Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Marino Zeljković / DKphotography Split se u srijedu oprašta od kina Central besplatnim projekcijama

Split se u srijedu oprašta od kina Central besplatnim projekcijama

Ante Kuštre je pozvao Splićane da sutra u podne stanu u red za karte kao nekada

Došao je taj tužni dan za splitske filmofile - u srijedu, 2. prosinca, u kinu Central održat će se posljednje projekcije prije nego počne preuređenje najvećeg i najboljeg splitskog gradskog kina u noćni klub.

Kako nam je rekla Snježana Kuzmanić, direktorica Ekrana, ta je tvrtka odlučila svojim vjernim gledateljima kojih je posljednjih godina nažalost sve manje pokloniti besplatne projekcije filmova koji ovaj tjedan igraju u Centralu. Riječ je o filmovima 'Mali Princ' (16.30), 'Igre gladi: Šojka rugalica 2.dio' (18.30) i 'Most špijuna' (21h). Svi koji se žele na taj način oprostiti od kina koje je obilježilo živote brojnih splitskih zaljubljenika u film - što starom, što novom dvoranom izgrađenom sredinom šezdesetih - trebaju doći po ulaznice na blagajnu kina i tako je eventualno sačuvati za uspomenu.

Mimo Ekrana, od Centrala će se oprostiti i sami filmofili. Splitski umjetnik Ante Kuštre na svom je Facebook profilu pozvao Splićane da sutra, dakle u srijedu, u podne stanu u red ispred vrata kina 'kao kad smo nekada čekali pred blagajnom na karte'. Ili, kako je napisao:

'Sinoć sam gledao posljednji film u kinu Central - Spielbergov Most špijuna! Posljednja projekcija je u srijedu, u 21 sat. Od četvrtka to kino prestaje postojati - osim u našem sjećanju. I zato ćemo mi, filmofili i kinoljupci, u srijedu, TOČNO U PODNE, stati pred tim kinom u red, kao kad smo nekada čekali pred blagajnom na karte.

Jer tada je rasprodana dvorana bila vrlo česta pojava u Centrala, kao i ostalim splitskim kinima. Tada su projekcije bile društveni događaji, na njima je vladao poseban ugođaj koji je mene - kao ondašnjeg filmskog kritičara - naveo da napišem: 'SAMO JE PRAZAN KREVET TUŽNIJI OD PRAZNOG KINA'.

Pozivam sve kino-nostalgičare da nam se pridruže u izvođenju tog oproštajnog performansa! A sutra će na FB-u startati stranica grupe KINO 'CENTRAL', kao mjesto na kojemu možete iznijeti sva vaša sjećanja na filmove i doživljaje koje ste u njemu imali.

Njega za par dana više neće biti ali nas i naše memorije hoće!'

Oprostimo se dostojno od jednog od stožernih mjesta urbanog života u Splitu proteklih sedamdesetak godina.

Vaša reakcija na temu