ne čekaju predugo za ukrcaj na trajekte, kaže nam kapetan Vjekoslav Grgić, rukovoditelj lučkog operativnog centra.   

Vaša reakcija na temu