Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Splitska delegacija kod Talijana: Boban prihvatio inicijativu za ponovnim pokretanjem brodske linije do Pescare

Splitska delegacija kod Talijana: Boban prihvatio inicijativu za ponovnim pokretanjem brodske linije do Pescare

Na sastanku je bilo govora i o konkretnoj suradnji po pitanju prijave zajedničkih projekata na buduće natječaje u okviru programa za Hrvatsku i Italiju, izvijestili su iz Županije

Delegacija Splitsko-dalmatinske županije odazvala se pozivu talijanske regije Abruzzo koja je zainteresirana za suradnju s našom Županijom. Župan Blaženko Boban je sa suradnicima posjetio regiju Abruzzo i grad Pescaru. Održan je okrugli stol s predstavnicima te talijanske regije na čelu s predsjednikom regije, Lucianom D’Alfonsom, gradonačelnikom Pescare Marcom Alessandriniem, bivšim veleposlanikom Italije u Hrvatskoj Fabiom Pigliapocom, predstavnicima Gospodarske komore, Sveučilišta u Teramu, kao i predstavnicima poduzetničkih i institucionalnih struktura.

S obzirom na to da su i Splitsko-dalmatinska županija i regija Abruzzo članice Jadransko-jonske euroregije, okrugli stol je započeo s isticanjem makroregionalne važnosti i potrebe za jačanjem uloge samih članica u provedbi Strategije jadransko-jonske euroregije koja je okosnica i temelj za budući zajednički razvoj dviju regija s različitih strana Jadrana.

Boban je u pozdravnom govoru naglasio važnost Jadranskog mora 'koje nam svima mora poslužiti kao poveznica, a ne kao faktor razdvajanja. Poveznica za mnoge zajedničke projekte i međusobnu gospodarsku suradnju i još bolju povezanost'.

Predsjednik regije Abruzzo Luciano D’Alfonso je istaknuo globalni značaj Jadranskog mora te izrazio želju za ponovnom uspostavom brodske linije Split - Pescara koja je, ne tako davno spajala ova dva grada, što bi svakako doprinijelo jačanju makroregionalizma na ovim prostorima, otvaranja novih 'vrata Jadrana' prema Europi. Splitsko-dalmatinski župan je prihvatio inicijativu za pokretanjem konkretnih aktivnosti i razgovora s nadležnim institucijama po pitanju stvaranja preduvjeta za mogućnost uspostave brodske linije Split - Pescara. 

Na sastanku je bilo govora i o konkretnoj suradnji po pitanju prijave zajedničkih projekata na buduće natječaje u okviru programa za Hrvatsku i Italiju, kao i o mnogim drugim temama od važnosti za Splitsko-dalmatinsku županiju i regiju Abruzzo.

S obzirom na veliki broj zajedničkih interesa i želje za institucionalnom suradnjom koju najviše i čine ovakvi susreti, poznanstva kao i zajednička komunikacija između dviju strana, Blaženko Boban izrazio je zadovoljstvo posjetom ovoj prijateljskoj talijanskoj regiji te je uputio poziv za uzvratnim posjetom predsjednika regije Luciana D’Alfonsa i njegovih suradnika  Splitsko-dalmatinskoj županiji. Boban, njegov zamjenik Ante Šošić i Ana Buličić Krespi iz županijske agencije RERA su s domaćinima posjetili tvrtku 'Alma CIS' koja se bavi izgradnjom industrijskih postrojenja, vodoopskrbne mreže i sustava za navodnjavanje i pročišćavanje, te vinariju Lampato di Pianella, koja se bavi proizvodnjom autohtonih sorta vina iz regije Abruzzo.

Vaša reakcija na temu