Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Splitsko-dalmatinska županija želi postati jedna od najjačih cikloturističkih regija: 'Planiramo 5 milijuna eura prihoda godišnje od 2018.'

Splitsko-dalmatinska županija želi postati jedna od najjačih cikloturističkih regija: 'Planiramo 5 milijuna eura prihoda godišnje od 2018.'

U Sutivanu je prezentirana biciklistička karta Brača, a cilj je takvim izdanjima pokriti cijelu županiju

Dalmacija, točnije Splitsko-dalmatinska županija, želi postati jedna od najjačih cikloturističkih regija u ovom dijelu svijeta. Biciklisti su gosti veće platežne moći, dolaze u predsezoni i posezoni, što je jako bitno za produženje sezone, a cikloturizam je vrsta turizma koja raste. Sve su to razlozi zbog kojih Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije ulaže napore u razvoj cikloturizma, pa su tako izdali biciklističku kartu otoka Brača, koji su prezentirali u Sutivanu, bike friendly općini. 

- Karta je samo jedan dio projekta, napravljeno je preko tisuću kilometara biciklističkih staza, Brač je jedan od najpokrivenijih otoka. Destinacijski menadžment znači zajednički rad županije, gradova, općina, turističkih zajednica, poduzetnika, udruga... Najvažnije je da ljudi žele raditi, imamo sada kartu, krećemo s bike and bad smještajem, s bike vodičima i kompletnim razvojem cikloturizma na Braču. Isto smo napravili na Hvaru i Dalmatinskoj zagori, uskoro krećemo s Makarskom rivijerom, a dogodine ćemo cijelu županiju pokriti cikloturističkom infrastrukturom - rekao je Joško Stella, direktor TZ Splitsko-dalmatinske županije na promociji organiziranoj u Villi Sutivan, u vlasništvu Iločkih podruma, a u kojoj je s obitelji boravio i gradonačelnik Londona Boris Johnson.

- Cilj nam je kartama pokriti cijelu županiju, a već sad imamo oko 2700 kilometara biciklističkih staza. Želimo da cijela županija živi kao cikloturistička regija jer to donosi veliku dobit. Možemo po prihodima prestići Istru, samo je stvar koliko ćemo se dobro povezati, kako će agencije raditi. Već sad imamo gostovanja po nekoliko stotinu turista u Bolu i Baškoj Vodi - dodao je Stella, napomenuvši da aktivno lobira da se ukine plaćanje prijevoza bicikala na trajektima. 

Prije dvije godine u Splitsko-dalmatinskoj županiji nije bilo označenih biciklističkih staza, niti utrka, kao ni objekata i prihoda od cikloturizma. Danas se od cikloturizma u SDŽ ostvaruje prihod od oko 2 milijuna kuna, a plan za 2018. je sljedeći: 150 staza dužine 3500 kilometara, 20 utrka, 200 objekata i 5 milijuna eura prihoda. Istra, pak, trenutačno od ovog oblika turizma godišnje uprihodi 10 milijuna eura.  

Predsjednik biciklističkog saveza SDŽ Denis Špadina oduševljen je odrađenim poslom na Braču.

- Bilo je planirano 500 kilometara i 14 staza, a na kraju smo završili na 25 staza i 1026 kilometara, što je impresivno - rekao je Špadina.

Brač je, kaže, specifičan jer ima svakakvih staza, i cestovnih i ostalih, a posebno bicikliste zanima staza svetog Jurja koja kreće iz Supetra i ide u sva bračka mjesta, impresivne dužine od 180 kilometara.

- Imamo odličnu povratnu informaciju od stranaca, prije desetak dana smo ugostili 100 Slovenaca koji se voze svugdje, ali kažu da ovakve ljepote kao na Braču još nisu vidjeli. 

Tončica Tonšić, direktorica Turističke zajednice Sutivan, drži da ovaj projekt treba samo dobro upakirati i prezentirati u svijetu. Prvi čovjek Londona Boris Johnson je obavio dobar posao nakon što je s obitelji boravio u Sutivanu. Ishvalio je odmor na Braču...

- Strašno puno nam je značio dolazak gradonačelnika Londona, iako nismo očekivali da će baš takav odjek biti u medijima, ni u Hrvatskoj, a kamoli u svijetu. Ovo ljeto dolazi još jedno zvučno ime, ali još ni mi ne znamo koje - rekla je Tonšić.

Vaša reakcija na temu