Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Split parking planira izgraditi šest novih garaža!

Split parking planira izgraditi šest novih garaža!

U izgradnju novih, obnovu i uređenje postojećih garaža i parkirališta u 2018. uložit će 51 milijun kuna

Iz splitske komunalne tvrtke Split parking najavljuju da u ovoj godini planiraju izgraditi šest novih garaža i da u izgradnju novih, obnovu i uređenje postojećih garaža i parkirališta u gradu u 2018. godini planiraju uložiti 51,3 milijuna kuna . Namjera im je poboljšati stanje prometa u mirovanju. Prema planu, najviše sredstava uložit će se za izgradnju šest novih garaža koja će ići po fazama i njihova će ukupna procijenjena vrijednost po završetku izgradnje biti 35 milijuna kuna. Gradit će se na Gripama, bivši Ravel, dvije na Mertojaku – u Odeskoj te Doverskoj ulici, u Dobrilinoj ulici te na Trsteniku. 

Očekuje se da će time dobiti novih 1200 parkirališnih mjesta, a iz Split parkinga naglašavaju kako nove garaže neće graditi na mjestima gdje bi bile komercijalno isplative, već je njihov osnovni cilj osigurati dodatan broj parkirnih mjesta za građane, odnosno stanare pojedinih kotara u kojima je problem parkinga najizraženiji. Gradnja šest novih garaža omogućena je nakon što je Grad Split na sjednici u prosincu ustupio tvrtki Split parking suglasnost za provedbu i nadzor nad izgradnjom. Ističu i da je Grad već započeo s izgradnjom tri garaže - na Visokoj, Sućidru i Mertojaku.

Marko Bartulić, direktor Split parkinga, kaže da je zadovoljan planiranim investicijama i činjenicom da se napokon krenulo u sanaciju jednog od gorućih problema u Splitu. Dodaje i da je svjestan kako je problem parkinga osjetljivo pitanje i problem građana svih dijelova grada te da ga je potrebno rješavati sustavno i u suradnji s građanima. 

- Nakon dugog niza godina, želimo konačno riješiti pitanje prometa u mirovanju u Splitu u kojem bilježimo kontinuirani rast potražnje za parkirnim mjestima. Ovo je tek prvi korak, ali sama izgradnja novih garaža neće u potpunosti riješiti problem parkiranja u Splitu, stoga tvrtka radi na uspostavi cjelokupnog sustava koji će u konačnici građanima olakšati pronalazak parkirnog mjesta. Dio tog sustava su i smart city rješenja poput pametnog parkiranja i smart parking aplikacije koju smo implementirali u 2017. godini, a takvih projekata će biti još u novoj 2018. - kaže Bartulić.

Napomenuo je i kako je ovdje riječ o garažama gdje se uskoro očekuje rješavanje svih imovinsko-pravnih odnosa što je jedan od preduvjeta za izgradnju, ali i da postoji još puno dijelova grada u kojima je problem parkinga izražen pa se intenzivno radi na provjeri oko dodatnih 80 lokacija. Te će se lokacije po provjeri svrstati u kategorije mogućnosti realizacije ovisno o tome koliko je koja lokacija pogodna za gradnju. 

- Osim novih garaža, najavljene investicije za 2018. godinu uključuju i obnovu i uređenje postojećih garaža u što će biti uloženo 8,7 milijuna kuna, a čime će se, po završetku obnove, postići svi propisani standardi. Investirat će se također u kupnju novog sustava video nadzora i kontrole pristupa za garaže, izmjenu LED rasvjete, kupnju parkirnih automata i ugradnju senzora za nova parkirališta, asfaltiranje pojedinih izvanuličnih parkirališta, a u planu su i tri električne punionice te ostale manje investicije - poručuju iz Split parkinga.

Vaša reakcija na temu