Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Srednje škole Splitsko-dalmatinske županije budućim učenicima predstavile svoje programe

Srednje škole Splitsko-dalmatinske županije budućim učenicima predstavile svoje programe

Na tržištu rada traže se strukovna zanimanja, a u IT sektoru na području naše županije fali 3000 stručnjaka

Više od 40 srednjih škola s područja Splitsko-dalmatinske županije predstavilo se na 'Danu srednjih škola', manifestaciji koju je drugu godinu za redom organizirala Županija na Trgu Gaje Bulata, ispred zgrade HNK.

- Činjenica je da današnji obrazovni sustav nije usklađen s potrebama tržišta rada i zato imamo situaciju da u određenim profesijama nemamo dovoljno kadra, a s druge strane mnogi naši mladi uzimaju osobnu i odlaze preko granice. Potreba je za strukovnim zanimanjima, preferirajući turističko-ugostiteljski smjer jer smo ipak turistička županija, ali tu je i građevina, a posebno IT sektor gdje ovog trenutka nedostaje preko 3000 radnika - rekao je župan Blaženko Boban.

Naglasio je kako je ova manifestacija vrlo važna jer se osmaši i njihovi roditelji mogu na jednom mjestu upoznati sa svim obrazovnim programima i donijeti kvalitetnu odluku koja će mnogima u profesionalnom smislu odrediti budućnost.

Na štandu Prve gimnazije susreli smo Anu Avramović učenicu koja nam je otkrila zbog čega bi osmašima preporučila da upišu baš tu školu.

- Najprije zbog odlične pripreme za državnu maturu i odličnog odnosa s profesorima. Svi se družimo, možemo pričati o svemu, susretljivi su, uvijek će pomoći, a kada vide da netko ima nekakav problem dat će mu sto prilika. Odnos profesora i učenika je ono zbog čega će mi ova škola uvijek ostati u srcu - kazala je Ana, koja nakon srednje škole planira upisati psihologiju, ali kaže da bi bila zadovoljna i s nekim drugim društvenim smjerom.

Njezin profesor vjeronauka, Jure Župa, dodao je kako je činjenica da postoji deficit strukovnih zanimanja, ali je naglasio i da je prosjek mladih koji studiraju na našim studijima još ispod europske razine.

- Zato smatram da svi učenici koji upišu i završe našu Gimnaziju udaraju dobre temelje i za medicinu, pravo, filozofiju, bilo koju društvenu znanost. Teško se upisati jer je to program koji traži malo više bodova, ali nudimo više mogućnosti. Ako netko nema dovoljno bodova za jezični smjer, može upisati naš klasični program koji je zahtjevan, po meni i zahtjevniji, ali te četiri godine brzo prođu, a znanje koje dobijete, dobijete za cijeli život - rekao je Župa.

Tomislav Đonlić, županijski pročelnik za prosvjetu, poručio je kako je ovo odlična prilika da se svi upoznaju s obrazovnim programima srednjih škola i to ne samo osmaši nego i odrasle osobe.

- Mnoge ustanove nude i mogućnost obrazovanja odraslih. Svakako, ovo je lijepa prilika da se vidi sve bogatstvo koje se krije u našim školama - zaključio je Đonlić.

Vaša reakcija na temu