Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Split: Iz Grada poslali popis tvrtki koje koriste rezervirani parking, ali na njemu nema onih koje većinom zauzimaju hoteli

Split: Iz Grada poslali popis tvrtki koje koriste rezervirani parking, ali na njemu nema onih koje većinom zauzimaju hoteli

Ovisno o lokaciji, tvrtke parking plaćaju između 300 i 1000 kuna

Sve češće se govori o turistifikaciji Splita, 'progonstvu' lokalnog stanovništva iz povijesne jezgre i centra grada u korist turista i turizma. Ništa se nije dogodilo preko noći, izdavale su se dozvole bez analiza za brojne restorane koje zimi karakterizira bijeli papir s natpisom 'preuređenje' i tako od sezone do sezone. Zimi je grad praktički mrtav, osim što ga 'drži' par lokalnih kafića, knjižara ili obrti poput Nadaline koji još nisu izgnani. Nada je bila Plan upravljanja povijesnom jezgrom, ali ga je nekako lakonski gradonačelnik Andro Krstulović Opara proglasio izlišnim. Je li to bila tek konstrukcija ili zaista misli tako, ostaje za vidjeti. No, jedan od značajnijih koraka udaljavanja Splićana iz centra je nedostatak parking mjesta. Ne vapimo za gradnjom novih, daleko od toga, ionako Splitu ozbiljno prijeti skidanje UNESCO-ove zaštite, nego govorimo o 'otimanju' postojećih. I to ne za obrte, jer su oni gotovo iščezli iz centra, nego u prvom redu za hotele.


Iz gradske uprave su nam poslali popis tvrtki koje koriste pravo na rezervirani parking u centru grada i plaćaju ga od 300 do 1000 kuna mjesečno, ovisno o lokaciji.

Prema njihovom popisu, riječ je o zauzetih 66 mjesta. Ali, na njemu nema tri mjesta za Imex banku u Tolstojevoj ulici, nema tri za Hrvatsku gospodarsku komoru na Rivi, tri za samostan, dva za hotel Marmont u Ulici bana Jelačića, kao ni dva mjesta za hotel Peristil i isto toliko za Palaču Judita, jedan za Globo Travel Expletus u Držićevoj ulici, nema ni hotela President u ulici Ante Starčevića, kao ni još rezerviranih mjesta za druge hotele u toj malenoj ulici. Prostim brojenjem dođemo do 100-tinjak okupiranih mjesta, onih na koji Splićani nemaju pravo parkirati. Možemo tome pridodati i ukidanje parkiranja na desnoj strani Tolstojeve do raskrižja kraj Imex banke, čime se lišilo stanovnike tog dijela grada oko 30-ak mjesta. 

Sve se odigralo stihijski, za sitan novac, ne misleći na Splićane.

Pogledajte koje tvrtke i za koji iznos koriste rezervirana parking mjesta:


Vaša reakcija na temu