Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Split gori: Ovo su zahtjevi organizatora prosvjeda, dali su rok od tri mjeseca za očitovanje

Split gori: Ovo su zahtjevi organizatora prosvjeda, dali su rok od tri mjeseca za očitovanje

DAS, udruga Sunce i Savjet mladih grada Splita su naveli što očekuju od gradonačelnika Andre Krstulovića Opare

U ime Inicijative građana sinoć su na prosvjedu 'Split gori' zahtjeve su pripremili Društvo arhitekata Split, Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce te Savjet mladih grada Splita. Zahtjevi se odnose na prostorno upravljanje, sanaciju Karepovca i upravljanje otpadom u gradu te preuzimanje odgovornosti za upravljački, organizacijski i komunikacijski fijasko u vrijeme krizne situacije. Zahtjevi se upućuju splitskoj gradskoj upravi i gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari, a rok za očitovanje je tri mjeseca.

Nedavni požari u predgrađima Splita i okolnim naseljima jasno su pokazali sve probleme nepostojanja urbane infrastrukture u postlegalizacijskim naseljima. Zahtjevi Društva arhitekata Split idu u smjeru povećanja sigurnosti i kvalitete življenja, naglašavaju zakonsku obavezu sanacije legaliziranih naselja propisanu Zakonom o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama (Članak 31., stavak 3) te od gradske uprave te gradonačelnika traže:

- Izvještaj o broju legaliziranih građevina i količini sredstava prikupljenih legalizacijom do sada, te izvještaj o vrsti sanacije naselja realiziranoj do sada. Rok za izvještaj je 3 mjeseca od prosvjeda.

- Izradu temeljite analiza sadašnjeg stanja u prostoru, s posebnim fokusom na područja pogođena ilegalnom gradnjom i manjkom infrastrukture. Inicijativu analize očekuju od gradonačelnika Splita, neposredno prije izrade novog GUP-a.

- Transparentnu izradu modela sanacije područja pogođenih požarom, s obaveznim uključivanjem zainteresirane javnosti, prvenstveno građana pogođenih područja. Inicijativu izrade takvog modela očekuju od gradonačelnika Splita, neposredno prije ili kroz proces izrade novog GUP-a.

- Ugradnju procedura i mehanizama sanacije u Strategiju razvoja grada i novi GUP, kao prioritete u kontekstu sigurnosti i standarda života građana. Kontrolu implementacije očekuju od gradonačelnika, tijekom procesa izrade predmetnih dokumenata.

Nesnosan smrad, emisije toksičnih plinova te mogućnosti eksplozija tijekom požara koji je poharao istočne dijelove Splita te okolna područja podsjetili su građanke i građane na opasnosti koje prijete s Karepovca. Udruga Sunce ovom prilikom nanovo upozorava na nužnost sanacije Karepovca, te dodaje da je obveza sanacije takvih odlagališta propisana i Direktivom o otpadu EU koja obavezuje zatvaranje svih odlagališta tog tipa do kraja 2018. godine. Udruga Sunce formulirala je sljedeće zahtjeve:

- Hitna sanaciju odlagališta Karepovac.

- Hitna organizacija odvojenog prikupljanja otpada u gradu na temelju sustava 'od vrata do vrata', otvaranje reciklažnih dvorišta te hitna uspostava mobilnog sustava za prikupljanje opasnog otpada iz kućanstava.

- Izgradnja gradske kompostane i organizacija odvojenog prikupljanja biootpada. 

- Provođenje mjera za sprječavanje nastanka otpada na razini grada i institucija grada te promoviranje ovog prioriteta u odgovornom gospodarenju otpadom među građanima.

Požar koji je pogodio Split i okolna naselja ukazao je ne samo na propuste sustava za zaštitu i spašavanje i civilne zaštite, na neodgovornost političara prema svojim građanima i građankama, nego i na ono možda najvažnije, na posljedice s kojima smo suočeni zbog promašenih odluka političara  koje direktno ugrožavaju naše živote i zbog kojih je dio građana i građanki gotovo ostao bez svojih domova. Dobro upravljanje gradom je ono što Savjet mladih grada Splita traži od javne uprave. Odgovornost prema građanima, zajednici i okolišu, transparentnost djelovanja te jasnu komunikacija u kriznim situacijama traže kroz sljedeće zahtjeve: 

- Objava komunikacijskog plana s točno navedenim smjernicama, odgovornostima i nadležnostima u kriznim situacijama.

- Javnosti predstaviti detaljan plan civilne zaštite s imenima odgovornih osoba koje upravljaju sustavom civilne zaštite.

- Kroz mjesne odbore građankama i građanima predstaviti plan civilne zaštite i infrastrukturu za krizne situacije u svakom kotaru.

- Javno objaviti cijelu dokumentaciju koja se odnosi na plan gospodarenja otpadom.

- Javno objaviti (putem mrežnih stranica grada Splita i medija) potpuni izvještaj o požaru koji je pogodio istočne dijelove grada Splita (materijalna šteta, stanje s Karepovcem što uključuje analizu emisije štetnih plinova koju će napraviti neovisna institucija, protokol o postupanju u kriznim situacijama s navedenim zaključcima koje su angažirane snage bile uključene u gašenje i sanaciju požara).

- Kroz mjesne odbore i procese javnog savjetovanja građane i građanke uključiti u procese donošenja odluka.

Vaša reakcija na temu