Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Splitske šape: Pojedini lovci mlate lovačke pse ako nisu bili dobri u lovu

Splitske šape: Pojedini lovci mlate lovačke pse ako nisu bili dobri u lovu

Udruga u posljednje vrijeme prima sve više dojava o napuštenim, mršavima, traumatiziranim, bolesnim lovačkim psima

U posljednje vrijeme udruga Splitske šape, koja brine o napuštenim i nezbrinutim životinjama, prima sve više dojava o pronađenim lovačkim psima - napuštenim, mršavima, traumatiziranim, bolesnim...

Dojave o napuštenim lovačkim psima ovise o tome je li vrijeme lova ili ne, a iz splitske udruge tvrde kako bi, da posjeduju kapacitete, u svakom trenutku imali barem 20 lovačkih pasa na skrbi.

- Problem s nekim lovcima je što lovačke pse isključivo vide kao sredstvo za lov, kao potrošnu robu koju nabavljaju za svoje potrebe i rješavaju ih se kada ostare, ako ne ispunjavaju svoju svrhu ili ako sam vlasnik nema više dovoljno vremena za odlaska u lov - kažu iz udruge.

Shvaćati psa isključivo kao sredstvo, napominju iz udruge, već je u startu pogrešno jer pas je živo biće, nije objekt, a zbog takvog pogrešnog stava nije ni čudno što ih se na najbrutalniji način pojedini lovci rješavaju...

- Nije problem samo u tome kako se i zašto lovci rješavaju psa, već je problem i već kako ga tretiraju i brinu o njemu. Psi su često smješteni u vrlo malim boksevima, ili bačvama ili na lancima, bez zaklona od sunca i kiše, ishrana im je loša ili u vrijeme lova nikakva, psi ne izlaze iz boksa ili s lanca osim kada odlaze u lov, ne vode ih u veterinara niti cijepe, namjerno im u suradnji s veterinarima ne upisuju podatke na čip kako se lovcu koji napusti psa ne može ući u trag - otkrili su iz udruge Splitske šape.

Lovca može i treba kazniti veterinarska inspekcija koja za to ima ovlasti zajedno s policijom, kao i lovačka društva.

- Svi psi koji se koriste za lov trebaju biti iz registrirane uzgajivačnice kako bi lovac dobio dozvolu za psa da smije u lov. Međutim, veliki broj je krivolovaca i povremenih lovaca koji pse nabave u štancu ili kod neregistriranih uzgajivača, odnosno kod neodgovornih uzgajivača koje za pse nije briga već su i sami vrlo problematični s obzirom na način kako tretiraju pse - smatraju volonteri Splitskih šapa i dodaju:

- Lovačka društva bi općenito trebala bolje nadzirati situaciju s napuštenim lovačkim psima, ne samo od kada ih lovac napusti već i tijekom cijelog života psa, ali do sada nismo čuli da lovci apeliraju na kolege da pse ne napuštaju kada im više ne služe za lov, da ih ne ubijaju i ostavljaju vezane za stabla u šumama da izgladne i umru od gladi, već samo čujemo kako se vole nazivati ljubiteljima životinja koji brinu o životinjama i lovnim područjima.

Lovački psi, nastavljaju, nisu nikakva opasnost za okolinu. Privrženi su i miroljubljivi, odani i vrlo pametni. Svi napušteni lovački psi koji su završili u rukama Splitskih šapa nisu pokazivali nikakvu agresiju niti problematično ponašanje iako su mnogi od njih bili ozlijeđeni, zapušteni i izgladnjeli.

- Riječ je o predivnim psima koji nemaju problema sa socijalizacijom, koji nisu dominantni, niti agresivni, obožavaju ljude i djecu posebno. Zanimljivo je da se svaki od njih vrlo brzo prilagodio na boravak u stanu što potpuno pobija tezu kako su to psi za boks, na što se lovci često pozivaju. Sve lovačke pse smo jako dobro udomili, ali, nažalost, na veliki broj njih volonteri su potrošili jako puno novca na njihov oporavak i operacije - otkrili su iz udruge.

Na koncu su iz udruge Splitske šape poručili:

- Ono što nas posebno zabrinjava je što, kako nas sve više ljudi prati i podržava naš rad, dobivamo sve više dojava o napuštenim lovačkim psima u različitim selima Dalmatinske zagore, te dojave o nehumanom postupanju lovaca prema psima i to od njihovih susjeda koji svjedoče mlaćenju pasa nakon lova, ako nisu bili dobri u lovu...

Vaša reakcija na temu