Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
ZAVRŠIO SPLIT PRIDE Mirta Barić: Hodali ste danas s nama, ali hodajte i sutra i svaki dan!

ZAVRŠIO SPLIT PRIDE Mirta Barić: Hodali ste danas s nama, ali hodajte i sutra i svaki dan!

Prema procjeni, oko 300 sudionika je bilo na ovogodišnjoj Povorci ponosa

18.51 - Sudionici Split Pridea, Hoda za ljubav, stigli su do bedema Cornaro gdje će se nastaviti prigodni program i tulum.

Koordinatorica Mirta Barić zahvaljuje na podršci svima koji su pomogli. Čestitala je na osmom Split Prideu i izrazila ponos zbog duginih boja.

- Ove godine želimo skrenuti pažnju svima, ali i sebi, na važnost prihvaćanja. Ne samo LGBTIQ zajednice kao manjine, već i svake diskriminirane manjine u državi i gradu. Želimo reći onima koji su protiv nas da razumijemo da ono što nam je nepoznato iz straha ćemo odbaciti, ali da uz samo malo volje za upoznavanjem i educiranjem možemo zajedno doći do prihvaćanja. Mi smo se spremni boriti da nas prihvate, treba nam malo njihove suradnje i iz toga možemo stvoriti čuda - kazala je Mirta. 

Rekla je i da svaki dan hodaju za ljubav, kad priznaju prijatelju, mami ili baki da su drugačiji.

 - Ne hodamo protiv nikoga, hodamo za one koji žele voljeti i svaki dan hodamo unatoč onima koji hodaju u suprotnom smjeru. Svaki dan je prilika za hod za ljubav, hodali ste danas s nama, ali hodajte i sutra i svaki dan - poručila je Mirta.

Prema procjeni, oko 300 sudionika je bilo na ovogodišnjem Split Prideu. 

18.40 - Evo još nekoliko fotografija...



18.30 - Nastavljamo s uživo prijenosom...


18.27 Bez incidenta prošlo se Ulicom kralja Tomislava,  Marmontovom preko Rive i Voćnog trga uz pokoji pljesak i dosta fotografiranja, mahom od turista. Povorka Hoda za ljubav se zaustavila nakratko na Pjaci.

Poslije malo plesa, nastavit će preko Bosanske do bedema Cornaro.


18.04 - Krenuo je Split Pride.



18.00 - Glavna je tema razgovora kako je diskretno policijsko osiguranje. Pun je grad, kako smo rekli, policije, interventnih snaga kao i u civilu, ali su poprilično nenametljivi. U ovom trenutku je do 200-tinjak sudionika.


17.54 - Prvi čovjek splitskih antifašista Josip Milat će također u povorku Hoda za ljubav, kao i istaknuti Splićani Jurica Pavičić i Feđa Klarić... 




17.48 - Među prvim političarima koji je došao dati podršku je predsjednik splitskog SDP-a Goran Kotur, koji je to već ranije najavio.


Na upit medija kako komentira da je, za sada, jedini političar, Kotur je kazao kako očekuje i oporbu, ali pozvao je i vladajuće, u prvom redu gradonačelnika i župana. 

- Neka pokažu da je Split za sve, kako su najavljivali - poručio je.

Tu su još predstavnici Radničke fronte.

17.28 - Istovremeno, dodajmo, u Fan zoni navijači prate utakmicu Južne Koreje i Meksika. Između ova dva događaja je 'brisani prostor', pojačan ogradama i poredanim policajcima, ali nema nikakve naznake problema.


17.17 'Ej mama, pogodi šta?', 'Sviđa mi se Željka Markić (privlači me seksualno)', 'Da mogu birat, bila bih gej! Kolinda', 'Ljubav čini obitelj', 'Mi smo gej po cile dane, a ne samo u četiri zida', 'Gay is (s)in', 'Nije mi to prija, to mi je cura', 'I mi smo Hrvati', 'Lezbe nose štikle', neki su od transparenata ovogodišnjeg Split Pridea.

Dosta je stranaca, dodajmo, došlo dati podršku.

17.11 - Koordinatorica Split Pridea Nikolina Banić je kazala da je procjena kako će biti do 300 sudionika povorke.

- Očekujemo da će biti pozitivno, veselo i bez nereda - smatra.

Istaknula je i da se navikavaju ljudi na Pride, kao i, ono što smo primijetili, da nema ograda prema Đardinu, pa ako je suditi prema tome, tolerancija je svakako narasla.

- Polako Split kreće naprijed, vidjet ćemo - dodala je.


Pojasnila je i zašto naziv Hod za ljubav.

- Ljubav stoji u korijenu poruke Split Pridea. Lako je mrziti, kad se susretnemo s manjinom najlakše je odbaciti dok je za ljubav je potreban trud. Mi hodamo za ljubav, prihvaćanje i toleranciju, a ne protiv nekoga ili nečega - jasna je.

17.03 - U Đardinu počinje polako okupljanje za Split Pride i Hod za ljubav, a mi primjećujemo da nema ograda prema centru iz parka, za razliku od prethodnih godina. Stoje policajci, ali nema fizičke barijere 'propusta'.



16.15 - Za ovogodišnji Split Pride, koji se održava pod nazivom 'Hod za ljubav', policija je na prilaznim ulicama počela regulirati promet. 

Pun je centar 'plavaca' i policajaca u civilu. Ograđen je dio Đardina gdje počinje okupljanje te 'Hod za ljubav' koji ima za cilj skrenuti pozornost na postojanje LGBTIQ zajednice u Splitu i probleme njenih pripadnika, a ove godine poseban je naglasak na važnosti prihvaćanja.

Okupljanje je u 17 sati, u istočnoj strani Đardina, na drugoj strani je Fan zona povodom Svjetskog prvenstva u nogometu.





Vaša reakcija na temu