Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Josip Kevrić Split je 'probio' sve turističke rekorde, ali će sljedeća sezona biti izazovna zbog rekonstrukcije zračne luke

Split je 'probio' sve turističke rekorde, ali će sljedeća sezona biti izazovna zbog rekonstrukcije zračne luke

Najviše me intrigira hotel Marjan, pregovori bi mogli u završnu fazu - kaže Baldasar

Turistička zajednica Split završila je ovu godinu svečarski nakon sjednice Skupštine. Razloga za zadovoljstvo itekako ima, i ove godine Split je 'probio' sve turističke rekorde. Članovima Skupštine obratio se i pomoćnik direktora Zračne luke Pero Bilas najavljujući povezivanje letovima s Izraelom, Rumunjskom i Estonijom, uz dosadašnjih 27 država. Naglasio je dobru povezanost sa skandinavskim zemljama te tradicionalno dobar posao s Londonom.

- Ovu godinu smo završili sa 2,3 milijuna putnika što je rast od 17 posto. Već petu godinu zaredom imamo dvoznamenkasti rast. Iako će sljedeća sezona biti izazovna jer rekonstrukcija zračne luke počinje u siječnju, očekujemo porast od deset posto - kazao je među ostalim Bilas.

Kao predsjednik Skupštine gradonačelnik Ivo Baldasar istaknuo je kako se Split ima čime ponositi.

- Ove godine do rujna bilo je 509 tisuća dolazaka u čemu smo za manje od deset godina došli na nivo Makarske rivijere. Za noćenja nam nedostaje hotela, ali Villa Rosina ide uskoro u rekonstrukciju, hotel Ambasador također gotovo svaki dan. Ono što mene  kao gradonačelnika najviše intrigira je hotel Marjan. Dobre su informacije, pregovori bi mogli u završnu fazu. Zaista je na najlipšem mistu na svitu i zaslužio je biti kruna splitskog turizma - zadovoljan je Baldasar.

Ustvrdio je da je Split napravio veliki iskorak u turizmu. Poručio je i svima koji govore da ne treba živjeti od turizma da griješe i da tako šalju negativnu poruku.

- Turizam je vrlo demokratska grana industrije koja omogućava svakome da sebe nađe u tome. Nitko ne želi živjeti isključivo od bilo čega u monopolističkom smislu i naravno da ne želimo živjeti samo od turizma, ali nas drži da još uvijek živimo pristojno dok druge grane nisu sjajne. Treba ga podržavati i njegovati - ustvrdio je.

Složio se s primjedbom da nije turizam kriv što su drugi loši. Direktorica Turističke zajednice Alijana Vukšić je navela kako je Split završio prvih devet mjeseci s  26 posto porasta u dolascima i 33 posto porasta u noćenjima.

- Planovi za sljedeću godinu su optimistični, bit će teško zadržati ovako dobre rezultate, ali svi turistički djelatnici će zasigurno doprinijeti da Split ide u još uspješniju sezonu - smatra.

Novi letovi će, dodala je, svakako doprinijeti većem broju gostiju u pred i post sezoni dok se program rada Turističke zajednice za sljedeću godinu temelji na provedbi marketinških aktivnosti promidžbe i razvoju cjelogodišnjih turističkih proizvoda.

- Jačat ćemo sustav destinacijskih doživljaja povezujući različite razvojne sudionike privatnoga i javnoga sektora. Obarajući svoje turističke rekorde, Split je stao uz bok najpopularnijim svjetskim turističkim destinacijama - završila je Vukšić.

Vaša reakcija na temu