Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Splitski sastanak s Bošnjakovićem: Sud na Trgu hrvatske bratske zajednice, a gradske i državne službe u Spaladium Areni

Splitski sastanak s Bošnjakovićem: Sud na Trgu hrvatske bratske zajednice, a gradske i državne službe u Spaladium Areni

Andro Krstulović Opara kaže da još nemaju model po kojem planiraju realizirati projekte, ali da Arenu sa svim dugovanjima mogu razriješiti jedino kroz pravo građenja

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković održali su sa suradnicima u ponedjeljak radni sastanak u Banovini. Tema sastanka bila je smještaj pravosudnih institucija na području grada Splita, s naglaskom na iznalaženje rješenja za Općinski sud poglavito u kontekstu najavljenih reformi. 

Gradonačelnik je medijima otkrio neka od promišljanja i u kojem smjeru će ići.

- Dračevac je mjesto gdje definitivno želimo razvoj, nova radna mjesta i kreativnu industriju, a ne upravu i ne birokraciju - kazao je.

To je, naveo je,  vrlo jasno rekao ministru, koji se s tim slaže, međutim Bošnjaković ih je upoznao s prostornim mogućnostima i ogromnim cijenama nekretnina koje treba platiti da bi postigli kvalitetan prostor. 

-Ponudili smo im prostore na Trgu hrvatske bratske zajednice. Mislimo da bi tu  trebala krenuti gradnja jednog kvalitetnog centra za pravosuđe i to na mjestu parcele koju Grad godinama bezuspješno pokušava iskoristiti za svoju gradsku upravu – otkrio je.

Kako je otvoreno iznio, Grad ovog trenutka nema mogućnosti ni novaca sam sebi izgraditi zgradu osim u vezanom poslu kojega je prije deset godina započeo pokojni gradonačelnik Zvonimir Puljić. Sada bi tu ideju, da Banovina ne bude mjesto birokracije koja je vanka ruke, nego da ovdje dođe neki partner kojega će dobiti na natječaju uđe u taj posao i izgradi zauzvrat zgradu.  

Ovom prigodom je na upit medija rekao i da je jedan dio parcele od obitelji Ugrina kupljen, a da su jedan dio uspjeli riješiti na način da neće biti prepreka za izgradnju.

- Predstoji još dogovor s jednom obitelji i tu imamo način kako riješiti. O tome smo svemu razgovarali na pripremnom sastanku, dogovorili smo se ministar i ja da ćemo u najskorije vrijeme razriješiti cijelu dinamiku i vidjeti da do sjednice Vlade na proljeće imamo konačno rješenje koja bi zadovoljila i gradske ambicije. Odnosno, da Dračevac postane mjesto razvoja, da sud bude objedinjen na jednome mjestu i da u tome vezanome poslu otvorimo i razrješavanje Spaladium Arene koju ne možemo riješiti bez partnerstva s državom – odgovorio je.

Upitan je bi li se taj posao rješavao javno-privatnim partnerstvom.

- Nemam modela, o tome ćemo razgovarati narednih mjeseci. Svjesni smo svi da je Split postao turistički hit, da su brojni investitori zainteresirani za investiranje i smatramo da je sada pravo vrijeme za reaktualizirati temu koja je bila otvorena 2007. godine. Ideja je bila da investitor uđe u Banovinu, od nje napravi hotel, a da  izgradi poslovnu zgradu na gradskoj parceli. Sada se otvorila nova ideja o kojoj ja govorim, a to je da bi Spaladium Arenu razriješili sa svim dugovima kroz pravo građenja, pa na onoj neizgrađenoj parceli napravili poslovni toranj gdje bi osim gradske uprave smjestili i ostale države službe, porezne, FINA-e, Hrvatskog zavoda mirovinsko osiguranje...- detaljno je pojasnio.

Vaša reakcija na temu