Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Split dobiva Trg žrtava fašizma?

Split dobiva Trg žrtava fašizma?

Zahtjev je potpisalo 17 gradskih vijećnika, nedostaje im tek jedna ruka

Split će, po svemu sudeći, dobiti Trg žrtava fašizma, smješten ispred sjedišta Splitsko-dalmatinske županije, u Ulici Domovinskog rata. Grupa vijećnika, 17 od 35, je podnijela zahtjev za formiranjem trga. Ako u gradskom parlamentu budu svi zastupnici, nedostajat će im tek jedna ruka, ali ne znači da oni koji nisu potpisali zahtjev neće i podržati inicijativu.

Među potpisnicima, primjerice, nema predsjednice stranke Pametno Marijane Puljak i kolege Jakova Prkića, ali ako je sve u skladu sa strukom, da pojednostavimo, dignut će ruke u zrak. 

- Ne znam jesu li ispunjeni tehnički uvjeti, izgleda da ćemo imati Trg žrtava fašizma bez kućnog broja. Nije mi jasna interpolacija s Ulicom Domovinskog rata i koliko je u skladu sa strukom. Subjektivno, pitam se i gdje smo spali od velike ulice koja je nosila ime Žrtava fašizma? Na trg od par stotina kvadrata bez kućnog broja. Sve izgleda kao forsiranje nakon usvajanja Prilaza žrtava komunizma koja još nije u funkciji upravo iz tehničkih uvjeta. I jedno i drugo je nesretno riješeno - pojasnio je Prkić.

Inače, u obrazloženju grupe vijećnika piše da predlažu da se u 'tisućljetnom Splitu, gradu znamenite kulture i povijesnih tradicija, nekoj ulici, trgu ili spomen-obilježju dade naziv žrtava fašizma kao civilizacijski čin iz razloga što baštinimo slobodarske tradicije Splita kako u Drugom svjetskom ratu, tako i u Domovinskom ratu, u svijetlu antifašističke prošlosti koja je ukorijenjena u temelje Splita i Republike Hrvatske. Fašizam kao ideologija promiče nasilno dokinuće svjetonazorskih, nacionalnih, vjerskih, rasnih i drugih razlika među ljudima, te zagovara teror i nasilje kao legitimno sredstvo za postizanje svojih ciljeva, što je u cijelosti posve suprotno vrijednostima koje su oduvijek obilježavale naš grad i njegove ljude. Antifašizam kao civilizacijska vrijednost suvremene Europe i svijeta, važan je neodvojiv dio ljubavi prema svom gradu i domovini Hrvatskoj, koja je stvorena kao samostalna država u Domovinskom ratu u kojem su i splitski domoljubi život dali u obrani Splita i domovine Hrvatske zbog velikosrpske agresije koja je u svojoj ideji i provedbi bila fašistička'.

Prethodno će na istoj sjednici u ponedjeljak ili nastavku u utorak, dvije ulice na Mejašima dobiti imena po 158. brigade Hrvatske vojske i 6. domobranske pukovnije, obje u blizini trgovačkog centra Mall of Split.

Nova ulica od rotora kod prodajnog centra 'Mall of Split' sjeverno od Ulice Josipa Jovića oko 330 metara do planiranog Puta Smokovika zvat će se Ulica 158. brigade Hrvatske vojske.

Prometnica koja povezuje križanje Ulice Zbora narodne garde i Domovinskog rata s Vukovarskom ulicom ukupne duljine 315 metara Ulica 6. domobranske pukovnije Hrvatske vojske nosit će ime Ulica 6. domobranske pukovnije Hrvatske vojske.

Dodajmo da će i Gradski kotar Šine dobiti Trg svete Terezije Avilske. 

Vaša reakcija na temu