Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Sokol siguran u pobjedu HDZ-a: 'Vjerujem da će građani prepoznati što sam radio u EU parlamentu'

Sokol siguran u pobjedu HDZ-a: 'Vjerujem da će građani prepoznati što sam radio u EU parlamentu'

U svoja postignuća ubrojao je direktivu o medu, promjene vezene uz kredite, uvođenje jedinstvenog punjača, veća ulaganja u zdravstvo…

Eurozastupnik Tomislav Sokol (HDZ, EPP) tijekom posljednjeg plenarnog zasjedanja ovog saziva Europskog parlamenta u Strasbourgu poručio je kako HDZ ima najjaču listu za predstojeće europske izbore. Osmi je po redu. 

'Tu su osobe koje su i prije bile na jakim funkcijama. Siguran sam da ćemo ostvariti dobar rezultat, odnosno da ćemo uvjerljivo pobijediti. Vjerujem da će građani prepoznati sve što sam radio u ovom parlamentu, što će stranci donijeti određen broj glasova', komentirao nam je. 

Na upit o planovima za potencijalni novi mandat, uzvratio je kako je teško o njima govoriti jer je neizvjesno tko će ući. Svakako, smatra kako je potrebno dovršiti proces reforme farmaceutskog zakonodavstva kao i uvođenja takozvane EU digitalne zdravstvene putovnice - u četvrtak je usvojen konačni tekst sporazuma o europskom prostoru za zdravstvene podatke, zakonodavnog akta na kojem je uime Parlamenta pregovarao posljednjih mjeseci s Vijećem. 

Rekao je kako je potrebno i izmijeniti propise o prekograničnom liječenju, odnosno pojednostaviti pravila, kako će se i dalje zalagati da jasno informiranje potrošača o hranidbenim vrijednostima prehrambenih proizvoda te kako su još uvijek potrebna jasnija pravila za 'stari' problem različite kvalitete proizvoda. 

Na upit predstavnika medija, referirao se i na svoja najznačajnija postignuća u okviru Europskog parlamenta. Ukazao je primarno uspjehe koje je postigao kao potpredsjednik Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača. 

'Usvojeni su moji amandmani na direktivu o medu; izborili smo se da se puno jasnije deklarira onaj koji dolazi iz trećih država. Sada se, naime, jasno mora navesti iz koje je zemlje i u kojem postotku ako je riječ o mješavini, čime se borimo protiv nelojalne konkurencije i što je velika stvar za naše pčelare.

Donesene su i dvije važne promjene vezane uz potrošačke kredite. Banke će sada morati davati puno sveobuhvatnije informacije o rizicima. Također, više nema povećanja 'skupih' minusa na računima bez izričite suglasnosti klijenata. 

Izdvojio bih i uvođenje jedinstvenog punjača, koje sam inicirao s nekoliko kolega iz EPP-a. Napravili smo politički pritisak na Komisiju da iziđe s prijedlogom koji će se konačno implementirati', nabrojao je.

Zastupnik Sokol proglašen je najutjecajnijim zastupnikom u području zdravstva. Upravo bi, zahvaljujući spomenutoj reformi farmaceutskog zakonodavstva, lijekovi trebali puno brže dolaziti na tržište no što je to trenutno slučaj, u sve države u isto vrijeme kao što bi i generički lijekovi trebali biti na tržištu odmah po isteku patentne zaštite. 

'Istaknuo bih i povećanje europskog proračuna za zdravstvo 12 puta. Sredstava se ulažu u infrastrukturu, specijalizacije, opremu…', dodao je. 

Vaša reakcija na temu