Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Split će obilježiti 22. godišnjicu dolaska Vlaka slobode

Split će obilježiti 22. godišnjicu dolaska Vlaka slobode

'Što još želite da vam obećam', pitao je Tuđman, a s Rive se zaorilo 'Vukovar, Vukovar!'

Na 22. obljetnicu dolaska Vlaka slobode iz Zagreba u Split, kada je mnoštvo Splićana skandiralo prvom predsjedniku Franji Tuđmanu i kada se na njegov upit 'Što još želite da vam obećam' s Rive zaorilo 'Vukovar, Vukovar!', gradonačelnik Andro Krstulović Opara želi obilježiti te događaje. Naime, Grad Split i Hrvatske željeznice u subotu organiziraju povratnu vožnju od Splita do Knina, doduše ne i do Zagreba, 'Vlakom slobode'.

- S njom se na simboličan način želi obilježiti događaje iz kolovoza 1995. godine, kada je vojno-redarstvenom operacijom 'Oluja' oslobođena Hrvatska, uspostavljen ustavno-pravni poredak i povezan sjever s jugom, nakon čega je, na inicijativu predsjednika Franje Tuđmana 26. kolovoza 1995. godine tim prostorom prošao Vlak slobode - navode iz gradske uprave.

Tadašnjom vožnjom od Zagreba do Splita, dodaju, usputnim zaustavljanjima, među kojima je najznačajnije bilo ono u Kninu, državni vrh, predvođen predsjednikom Tuđmanom, je na najzorniji način pokazao da je ponovo uspostavljeno teritorijalno jedinstvo zemlje i da više ne postoji ni politička, ni vojna opasnost od snaga koje su htjele razoriti Hrvatsku.

Vaša reakcija na temu