Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Splitska luka očekuje 5 milijuntog putnika, a stručnjaci će pokušati naći bolje rješenje kako bi se smanjile gužve

Splitska luka očekuje 5 milijuntog putnika, a stručnjaci će pokušati naći bolje rješenje kako bi se smanjile gužve

Ravnatelj Lučke uprave Split, Vice Mihanović, poručuje da će projekt Luke Stinice prijaviti na EU fondove i da rade na idejnom rješenju proširenja Obale kneza Domagoja

Prema procjenama Vice Mihanovića, ravnatelja Lučke uprave Split, do kraja godine u gradskoj luci očekuju 5 milijuntog putnika ili putnicu.

- Do sada smo imali preko četiri i pol milijuna putnika, a nadamo se da ćemo do kraja godine prijeći tu magičnu brojku od pet milijuna putnika. Bez obzira na porast broja putnika, vozila i brodova promet teče nesmetano. Iako bilježimo stalan porast putnika u luci i gostiju u gradu nema straha da će nas preplaviti gosti s kruzera, a u prilog tome govori i podatak o padu od 18 posto u dolascima kruzera. Gužve u srcu turističke sezone su zapravo očekivana stvar kada imamo ovako veliki broj gostiju, problem su nam pristupne ceste luci, ali i s tim se dobro nosimo - kaže Vice Mihanović i najavljuje projekte koji bi trebali smanjiti prometne čepove.

- Ove godine sufinanciramo bobije koji cijeli dan reguliraju promet putnika i vozila, a zahvaljujući njima to usko prometno grlo dolazi manje do izražaja. Osim toga, poduzeli smo određene korake da preispitamo prometno rješenje samog ulaza u luku s prometnim stručnjacima i sudskim vještacima i s tim krećemo odmah u rujnu. Vidjet ćemo hoće li nam ponuditi neko kvalitetnije rješenje - poručuje Mihanović.

Rekao je i da intenzivno rade na projektu Luke Stinice kojeg planiraju aplicirati na EU fondove. 

- Na potezu između brodogradilišta i Sjeverne luke predviđamo ro-ro rampe. Godišnje imamo više od 170.000 kamiona i u prvoj fazi planiramo izmjestiti kamionski promet i kao Lučka uprava tako dati svoj doprinos rasterećenju prometa u centru grada, a nije zanemariv ni ekološki segment izmještanja kamionskog prometa - ističe Mihanović.

U planu je i proširenje Obale kneza Domagoja, od pothodnika do Gata sv. Duje, a to je trenutno u fazi idejnog rješenja.

- S obzirom na pritisak koji nam se događa na tom dijelu obale, širina obale se pokazala nedostatnom, a ovim projektom bi se i taj pritisak znatno smanjio - zaključuje Mihanović.

Vaša reakcija na temu