Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Splitski SDP i Nova ljevica slave Prvi maj: Drugovi s ljevice zajedno na Peristilu

Splitski SDP i Nova ljevica slave Prvi maj: Drugovi s ljevice zajedno na Peristilu

Skup počinje u 10 sati, a nakon toga će se pridružiti proslavi na Marjanu

Splitski SDP i Nova ljevica ove godine na Peristilu zajedno organiziraju prvomajski skup, a to im je ujedno i prva međusobna suradnja. Goran Kotur i Dragan Markovina, predsjednik splitskog SDP-a i predsjednik Nove ljevice, rekli su da su odlučili surađivati ovaj put jer su se našli na zajedničkim vrijednostima, a ostavili su i mogućnost buduće suradnje na nekim drugim pitanjima.

- Sve što sam napisao o SDP-u mislim, ali činjenica da zajedno organiziramo ovaj skup i da stojimo ovdje skupa govori da imam povjerenja u Gorana i u današnje vodstvo SDP-a s kojima imamo zajedničke vrijednosti i ima smisla da surađujemo. Za sada je dobro krenulo, ali da sam mislio ući u SDP ušao bi, ne bi osnivao stranku - rekao je Markovina, a Kotur je dodao kako se u Hrvatskoj nitko ne treba ispričavati, ni opravdavati zato što je ljevičar, niti se ljevičari trebaju etiketirati kao ekstremni.

Što se tiče skupa koji bi trebao početi u 10 sati najavili su da će biti govora, pjesama i zastava, da će biti svečana atmosfera, ali da će poslati i jasnu političku poruku.

- Mi smo i 90-ih bili avangarda proslave Prvog maja, tada smo jedini organizirali tu proslavu i sada smo se s našim drugovima s ljevice odlučili napraviti korak naprijed. Prvi maj mora opet postati crveni praznik, to mora biti dan kada se govori o onome što je suština Prvog maja, a to je zaštita radničkih prava jer on je iznikao iz radničkog pokreta i borbe za radnička prava. Treba govoriti o konkretnim problemima, a ne se samo deklarativno zalagati za radnička prava - rekao je Kotur te naglasio kako je Hrvatska među zadnjima u EU po rastu plaća u odnosu na rast produktivnosti radnika.

- Smisao Prvog maja je u prosvjedu i borbi radnika za vlastita prava, a ne u simboličkom obilježavanju. Nemam ništa protiv da se simbolički obilježava, ali to ima smisla kada je stanje u državi puno bolje - zaključio je Markovina.

Nakon Peristila, najavili su, pridružit će se proslavi na Marjanu gdje će građanima kao i proteklih godina, dijeliti crvene karanfile.

Vaša reakcija na temu